- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το διαρκές έγκλημα της… προεδρεύουσας στην Ε.Ε.

27/01/14 ΕΛΛΑΔΑ

Πίσω από τους άνδρες του Λιμενικού και τις «άτυπες επαναπροωθήσεις» κρύβεται η κυβέρνηση, η οποία προκαλεί όσους ζητούν διαλεύκανση για το Φαρμακονήσι

 

Της Αντας Ψαρρά

 

Οι «άτυπες επαναπροωθήσεις» είναι κεντρική γραμμή της κυβέρνησης. Οι πνιγμένοι είναι απλά «παράπλευρες απώλειες» της κυβερνητικής γραμμής.

 

Πίσω από τους άνδρες του Λιμενικού κρύβεται η κυβέρνηση. Και προκαλεί όσους ζητούν να διαλευκανθεί το έγκλημα στο Φαρμακονήσι –την αξιωματική αντιπολίτευση, τους διεθνείς οργανισμούς, ακόμα και τους εκπροσώπους της Ε.Ε.– με το επιχείρημα ότι είναι οι ίδιοι οι λιμενικοί που έχουν σώσει μετανάστες και πρόσφυγες.

 

Μόνο που δεν είναι οι λιμενικοί ο στόχος της διαμαρτυρίας. Στόχος είναι οι εντολές που έχουν αυτοί οι άνδρες από τους διοικητές τους και εκείνοι από την κυβέρνηση. Είναι λοιπόν πράξη πολιτικής ανεντιμότητας η μετακύλιση των ευθυνών στους άνδρες του Λιμενικού που εκτελούν εντολές άνωθεν. Μπορεί οι εντολές αυτές να μην είναι διατυπωμένες γραπτά, αλλά η πρακτική που ακολουθείται δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το περιεχόμενό τους.

 

Το επιχείρημα του αρχηγείου του Λιμενικού είναι η επίκληση των 3.186 μεταναστών «ναυαγών» που σώθηκαν το τελευταίο 18μηνο. Το ερώτημα όμως είναι αν αύριο στον νέο απολογισμό θα προστεθούν και οι 16 διασωθέντες στο Φαρμακονήσι. Αυτοί όμως πίσω τους έχουν και 12 πνιγμένες γυναίκες και παιδιά εξαιτίας της «ατυχούς» διάσωσης. Οι 3.186 διασωθέντες πόσους πνιγμένους συνολικά έχουν πίσω τους; Τους ίδιους, περισσότερους; Εδώ όμως δεν έχει απάντηση το αρχηγείο, μια και τους πνιγμένους δεν τους μετράει κανείς, χώρια που το σημείο του πνιγμού «εντοπίζεται» σε όποια χωρικά ύδατα συμφέρει. Στις δε σχετικές δημοσιογραφικές αναφορές γι’ αυτού του είδους τα ναυάγια η κύρια ιδέα που τελικά θα εγγραφεί στη συλλογική μας συνείδηση και θα προβάλλεται ως αιτία του κακού είναι ο «σκοτεινός ρόλος των δουλεμπόρων». Γι’ αυτό όσοι από τους πρόσφυγες καταφέρουν να διασωθούν -προτού οδηγηθούν στα κρατητήρια και τους εισαγγελείς για την καταδίκη και την απέλασή τους- είναι πάντοτε υποχρεωμένοι να δηλώσουν στις τηλεοπτικές κάμερες τα ναύλα που πλήρωσαν στους «δουλεμπόρους».

 

Ας θυμηθούμε λίγα μόνο «περιστατικά» που είχαν την τύχη να καταγραφούν στα ΜΜΕ:

 

28/9/2002

 

Τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τη ναυμαχία που διεξάγει το Λιμενικό, 30 μίλια από τις μεσσηνιακές ακτές, εναντίον πλοίου που μεταφέρει 500 πεινασμένους πρόσφυγες. Κανείς δεν έμαθε τι απέγιναν.

 

4/10/2002

 

Δημόσια μαρτυρία του Νετζατί Ζοντού, ενός από τους 164 πρόσφυγες που συνελήφθησαν στα Χανιά (από τα τέλη Μαΐου): «Μας έπαιρναν έναν έναν στο υπόγειο της Σχολής Εμποροπλοιάρχων και μας έδερναν. Δεν μας άφηναν να δούμε γιατρό. Μια μέρα ένας λιμενικός με πήγε κλοτσώντας στην τουαλέτα και προσπάθησε να με βιάσει με το κλομπ».

