oikogeneiaki-via

06/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Θύματα βίας το 33% των γυναικών της Ε.Ε.

Εκτός από κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση Ευρωπαίες αλλά και Ελληνίδες αντιμετωπίζουν συχνά δημόσιους εξευτελισμούς, εγκλεισμό στο σπίτι και ψυχολογικούς εξαναγκασμούς.
      Pin It

Ανατριχιαστικά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 42.000 στις 28 χώρες-μέλη. Εκτός από κακοποίηση και σεξουαλική παρενόχληση Ευρωπαίες αλλά και Ελληνίδες αντιμετωπίζουν συχνά δημόσιους εξευτελισμούς, εγκλεισμό στο σπίτι και ψυχολογικούς εξαναγκασμούς

 

Της Αντας Ψαρρά

 

map

 

 

Ο πολιτισμένος κόσμος μας, που συχνά επικρίνει τις «υποανάπτυκτες» και «φανατικά θρησκόληπτες» χώρες, δεν… στερείται του φαινομένου της μαζικότατης και σκληρής βίας κατά των γυναικών.

 

Για πρώτη φορά καταμετρήθηκε στις 28 χώρες της Ευρώπης το φαινόμενο σε μεγάλη έρευνα με τη συμμετοχή 42.000 γυναικών. Την έρευνα διεξήγαγε και παρουσίασε στις 4 Μαρτίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης το FRA (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.), αναδεικνύοντας ανατριχιαστικά αποτελέσματα: μεγάλος αριθμός γυναικών έχουν πέσει θύματα βίας, κακοποίησης, σεξουαλικής παρενόχλησης κ.λπ.

 

Το FRA κάλεσε τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών. Το 33% των γυναικών της Ε.Ε. έχουν πέσει θύματα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών – ποσοστό που σε αναλογία φτάνει τα 62 εκατ. θύματα.

 

Οι κάτω των 15

 

Στην Ελλάδα το ποσοστό προσεγγίζει το 25% ανάμεσα στις γυναίκες που ρωτήθηκαν. Σε πολύ μεγάλα ποσοστά κυμαίνεται και η άσκηση ψυχολογικής βίας, όπως ο δημόσιος εξευτελισμός, ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι και οι απειλές.

 

Φρικιαστικά είναι και τα αποτελέσματα στις ηλικίες κάτω των 15 ετών που στην Ελλάδα το ποσοστό φτάνει ξανά το 25% (οι μισές περιπτώσεις αφορούν συγγενικά πρόσωπα).

 

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ε.Ε. (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας, συμπεριλαμβανομένης και της ενδοοικογενειακής βίας, δεν έχει ακόμα επικυρωθεί από πολλές χώρες της Ε.Ε.

 

Το ίδιο ισχύει και για τις εθνικές νομοθεσίες που αντιμετωπίζουν (ακόμα) τον βιασμό μεταξύ συζύγων ως ιδιωτική υπόθεση.

 

Ξεχωρίσαμε κάποια από τα στοιχεία που αφορούν τις Ελληνίδες και ειδικά εκείνες που βίωσαν μια τέτοια σκληρή εμπειρία από τον σύντροφό τους. Μπορούσαν να δώσουν επιλέγοντας με σειρά προτεραιότητας παραπάνω από μία απαντήσεις στο πώς αντέδρασαν μετά από αυτό που τους συνέβη.

 

• Τι είναι εκείνο που σας βοήθησε να ξεπεράσετε το πιο σοβαρό περιστατικό φυσικής ή σεξουαλικής βίας από ένα δικό σας σύντροφο;

 

-Το 26% των Ελληνίδων (λίγο πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.) απαντάει ότι δεν το ξεπέρασε ποτέ, το 20% το ξεπέρασε με τη βοήθεια φίλων και συγγενών, το 19% με την προσωπική δύναμη και αποφασιστικότητα, 24% με χωρισμό και μόλις το 1% με βοήθεια από κάποιον ειδικό.

 

• Ποιες είναι οι μακροχρόνιες συνέπειες από ένα τέτοιο περιστατικό;

 

-Το 28% δηλώνει κατάθλιψη, 42% άγχος, 21% κρίσεις πανικού, 20% δυσκολίες σε σχέσεις και 39% αϋπνίες.

 

Θυμός και φόβος

 

Στην ερώτηση «ποιο είναι το πρώτο σας συναίσθημα ύστερα από μία τέτοια βίαιη εμπειρία;», οι Ελληνίδες απαντούν ο θυμός, και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη –77%. Το 63% βιώνει φόβο και 60% ντροπή-ενόχληση (βλ. χάρτη).

 

Στο ερώτημα «σε ποια υπηρεσία ή οργάνωση απευθύνεστε μετά από ένα τέτοιο περιστατικό;», οι Ελληνίδες φαίνεται ότι προτιμούν τη… σιωπή. Μόνο 14% πηγαίνει στην αστυνομία και 11% αναζητά νομική βοήθεια.

 

Οταν, δε, ρωτηθούν γιατί δεν απευθύνονται στην αστυνομία, οι απαντήσεις συγκλίνουν στο ότι προτιμούν μόνες τους να το ξεπεράσουν ή έστω με τη βοήθεια συγγενών και φίλων λόγω ντροπής, φόβου για τα παιδιά ή και αίσθησης ότι η αστυνομία δεν θα τις βοηθήσει. Η βοήθεια από ειδικούς είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε.

 

Scroll to top