aima

27/02/14


ΥΓΕΙΑ

«Υπογραφή» μελλοντικού θανάτου στο αίμα

Φινλανδοί και Εσθονοί επιστήμονες ανέπτυξαν το τεστ αίματος που μπορεί να προβλέψει πόσες πιθανότητες έχει κάποιος να ζει ή να πεθάνει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, ακόμα κι αν τώρα φαίνεται υγιής.
      Pin It

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Κρίστα Φίσερ του εσθονικού πανεπιστημίου του Τάρτου και τον Γιοχάνες Κετούνεν του Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής του Ελσίνκι, πήραν δείγματα αίματος από 17.345 γενικά υγιείς ανθρώπους. Ανέλυσαν τα δείγματα για πάνω από 100 βιοδείκτες και ταυτόχρονα παρακολουθούσαν την υγεία των συμμετεχόντων επί πενταετία, στη διάρκεια της οποίας πέθαναν οι 684 από διάφορες ασθένειες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλοι όσοι πέθαναν είχαν παρόμοια επίπεδα σε τέσσερις συγκεκριμένους βιοδείκτες: την αλβουμίνη, την άλφα-1 όξινη γλυκοπρωτεΐνη, το κιτρικό οξύ και το μέγεθος των σωματιδίων της λιποπρωτεΐνης. Αυτή, κατά τους ερευνητές, είναι κατά κάποιον τρόπο η «υπογραφή» του μελλοντικού θανάτου, ο οποίος μπορεί να επέλθει από ποικίλες ασθένειες, όπως καρκίνος ή καρδιοπάθεια.

Οι Εσθονοί επιστήμονες βρήκαν πρώτοι τους «βιοδείκτες του θανάτου» σε δείγμα 9.842 ανθρώπων και για να βεβαιωθούν ζήτησαν από τους Φινλανδούς ερευνητές να επαναλάβουν το πείραμα σε άλλους 7.503 ανθρώπους. Τα αποτελέσματα βγήκαν παρόμοια ενώ οι Φινλανδοί δεν περίμεναν να καταλήξουν στα ίδια ευρήματα με τους Εσθονούς.

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top