 

4/11/2002

 

714 πρόσφυγες (ανάμεσά τους και 125 παιδιά) επιβαίνουν στα αμπάρια πλοίου. Επειτα από πυρκαγιά στο μηχανοστάσιο, διασώζονται στη Ζάκυνθο άρρωστοι, αφυδατωμένοι και εξαντλημένοι.

 

21-23/11/2002

 

Τουλάχιστον τρία σκάφη με λίγες εκατοντάδες πρόσφυγες «επαναπροωθήθηκαν» στα τουρκικά παράλια.

 

14/8/2003

 

Τραγωδία στα ανοιχτά της Λέσβου. Ξύλινη βάρκα με περισσότερους από 35 μετανάστες ανατρέπεται. Τρία παιδιά, μία γυναίκα και ένας άνδρας χάνουν τη ζωή τους.

 

24/4/2005

 

Βύθιση προσφυγικής βάρκας με 32 επιβάτες στα ανοιχτά της Χίου, μετά τον εμβολισμό της από άγνωστο μέχρι στιγμής πλοίο. 25 διασωθέντες, 2 πνιγμένοι και 5 αγνοούμενοι. Δεν βρέθηκε ποτέ το πλοίο που εμβόλισε τη βάρκα, ενώ το Λιμενικό έφτασε αμέσως στο σημείο.

 

2/8/2007

 

Γυναίκα γύρω στα 25 πνίγεται όταν το ταχύπλοο σκάφος που μεταφέρει δεκατρείς μετανάστες από τη Σρι Λάνκα ανατρέπεται λόγω θαλασσοταραχής στη Σάμο.

 

30/10/2007

 

Χίος: «Ο λιμενικός πήρε μια πλαστική σακούλα και την έβαλε στο κεφάλι μου. Με το ένα χέρι την έσφιξε δυνατά γύρω από τον λαιμό μου. Δεν μπορούσα να αναπνεύσω άλλο. Το έκαναν 3 φορές, μέχρι ένας λιμενικός να κάνει σημάδι με το χέρι του: Φτάνει». Στις 25/11/2013 οι λιμενικοί καταδικάστηκαν με αναστολή.

 

Οι ηχογραφημένες τραγικές εμπειρίες πάνω από 100 μεταναστών κατατέθηκαν στην Ε.Ε., στην Επιτροπή Κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης και στην ελληνική κυβέρνηση.

 

13/1/2009

 

Πλαστική βάρκα με 19 μετανάστες ανατρέπεται ανοιχτά της Σύμης. Δύο σκάφη του Λιμενικού διασώζουν τους 18 αλλά όχι το βρέφος.

 

27/7/2009

 

Πεθαίνει ο Κούρδος μετανάστης Αριβάν Οσμάν Αμπντουλάχ, ο οποίος νοσηλευόταν σε κατάσταση «φυτού», έπειτα από ξυλοδαρμό του από λιμενικούς στην αποβάθρα του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στις 3 Απριλίου 2009.

 

21/2/2011

 

Δεξαμενόπλοιο εντοπίζει ιστιοφόρο που βυθίζεται ανοιχτά της Κεφαλονιάς και μεταφέρει 40 με 50 άτομα, ίσως και 120. Το Λιμενικό προσεγγίζει το αναποδογυρισμένο σκάφος, γίνεται η διάσωση, αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο το πόσοι χάθηκαν.

 

4/9/2012

 

Επεισοδιακή καταδίωξη σκάφους με 37 μετανάστες από πλωτό του Λιμενικού Σώματος στα ανοιχτά της Σύμης. Το σκάφος βυθίζεται. Οι μετανάστες μεταφέρονται στη Σύμη. Την ίδια ώρα 16 μετανάστες αποβιβάζονται στο Φαρμακονήσι, οι οποίοι συλλαμβάνονται μαζί με τον διακινητή τους.

 

6/9/2012

 

Τουλάχιστον 58 μετανάστες (εκ των οποίων είκοσι παιδιά) χάνουν τη ζωή τους, όταν βυθίζεται σκάφος που τους μετέφερε από τη Σμύρνη προς την Ελλάδα. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για συνολικά 102 επιβάτες.

 

18/11/2012

 

Πάνω από 120 μετανάστες εντοπίζονται στα Κύθηρα, όπου έχει ναυαγήσει το ιστιοφόρο που τους μετέφερε, ενώ άλλος μετανάστης εντοπίζεται στο Καστρί Βιάννου στο Ηράκλειο Κρήτης λέγοντας ότι επέβαινε σε σκάφος που μετέφερε ακόμα 15 άτομα από την Αίγυπτο. Ο υπεύθυνος του σκάφους τούς πέταξε όλους στη θάλασσα.

