microskopio-giatros

24/02/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Σύνδρομο που μοιάζει με πολιομυελίτιδα στις ΗΠΑ

Μια πολύ σπάνια και μη θεραπεύσιμη μολυσματική νόσος που πλήττει τον μυελό των οστών προσβάλλει παιδιά στην Καλιφόρνια. Οι ερευνητές επισημαίνουν πως αν ένα παιδί παρουσιάζει σημάδια παράλυσης πρέπει αμέσως να συμβουλευτεί ειδικό.
      Pin It

Μια σπάνια και μη θεραπεύσιμη μολυσματική νόσος που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα εμφανίστηκε στην Καλιφόρνια και έχει προσβάλει μικρό αριθμό παιδιών, ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.

Οι πανεπιστημιακοί παρουσίασαν, χθες Κυριακή, πέντε κρούσματα ξαφνικής παράλυσης σε παιδιά, στη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Φιλαδέλφεια.

«Αν και ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει ουσιαστικά εξαλειφθεί από τον κόσμο, άλλοι ιοί μπορούν επίσης να πλήττουν τον μυελό των οστών, εμφανίζοντας ένα σύνδρομο που μοιάζει με αυτό της πολιομυελίτιδας», δήλωσε ο νευρολόγος Κιθ βαν Χάρεν, βασικός συντάκτης της μελέτης με τα συγκεκριμένα κρούσματα.

«Κατά την τελευταία δεκαετία διαπιστώθηκε μια σχέση ανάμεσα σε νέες μορφές εντεροϊού και στην εμφάνιση αυτού του συνδρόμου που μοιάζει με την πολιομυελίτιδα σε παιδιά στην Ασία και την Αυστραλία. Αυτά τα πέντε κρούσματα επισημαίνουν τη δυνατότητα εκδήλωσης ενός συνδρόμου που μοιάζει με εκείνο της πολιομυελίτιδας στην Καλιφόρνια», εξήγησε ο ερευνητής.

Η πολιομυελίτιδα εξαλείφθηκε ευρέως από τον πλανήτη με την ανάπτυξη ενός εμβολίου τη δεκαετία του 1950, αλλά η νόσος συνεχίζει να εμφανίζεται σε ορισμένες χώρες, όπως το Πακιστάν, η Νιγηρία και το Αφγανιστάν.

Στην Καλιφόρνια τα πέντε παιδιά που προσβλήθηκαν από το νέο σύνδρομο είχαν όλα τους εμβολιαστεί κατά της πολιομυελίτιδας και οι εξετάσεις για πολιομυελίτιδα στις οποίες υποβλήθηκαν ήταν αρνητικές. Όλα τα παιδιά παρουσίαζαν τα ίδια συμπτώματα: ξαφνική απώλεια της κίνησης ενός εκ των μελών τους και στη συνέχεια παράλυση σε δύο ημέρες.

Τρία από τα παιδιά έπασχαν από αναπνευστική νόσο προτού εμφανίσουν τα συμπτώματα. Δύο ανάμεσά τους ήταν φορείς του εντεροϊού-68, ενός σπάνιου ιού που συνδέθηκε με την εμφάνιση της νόσου, του οποίου δεν ήταν φορείς τα άλλα τρία παιδιά και οι γιατροί συνεχίζουν να αναζητούν τα αίτια της παράλυσής τους.

«Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε ότι η εμφάνιση του συνδρόμου αυτού παραμένει πολύ σπάνια», επέμεινε ο Κιθ Βαν Χάρεν, παρότι οι ερευνητές θεωρούν πως και άλλα κρούσματα μπορεί να εκδηλωθούν. Επομένως, καλούν τους γονείς να επικοινωνήσουν με ειδικό το συντομότερο δυνατόν αν ένα παιδί παρουσιάζει σημάδια παράλυσης.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top