10/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Οι «καμπάνες» της Επιθεώρησης Eργασίας

      Pin It

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Βαριές κυρώσεις περιμένουν τους εργοδότες που καταπατούν την εργατική νομοθεσία, με τους Επιθεωρητές Εργασίας σε συγκεκριμένες παραβάσεις να μην μπορούν παρά να επιβάλουν συγκεκριμένα πρόστιμα που σχετίζονται και με τον αριθμό των εργαζομένων μιας επιχείρησης. Πρόκειται για τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, το ύψος των οποίων έχει ρητώς καθοριστεί από το υπουργείο Εργασίας. Με υπουργική απόφαση λοιπόν έχει καθοριστεί ρητά και εκ των προτέρων, χωρίς αξιολόγηση κριτηρίων παρά μόνο με τον αριθμό των εργαζομένων, το ύψος του προστίμου. Τα πρόστιμα είναι συγκεκριμένα και ξεχωριστά για κάθε παράβαση τα οποία ο Επιθεωρητής Εργασίας είναι υποχρεωμένος (δέσμιος) να επιβάλει και χωρίς ο εργοδότης να προσέλθει για παροχή εξηγήσεων. Τα πρόστιμα για συγκεκριμένες παραβάσεις αναλυτικά είναι τα εξής:

 

1. Μη αναγραφή εργαζομένου στον πίνακα προσωπικού. Το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, χωρίς προσαύξηση τριετιών, επί 18 μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο υπάλληλο και το ημερομίσθιο επί 403 ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργατοτεχνίτη ανάλογα με την ηλικία.

 

Δηλαδή 586,08 x 18 = 10.549,44 ευρώ για υπάλληλο άνω των 25 ετών και 510,95 x 18 = 9.197,10 ευρώ για υπάλληλο κάτω των 25 ετών. Για εργατοτεχνίτη άνω των 25 ετών 26,18 x 403 = 10.550,54 ευρώ και κάτω των 25 ετών 22,83 x 403 = 9.200,49 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης-εργοδότη επιβάλλεται πέραν των ανωτέρω προστίμων προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας.

 

2. Για τέσσερις συγκεκριμένες παραβάσεις τα επιβαλλόμενα πρόστιμα ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνται σε μια επιχείρηση. Τα πρόστιμα αυτά ξεκινούν από 300 ευρώ και φτάνουν στα 5.000 ευρώ. Συγκεκριμένα το ύψος είναι:

 

• 300 ευρώ για επιχειρήσεις 1-10 εργαζομένων.

 

• 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις 11-50 εργαζομένων.

 

• 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις 51-150 εργαζομένων.

 

• 3.000 ευρώ για επιχειρήσεις 151-250 εργαζομένων.

 

• 5.000 ευρώ για επιχειρήσεις 251 και άνω εργαζομένων.

 

Οι παραβάσεις αυτές είναι: α) Μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών. β) Μη επίδειξη βιβλίου ημερήσιων δελτίων απασχολούμενου προσωπικού οικοδομικών και τεχνικών έργων. γ) Μη επίδειξη εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας. δ) Μη επίδειξη εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών για το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο.

 

3. Στην περίπτωση επιχειρήσεων που οι δραστηριότητές τους ενθυλακώνουν κίνδυνο, για μη επίδειξη πιστοποιητικού απαλλαγής από επικίνδυνα αέρια σε ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες επιβάλλεται πρόστιμο που είναι:

 

• 7.200 ευρώ για επιχείρηση χαμηλής επικινδυνότητας.

 

• 10.000 ευρώ για επιχείρηση μεσαίας επικινδυνότητας.

 

• 15.000 ευρώ για επιχείρηση υψηλής επικινδυνότητας.

 

Αντίστοιχα για μη επίδειξη πιστοποιητικού ελέγχου ανυψωτικών μηχανημάτων ανά μηχάνημα έργου επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ.