 

15/12/2012

 

18 άψυχα σώματα εντοπίστηκαν όταν η βάρκα τους βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λέσβου. Η βάρκα μετέφερε πάνω από 20 μετανάστες. Ενα άτομο εντοπίστηκε ζωντανό.

 

15/5/2013

 

Ενα 6χρονο κορίτσι αγνοείται μετά τη βύθιση φουσκωτού σκάφους στο οποίο επέβαιναν άλλοι 21 μετανάστες, κοντά στο Φαρμακονήσι. Οι διακινητές αντιλήφθηκαν το Λιμενικό και έσκισαν τη βάρκα.

 

9/7/2013

 

Παραλίγο τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή της Ιεράπετρας από πλοιάριο που μετέφερε 130 μετανάστες. Το σκάφος βυθίστηκε, αλλά οι επιβάτες του ευτυχώς σώθηκαν.

 

27/7/2013

 

6 νεκροί μετανάστες (ανάμεσά τους και δύο παιδιά) στην Κω. Πιθανότατα από τη Συρία. Το Λιμενικό τούς εντοπίζει έπειτα από μαρτυρία ενός Σύρου ο οποίος ανέφερε ότι επέβαινε σε βάρκα με άλλα 11 άτομα.

 

31/7/2013

 

Τουλάχιστον 24 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους όταν ένα πλοιάριο βυθίστηκε στα ανοιχτά των τουρκικών ακτών. 12 μετανάστες διασώθηκαν.

 

15/11/2013

 

Παρά τον καλό καιρό στα ανοιχτά της Παλαίρου, 12 Σύροι με τέσσερα μικρά παιδιά χάνουν τη ζωή τους, ενώ 15 διασώζονται. Οι Ελληνες και οι αλλοδαποί διακινητές τους προφυλακίζονται.

 

2/12/2013

 

6 μετανάστες από τη Συρία και ένα μωρό χάνουν τη ζωή τους στα ανοιχτά του Μπαλίκεσιρ στο Αιγαίο, εξαιτίας της ανατροπής του σκάφους τους με προορισμό τη Λέσβο.

 

21/1/2014

 

Περίπου 40 μετανάστες εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Καλλιθέας Ρόδου. Το ιστιοφόρο βυθίστηκε.

 

Η «πρώτη» ανακοίνωση για το Φαρμακονήσι

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται από χθες το πρωί εκτεταμένες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου, για τον εντοπισμό αγνοούμενων μεταναστών. Σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ακινητοποιημένο αλιευτικό, με μετανάστες, πιθανόν από μηχανική βλάβη. Το πλωτό του Λιμενικού άρχισε να ρυμουλκεί το αλιευτικό, αλλά από αδιευκρίνιστη αιτία δύο από τους μετανάστες έπεσαν στη θάλασσα. Τότε οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να δουν τι συμβαίνει μετακινήθηκαν πάνω στο σκάφος με αποτέλεσμα αυτό να αναποδογυρίσει. Εως χθες το μεσημέρι είχαν διασωθεί 16 άτομα, ενώ σύμφωνα με τους «λαθρομετανάστες», 12 άτομα αγνοούνται.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Αναθεώρηση του «Δουβλίνο 2» ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Επιστολή Τσίπρα σε Ρομπάι, Μπαρόζο και Σουλτς

 

Πολιτική πρωτοβουλία για την προοδευτική επίλυση του μεταναστευτικού ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο, αποστέλλοντας επιστολή στους Χέρμαν βαν Ρομπάι, Ζοζέ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς, με αφορμή την τραγωδία στο Φαρμακονήσι.

 

Η κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά επιβεβαιώνει την άποψη ότι «και το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, που δεν χωράει εθνικές, αλλά πανευρωπαϊκές λύσεις», όπως λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Ρομπάι να συγκαλέσει αμέσως και εκτάκτως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την αναθεώρηση του «Δουβλίνο 2», καθώς και την «επείγουσα διάθεση κονδυλίων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του ανθρωπιστικού προβλήματος».

 

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισήμαναν μάλιστα πως «ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός ότι το μεταναστευτικό περιέχεται στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας, στέκεται ανερυθρίαστος μπροστά στην τραγωδία και μένει προκλητικά άπραγος στην Ευρώπη».

 

Η κυβέρνηση πάντως, διά του Σίμου Κεδίκογλου, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «συκοφαντεί την πατρίδα του, αποσκοπώντας στην κατάργηση της FRONTEX και την αθρόα είσοδο παράνομων μεταναστών», με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Αιδώς, κ. Κεδίκογλου. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει. Υπάρχουν και νεκροί».

