10/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΗΘΕΛΕ, ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΕΦΑΠΑΞ, ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ... ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ

Το ΣτΕ τής χάλασε τα σχέδια

      Pin It

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Μία γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας έβαλε φρένο στα κυβερνητικά σχέδια για τη χορήγηση εφάπαξ στους δημοσίους υπαλλήλους της τάξης των 4.000 έως 5.000 ευρώ… Τη «ζημιά» στην κυβέρνηση έκανε, δίνοντας βαθιά ανάσα σε όσους ασφαλισμένους πλήρωναν επί 10ετίες εισφορές για το εφάπαξ, η γνωμοδότηση που χορηγεί το Ταμείο Αρωγής του Λιμενικού Σώματος. Οπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας, το βοήθημα που παίρνουν οι αξιωματικοί του Λιμενικού, της Ακτοφυλακής καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Λιμενικού Σώματος θα πρέπει να είναι ευθέως αναλογικό με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι ασφαλισμένοι του και σε καμία περίπτωση μικρότερο από το ποσό που αναλογεί στις εισφορές που έχουν πληρώσει με βάση τις αποδοχές τους.

 

Ουσιαστικά οι δικαστές έκριναν το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν θα μπορούσε η κυβέρνηση να μειώσει το εφάπαξ σε ποσό μικρότερο από όσα κατέβαλε ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου. Σύμφωνα δηλαδή με τη σχετική απόφαση του ΣτΕ, τα Ταμεία που στηρίζονται αποκλειστικά στις εισφορές των εργαζομένων δεν δικαιούνται να δίνουν μικρότερο εφάπαξ.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων υπάρχουν τέσσερα ταμεία στα οποία δεν συμμετέχει το κράτος και τα έσοδα τους προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Τα ταμεία αυτά είναι των δημοσίων υπαλλήλων, των κληρικών, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία κ.ά.) και του προσωπικού του Ταμείου Νομικών. Αντίθετα το Ταμείο Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και το Ταμείο Πρόνοιας των υπαλλήλων στα επιμελητήρια έχουν θεσπίσει εργοδοτική εισφορά (που καταβάλλεται από κρατικούς φορείς), οπότε εξαιρούνται από την προστασία που προσφέρει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Ουσιαστικά πρόκειται για τη δεύτερη απόφαση που όρθωσε εμπόδια στις κυβερνητικές επιδιώξεις για ουσιαστική κατάργηση του εφάπαξ και υφαρπαγή των χρόνιων καταβολών των ασφαλισμένων στα ταμεία πρόνοιας. Η πρώτη δικαστική «παρέμβαση» για την προστασία των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων έχει έρθει από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο) το οποίο έχει αποφανθεί ότι το εφάπαξ αποτελεί προσωπική περιουσία του ασφαλισμένου, έχει δημιουργηθεί από τις δικές του εισφορές και η όποια μείωσή του προσκρούει σε βασικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Κάτω από αυτά τα δεδομένα η απόφαση του ΣτΕ επηρεάζει ασφαλισμένους που εργάζονται σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, τράπεζες, Ενοπλες Δυνάμεις αλλά και ξενοδοχοϋπαλλήλους, εμποροϋπαλλήλους, εργαζόμενους στα λιμάνια.

 

Scroll to top