 

Σε περίπτωση εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου παρέχεται έκπτωση 30%. Ο εργοδότης υποχρεούται εντός 5 ημερών από την επομένη της καταβολής του προστίμου να καταθέσει στην υπηρεσία του ΣΕΠΕ το πρωτότυπο διπλότυπο είσπραξης. Πάντως, μπορεί να προβλέπεται δυνατότητα δικαστικής συνδρομής αλλά ακόμη και αν καταθέσει ο εργοδότης προσφυγή πρέπει να πληρώσει το επιβαλλόμενο πρόστιμο.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

 

Νέος ιδιοκτήτης και εργασιακά δικαιώματα

 

Στις περιπτώσεις διαδοχής επιχειρήσεων ο εργαζόμενος οφείλει να παρέχει την εργασία του στον διάδοχο, την οποία δεν επιτρέπεται να αρνηθεί, όπως δεν απαιτείται και η συναίνεση των εργαζόμενων για τη μεταβίβαση της επιχείρησης. Αντίθετα, αν στα μεταβιβαζόμενα δικαιώματα και υποχρεώσεις -στα οποία υπεισέρχεται αυτοδικαίως ο διάδοχος- συμπεριλαμβάνονται ρήτρες οι οποίες έχουν δημιουργήσει περιορισμούς στην άσκηση του διευθυντικού δικαιώματος του μεταβιβάζοντος εργοδότου, τότε και το αντίστοιχο δικαίωμα του διαδόχου ασκείται υπό τους ίδιους περιορισμούς.

 

Επί παραδείγματι, αν έχει περιοριστεί με συμφωνία το δικαίωμα του εργοδότη να καταγγείλει τις συμβάσεις του προσωπικού, τότε ο περιορισμός αυτός δεσμεύει και τον διάδοχο της επιχείρησης. Γίνεται λοιπόν σαφές και αντιληπτό ότι οι υποχρεώσεις του μεταβιβάζοντος θεωρούνται αναπόσπαστο βάρος της επιχείρησης και παρακολουθούν αυτήν και υπό τον νέο εργοδότη – διάδοχο. Από την άλλη, δεν επηρεάζει καθόλου ο διαφορετικός τίτλος, η μορφή, ο μετασχηματισμός του νομικού προσώπου που γίνεται με τη διάλυση του μεταβιβάζοντος και τη σύσταση του διαδόχου, έστω και αν ο τελευταίος (διάδοχος) χρησιμοποιεί νέα γραφεία, νέες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Αρκεί το πραγματικό γεγονός συνεχίσεως της αυτής επιχειρήσεως. Δεν ενδιαφέρει ο τρόπος της μεταβίβασης, κατά την οποία μεταφέρεται στον διάδοχο ολόκληρη η εργασιακή σχέση αυτοδικαίως και εκ του νόμου.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ

 

Εκ περιτροπής και μερική απασχόληση

 

Δεν μπορεί ο εργοδότης να εφαρμόσει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης σε εργαζομένους τους οποίους έχει προσλάβει με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Σύμφωνα με τον νόμο, η μερική απασχόληση αποτελεί μια μορφή ευέλικτης εργασίας. Για την καθιέρωση της μερικής απασχόλησης ο νόμος απαίτησε τη συμφωνία των δύο πλευρών και την έγγραφη κατάρτιση με γνωστοποίηση αυτής στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ετσι, ορίζεται ότι κατά την κατάρτιση της σύμβασης εργασίας ή κατά τη διάρκειά της ο εργοδότης και ο μισθωτός μπορούν με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν, ημερήσια, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση). Η συμφωνία αυτή, εφόσον μέσα σε οκτώ (8) ημέρες από την κατάρτισή της δεν γνωστοποιηθεί στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, τεκμαίρεται ότι καλύπτει σχέση εργασίας με πλήρη απασχόληση. Αντίθετα, για την εφαρμογή του συστήματος της εκ περιτροπής εργασίας ο νόμος δεν απαίτησε συμφωνία των δύο πλευρών, χωρίς αυτό να αποκλείεται. Την εκ περιτροπής εργασία μπορεί και μονομερώς να την επιβάλει ο εργοδότης. Για να γίνει αυτό απαιτούνται: α) ο περιορισμός της δραστηριότητας της επιχείρησης, β) διαβουλεύσεις με τους εργαζομένους, γ) γνωστοποίηση της συμφωνίας ή της απόφασης του εργοδότη στο ΣΕΠΕ εντός 8 ημερών.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Ξεκινά σήμερα και εκτείνεται μέχρι τη Δευτέρα 24 Φεβρουάριου η διαδικασία που αφορά την πλήρωση με σειρά προτεραιότητας 259 θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. Πρόκειται για την προκήρυξη 1Κ/2014. Τα ΦΕΚ της προκήρυξης έχουν καταχωριστεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ (www.asep.gr) και διατίθενται δωρεάν από το Εθνικό Τυπογραφείο (Καποδιστρίου 34, Αθήνα), από το Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του ΑΣΕΠ (Πουλίου 6, Αθήνα), καθώς και από τις Περιφερειακές Ενότητες και τις Περιφέρειες της χώρας. Οι υποψήφιοι των κατηγοριών Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής στο ΑΣΕΠ αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (www.asep.gr). Οι υποψήφιοι της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πρέπει να συμπληρώσουν έντυπη αίτηση «ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ 184», το οποίο δύνανται να αναζητήσουν στα ΚΕΠ και στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Η υπογεγραμμένη εκτυπωμένη μορφή της ηλεκτρονικής αίτησης για τις κατηγορίες Π.Ε., Τ.Ε. και Δ.Ε. καθώς και η έντυπη αίτηση «ΕΝΤΥΠΟ ΑΣΕΠ 184» για την κατηγορία Υ.Ε., με τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά, υποβάλλονται στο ΑΣΕΠ ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή στη διεύθυνση, ΑΣΕΠ, Αίτηση για την Προκήρυξη 1Κ/2014, Κατηγορία Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., και Υ.Ε., Τ.Θ. 14.308, Αθήνα Τ.Κ. 11510.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