 

Στο κάλεσμα του Πάνου Σκουρλέτη προς την κυβέρνησ η να στηρίξει την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Σπάσαμε το αδιέξοδο μιλώντας για την παράνομη μετανάστευση, που τώρα πια συζητάει όλη η Ευρώπη».

 

Νίκος Σβέρκος

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ενημέρωσε ο Βαρβιτσιώτης

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

Για τις συνθήκες της τραγωδίας τα ξημερώματα της προηγούμενης Δευτέρας στο Φαρμακονήσι και για την επιχείρηση διάσωσης που ακολουθήθηκε από το Λιμενικό Σώμα ενημέρωσαν το Σάββατο τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Μαρία Ρεπούση και Γιάννη Πανούση ο υπουργός Ναυτιλίας, καθώς και η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.

 

Σύμφωνα με το ΥΝΑ, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ενημερώθηκαν και για την «επιχειρησιακή στρατηγική που έχει αναπτύξει το Λ.Σ. για το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης, στο πλαίσιο των εντολών της πολιτικής ηγεσίας για προστασία των συνόρων της χώρας και διάσωσης κάθε ανθρώπινης ζωής από τη θάλασσα». Επισημάνθηκε μάλιστα ότι το Λ.Σ. τους τελευταίους 18 μήνες έχει διασώσει 3.186 μετανάστες.

 

«Είναι καλό οποιοσδήποτε εξάγει συμπεράσματα για τις ευθύνες ή όχι του Λιμενικού Σώματος να έχει πρώτα ενημερωθεί για τις συνθήκες της τραγωδίας και του ναυαγίου που συνέβη στο Φαρμακονήσι» υποστήριξε ο Μ. Βαρβιτσιώτης και σημείωσε πως η Ευρώπη δεν έχει καταλήξει σε μια σοβαρή συστηματική και ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης και της πίεσης που δέχονται πλέον και τα θαλάσσια σύνορά της.

 

Από την πλευρά των βουλευτών, ο Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι η ενημέρωση που τους έγινε ήταν καλή, πως χρειάζονται δημοκρατική νηφαλιότητα και ψυχραιμία στη διαχείριση των οποιωνδήποτε ευθυνών, ότι αυτά είναι ζητήματα του Κοινοβουλίου, της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και της συνείδησης του κόσμου και ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν μέσα σε μια λογική αντιπαράθεσης. «Η χώρα μας έχει ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη. Εχει ευθύνη για κάθε άνθρωπο, είτε είναι μετανάστης, είτε Ελληνας. Αλλά δεν θα τα ζήσουμε αυτά μέσα στις κραυγές νέου μίσους, νέας έχθρας και νέας καχυποψίας απέναντι στο κράτος δικαίου, στη νομιμότητα, στη δικαιοσύνη και τελικά στη δημοκρατία» συμπλήρωσε ο βουλευτής.

 

Στο μεταξύ χθες ο υπουργός Ναυτιλίας ανέλαβε πρωτοβουλία για ενημέρωση της Βουλής σχετικά με το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης. Το πρωί επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ζητώντας την άμεση εισαγωγή στην ημερήσια διάταξη της αρμόδιας Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου του συγκεκριμένου ζητήματος.

 

[email protected]

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

«Είναι πλαστές οι καταθέσεις»

 

Καταγγελία του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, το οποίο ζητά την ποινική δίωξη των λιμενικών και ενδεχομένως των μεταφραστών που αναφέρονται στα έγγραφα

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Σε μείζον πρόβλημα εξελίσσονται για το Λιμενικό και για τον υπ. Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη οι φερόμενες καταθέσεις των επιζώντων από το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι.

 

Στις καταθέσεις αυτές, που ελήφθησαν από το ίδιο το Λιμενικό στο πλαίσιο της τυπικής προανακριτικής διαδικασίας που ακολουθείται στην παράτυπη είσοδο αλλοδαπών και όχι στο πλαίσιο ανεξάρτητης έρευνας για το ναυάγιο, επιζώντες εμφανίζονται να επιβεβαιώνουν την εκδοχή της «θαλάσσιας διάσωσης» που διακινούν οι αρχές και μάλιστα να ευχαριστούν το Λιμενικό. Ωστόσο, οι ίδιοι οι επιζώντες περιγράφουν δημοσίως μια επιχείρηση βίαιης επαναπροώθησης και καταγγέλλουν το πλήρωμα του Λιμενικού ότι εμπόδισε βίαια τη διάσωση των θυμάτων.

