10/02/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από τις προκαθορισμένες παροχές στις προκαθορισμένες εισφορές

Οι νέες ρυθμίσεις για τον υπολογισμό των εφάπαξ.
      Pin It

Οι νέες ρυθμίσεις για τον υπολογισμό των εφάπαξ

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ισχύσει ο νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό των εφάπαξ. Με βάση τις νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση, προβλέπεται η δημιουργία «ατομικών μερίδων» των ασφαλισμένων, ενώ το ύψος των χορηγούμενων ποσών θα προκύπτει ευθέως από τα οικονομικά δεδομένα του κάθε ασφαλιστικού φορέα που χορηγεί το εφάπαξ. Από την άλλη και υπό τον φόβο του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κ. Βρούτσης εντάσσει στην υπουργική απόφαση και ρύθμιση με βάση την οποία προβλέπεται ακόμη και επιστροφή εισφορών στους ασφαλισμένους…

 

Ουσιαστικά με τις νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην υπουργική απόφαση περνάμε από το σύστημα προκαθορισμένων παροχών (κατά το οποίο το ασφαλιστικό σύστημα εγγυάται τις εκάστοτε παροχές σε συνάρτηση με τα έτη ασφάλισης και τις τελικές ή τις μέσες αποδοχές, δεν μπορεί όμως να εγγυηθεί και το κόστος της σχετικής δέσμευσης) σε ένα σύστημα προκαθορισμένων εισφορών, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εγγυηθεί τις εκάστοτε παροχές, αλλά μπορεί να εγγυηθεί το κόστος της σχετικής δέσμευσης (προκαθορισμένες εισφορές). Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση περιλαμβάνει τις εξής ρυθμίσεις:

 

1. Τα Ταμεία Πρόνοιας λειτουργούν πλέον με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.

 

2. Δημιουργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 «ατομικές μερίδες», στις οποίες τηρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο στους φορείς – τομείς πρόνοιας.

 

3. Ο νέος μαθηματικός τύπος που καθιερώνεται και αφορά τον υπολογισμό του βοηθήματος προβλέπει ότι για τον χρόνο ασφάλισης που «τρέχει» από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής το ποσό του εφάπαξ ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης του ασφαλισμένου. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, «για τη συσσώρευση των εισφορών γίνεται χρήση πλασματικού ποσοστού επιστροφής, το οποίο ορίζεται ως η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών και το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα».

 

4. Θεσπίζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας του ασφαλιστικού ταμείου, ώστε ο φορέας να χορηγεί το εφάπαξ με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν στους ετήσιους ισολογισμούς τους να σωρεύουν ελλείμματα).

 

Για τον συντελεστή βιωσιμότητας λαμβάνονται υπόψη σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

 

• Οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή και εργοδότη.

 

• Η ειδική τακτική εισφορά όπου υπάρχει.

 

• Τα διοικητικά έξοδα (τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 2,5% των ασφαλιστικών εισφορών του έτους).

 

• Η περιουσία που έχει διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου πριν από την καταβολή των συνολικών παροχών (χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή και εργοδότη, η ειδική τακτική εισφορά και τα διοικητικά έξοδα).

 

• Οι συνολικές παροχές χωρίς την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας.

 

• Η παρούσα αξία των συνολικών υποχρεώσεων με βάση τα δεδουλευμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων (με τους κανόνες του νέου συστήματος καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση).

 

• Το οικονομικό έτος για το οποίο υπολογίζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας.

 

5. Στο άρθρο 3 η υπουργική απόφαση καθορίζει την απόσβεση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων πρόνοιας σε βάθος δεκαπενταετίας. Ετσι αναγράφεται ότι «από την 1η Ιανουαρίου 2014 το ετήσιο ποσό απόσβεσης των οφειλόμενων υποχρεώσεων επιβαρύνει τον ετήσιο συντελεστή βιωσιμότητας».

 

«Σε περίπτωση κατά την οποία φορέας – τομέας πρόνοιας, προκειμένου να καταβάλει εφάπαξ, έχει συνάψει δάνειο και δεν το έχει εξοφλήσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013, το ετήσιο ποσό που καταβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 για την εξυπηρέτηση του δανείου επιβαρύνει τον ετήσιο συντελεστή βιωσιμότητας».

 

6. Η υπουργική απόφαση αναμένεται να προβλέπει και επιστροφή εισφορών. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ορίζεται ότι σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται επιστροφή εισφορών τα ποσά καταβάλλονται στον δικαιούχο κατά την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης του φορέα κύριας ασφάλισης.

 

Αναλυτικότερα στην απόφαση αναγράφεται: «Για επιστροφή εισφορών χρόνου ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η παροχή προκύπτει σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη γενικότερη νομοθεσία που ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αυτή. Για επιστροφή εισφορών χρονικών διαστημάτων από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά το ύψος του ποσού της παροχής προκύπτει από τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών στην ατομική μερίδα».

 

Scroll to top