 

Εξαρτάται από την αμοιβή και τις ώρες που εργάζεται ο μερικώς απασχολούμενος για να εξαχθεί ο τρόπος αλλά και το πώς ασφαλίζεται στο ΙΚΑ. Σύμφωνα λοιπόν με την ασφαλιστική νομοθεσία για την ασφάλιση των μερικώς απασχολουμένων, διακρίνουμε τις εξής περιπτώσεις:

 

-1η περίπτωση. Σε εργαζόμενο ο οποίος αμείβεται με ημερήσιο μισθό ίσο ή μεγαλύτερο από την 1η ασφαλιστική κλάση (η οποία καθορίζεται στα 9,73 ευρώ), τότε του αναγνωρίζονται τόσες μέρες ασφάλισης όσες πραγματικά εργάζεται. Σ’ αυτή την περίπτωση συμφέρει τον εργαζόμενο να εργάζεται κάθε ημέρα (έστω και με λιγότερες ημέρες) ώστε να πάρει όλες τις ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ (25 ανά μήνα).

 

-2η περίπτωση. Εάν ο ημερήσιος μισθός του εργαζομένου είναι μικρότερος από την 1η ασφαλιστική κλάση, τότε γίνεται διαίρεση του συνολικού ποσού των μηνιαίων αποδοχών του εργαζομένου με την 1η ασφαλιστική κλάση και το κλάσμα που προκύπτει από τη διαίρεση θεωρείται ολόκληρη ασφαλιστική ημέρα. Παράδειγμα: Σε υπάλληλο που εργάζεται σε ιδιωτική επιχείρηση 2 ώρες την ημέρα και παίρνει 170 ευρώ τον μήνα, οι ημέρες που του αναγνωρίζονται στην ασφάλιση θα είναι: 170:9,73=17,47, οι ημέρες ασφάλισης θα είναι 17 και 1 ημέρα που προκύπτει από το κλάσμα, σύνολο 18.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

 

Ακυρώνουν τα δικαστήρια τις διατάξεις που επιβάλλουν ανισότητα σε κατηγορίες εργαζομένων. Ετσι έχει κριθεί ότι αν γίνει από τον νόμο ειδική ρύθμιση για ορισμένη κατηγορία προσώπων και αποκλειστεί από τη ρύθμιση αυτή, κατ’ αδικαιολόγητη δυσμενή διάκριση, άλλη κατηγορία προσώπων για την οποία συντρέχει ο ίδιος λόγος που επιβάλλει την ειδική εκείνη μεταχείριση, η διάταξη που εισάγει τη δυσμενή αυτή μεταχείριση είναι ανίσχυρη ως αντισυνταγματική. Προς αποκατάσταση της συνταγματικής αρχής της ισότητας πρέπει να εφαρμοστεί και για εκείνους σε βάρος των οποίων έγινε η δυσμενής διάκριση, η διάταξη που ισχύει για την κατηγορία υπέρ της οποίας θεσπίστηκε η ειδική ρύθμιση, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό αίρεται η κατάσταση που δημιουργήθηκε από την παραβίαση της ανωτέρω αρχής.

 

 

Scroll to top