23/02/14


Γρίπη

Α(Η1Ν1): κυκλοφορεί ελεύθερα

Στη φάση της κορύφωσης η γρίπη στη χώρα μας, που μετρά ήδη 49 θανάτους και 164 σοβαρά κρούσματα που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει τα κύρια μέτρα προστασίας για τον πληθυσμό γιατί η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει μέχρι τις αρχές Απριλίου.
      Pin It

Στη φάση της κορύφωσης η γρίπη στη χώρα μας, που μετρά ήδη 49 θανάτους και 164 σοβαρά κρούσματα που έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει τα κύρια μέτρα προστασίας για τον πληθυσμό γιατί η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει μέχρι τις αρχές Απριλίου

 

Του Σωτήρη Τσιόδρα*

 

gripi

Σύμφωνα με τα δεδομένα των συστημάτων επιτήρησης της εποχικής γρίπης που υποστηρίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, συνεχίζεται η αυξητική τάση της κυκλοφορίας της γρίπης στην κοινότητα -η γρίπη στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στη φάση της κορύφωσης της δραστηριότητας.

 

Μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου 2014, 164 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης έχουν νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (59 συνεχίζουν να νοσηλεύονται), ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 49 θάνατοι, οι περισσότεροι σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα, τα οποία δυστυχώς ήταν τα περισσότερα και ανεμβολίαστα. H συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη Α(Η1Ν1)2009pdm, στέλεχος το οποίο κυκλοφορεί σταθερά κάθε έτος μετά την πανδημία γρίπης του 2009. Τα προσβεβλημένα με σοβαρή νόσο άτομα είναι σε αναλογία 2:1 άνδρες και τα περισσότερα έχουν χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού. Η μέση ηλικία των ατόμων με σοβαρή νόσο και νοσηλεία στη ΜΕΘ είναι τα 57 έτη. Εν τούτοις, το πανδημικό στέλεχος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και σε νέα, κατά τα άλλα υγιή, άτομα. Είκοσι τρεις ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ με γρίπη φέτος ήταν μικρότεροι των 40 ετών και 13 από αυτά τα άτομα ήταν κατά τα άλλα υγιή. Η παχυσαρκία εξακολουθεί να παραμένει σημαντικός παράγοντας κινδύνου και εμφανίζεται σε 56 από τα άτομα που έχουν νοσηλευτεί έως τώρα με γρίπη σε ΜΕΘ.

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, η αυξημένη δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες έως και το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου. Κατά συνέπεια, αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

 

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υπενθυμίζει ότι τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της γρίπης είναι:

 

➊ Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

 

➋ Η έγκαιρη χρήση των αντιιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) στις ομάδες του πληθυσμού που θεωρούνται υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση επιπλοκών από τη γρίπη. Η χρήση των φαρμάκων θα γίνεται κατά την κρίση των θεράποντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιιικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άτομα υψηλού κινδύνου και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά την κρίση του θεράποντος ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ. Λόγω της επικράτησης του στελέχους Α(Η1Ν1)2009pdm οι ιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιιικής θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι τα αντιιικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.

 

➌ Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα υγιή κατά τα άλλα ή σε άτομα που μετά την αρχική υποχώρηση των συμπτωμάτων εμφανίζουν νέα συμπτώματα ή επιδείνωση της κατάστασής τους.

 

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:

 

* Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

 

* Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

 

- άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες

 

- καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές

 

- ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας)

 

- μεταμόσχευση οργάνων

 

- δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)

 

- σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα

 

- χρόνια νεφροπάθεια

 

- νευρομυϊκά νοσήματα

 

* έγκυες, ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης

 

* παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα κ.ά.) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη

 

* άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη

 

* οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές Γυμνασίων- Λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.)

 

* εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).

 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ: http://www.keelpno.gr

 

* Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Αθήνας, λοιμωξιολόγος ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Scroll to top