grill

25/02/14


Οι γλυκοτοξίνες «απειλούν» με άνοια και Αλτσχάιμερ

Οι γλυκοτοξίνες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στον εγκέφαλο, ενώ συνδέονται και με χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η καρδιοπάθεια, μεταξύ άλλων.
      Pin It

Νέα αμερικανική έρευνα «έδειξε» ότι τα κρέατα που ψήνονται στο φούρνο, στο γκριλ ή στο τηγάνι, αλλά και άλλα φαγητά που μαγειρεύονται σε μεγάλες θερμοκρασίες, παράγουν ορισμένες χημικές ουσίες, τις γλυκοτοξίνες, που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στον εγκέφαλο. Η μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα και υποψίες προηγούμενων ερευνών για τον επιβλαβή ρόλο αυτών των ουσιών.

Οι ίδιες ουσίες έχουν ήδη συσχετιστεί με ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2. Οι εν λόγω τοξικές και οξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο, σχηματίζονται, όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη αντιδρούν με τα σάκχαρα, σχηματίζοντας «γλυκοτοξίνες», πράγμα που μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο, αλλά ακόμα περισσότερο με το μαγείρεμα.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελένη Βλασσάρα, ανέφεραν ότι, αν και τα ευρήματά τους φαίνονται πειστικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά και το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Τα ποντίκια, τα οποία τράφηκαν με διατροφή που περιείχε αυξημένες ποσότητες από αυτές τις ουσίες, εμφάνισαν συσσώρευση επικίνδυνων πρωτεϊνών (του βήτα αμυλοειδούς) στον εγκέφαλό τους, οι οποίες οδήγησαν σε μειωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες. Μάλιστα, το βήτα αμυλοειδές θεωρείται κατ' εξοχήν «ένοχο» για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια, μια δεύτερη μελέτη σε ανθρώπους άνω των 60 ετών έδειξε επίσης να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα των ουσιών αυτών στο αίμα και στις μειωμένες νοητικές – γνωσιακές επιδόσεις.

Συμπέρασμα:

Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι «η άνοια που εξαρτάται από την ηλικία, μπορεί να συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα των τελικών προϊόντων της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης στις τροφές» και, γι’ αυτό, συστήνουν την μείωσή τους, ως προληπτικό μέτρο κατά της άνοιας και του Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.

Η Ελένη Βλασσάρα εδώ και χρόνια διεξάγει έρευνες για τις ουσίες AGEs και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αποτελούν μια σοβαρή σιωπηλή για την ανθρώπινη υγεία. Οι ουσίες αυτές, όπως υποστηρίζει, συνδέονται με πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως άνοια, διαβήτη, παχυσαρκία, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, γήρανση του δέρματος και περιοδοντικές νόσους μεταξύ άλλων, καθώς οι γλυκοτοξίνες συσσωρεύονται διαχρονικά και σιγά – σιγά στον οργανισμό, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και οξειδώνοντας τα κύτταρα.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top