 

Με χτεσινό του έγγραφο προς την Εισαγγελία Ναυτοδικείου Πειραιά, που διενεργεί κατεπείγουσα προανακριτική εξέταση για τις συνθήκες του ναυαγίου, το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι χαρακτηρίζει «πλαστές» τις καταθέσεις και ζητά την ποινική δίωξη των λιμενικών και ενδεχομένως των μεταφραστών που αναφέρονται στα σχετικά έγγραφα.

 

«Είναι αδύνατο, για παράδειγμα, μέσα σε μόλις 15 λεπτά, μεταξύ 16.45-17.00 της 22/1/2014, οι πλωτάρχης Σ.Κ. και σημαιοφόρος Κ.Π. με τη διερμηνεία από και προς τη φαρσί (αλήθεια, αυτή είναι η γλώσσα αυτών των Αφγανών;) του Αφγανού R.R. να πήραν και να κατέγραψαν ταυτόχρονα τις καταθέσεις των δύο διασωθέντων K.B. και Α.Ο. ακόμα και αν δίνονταν σε ταχύτατο ρυθμό υπαγόρευσης και ταυτόχρονης μετάφρασης. Ούτε είναι δυνατό την ίδια ημέρα να εμφανίστηκε στους δύο ανακριτές του Λιμενικού ο G.S. στις 18.55 και να έδωσε στη συνέχεια κατάθεση μεταξύ 18.00-18.10», αναφέρει μεταξύ άλλων το Παρατηρητήριο.

 

Οι ίδιοι οι επιζώντες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στο Σύνταγμα το Σάββατο, διέψευσαν το περιεχόμενο των φερόμενων καταθέσεών τους και κατήγγειλαν την πρακτική που ακολούθησε το Λιμεναρχείο κατά την προανάκριση. «Λένε τώρα ότι όταν φτάσαμε στο νησί τούς είπαμε “ευχαριστώ που μας σώσατε”. Να τους πούμε “ευχαριστώ που μας σκοτώσατε την οικογένεια, τους ανθρώπους μας”; Δεν είπαμε ευχαριστώ! Κλαίγαμε εκείνη την ώρα, ζητούσαμε να μας βρουν όσο είναι νωρίς τα πτώματα ή αν είναι κάποιος ζωντανός. Δεν το έκαναν. Χωρίς διερμηνέα, χωρίς τίποτα, μας έβαλαν να υπογράψουμε τα χαρτιά χωρίς να ξέρουμε τι υπογράφουμε. Μας πήγαιναν έναν έναν σε γραφείο που είχε υπολογιστή, με έναν διερμηνέα που ήταν Πακιστανός που μιλούσε ουρντού και μας έλεγαν να μιλήσουμε σ’ αυτόν. Ή έφερναν παστόφωνο Αφγανό να μιλήσει με περσόφωνο ή έφερναν περσόφωνο διερμηνέα να μιλήσει με παστόφωνο. Ολα αυτά τα έκαναν για να βγάλουν ένα συμπέρασμα ότι μας έσωζαν, αλλά δεν ισχύει», είπαν.

 

Μετά τη συνέντευξη, ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας περίπου χίλιων ανθρώπων προς το Α.Τ. Ομονοίας. Επιτροπή από τις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Μαρία Μπόλαρη και μέλη αντιρατσιστικών και μεταναστευτικών συλλογικοτήτων διαμαρτυρήθηκαν στον διευθυντή του Α.Τ. Ομονοίας για περιστατικά αναίτιων προσαγωγών επιζώντων λίγα μέτρα έξω από το ξενοδοχείο του δήμου, όπου διαμένουν, και ζήτησαν από την αστυνομία να τους σεβαστεί.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας χτες σε εκδήλωση του Ομίλου Φίλων Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, επέμεινε στην εκδοχή της διάσωσης και παρέπεμψε για απαντήσεις στην έρευνα της Δικαιοσύνης, της οποίας τα πορίσματα έχει σπεύσει βέβαια να προκαταβάλει. Αποκάλυψε μάλιστα πως ζήτησε συζήτηση στη Βουλή, όχι φυσικά για τις επαναπροωθήσεις, αλλά για την παράνομη μετανάστευση.

 

Αλλωστε, βουλευτές και υπουργοί της Ν.Δ. σιγόνταραν την απαξιωτική κριτική του κ. Βαρβιτσιώτη προς τον επίτροπο του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μουίζνιεκς. Μάλιστα, ο υπ. Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου είπε ότι θα πρέπει να σταματήσει η αποστολή αναφορών στον επίτροπο, ξυπνώντας μνήμες από άλλες περιόδους τεταμένης σχέσης της Ελλάδας με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=169550