13/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με πολιτικό μήνυμα οι τοπικές εκλογές

«Απέτυχε ο Καλλικράτης» λένε οι οι πολίτες στη μηνιαία έρευνα συγκυρίας της Public Issue για την «Εφ.Συν.». Δεν βρίσκει εύφορο έδαφος η κυβερνητική γραμμή ότι η μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών έχει μόνο τοπικό ενδιαφέρον .
      Pin It

«Απέτυχε ο Καλλικράτης» λένε οι οι πολίτες στη μηνιαία έρευνα συγκυρίας της Public Issue για την «Εφ.Συν.»

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει σήμερα το πρώτο μέρος της «Ερευνας Πολιτικής Συγκυρίας» που πραγματοποίησε αυτό τον μήνα η Public Issue. Η έρευνα, η οποία διεξάγεται σε μηνιαία βάση και ξεκίνησε να δημοσιεύεται αποκλειστικά στην εφημερίδα μας από τον Ιανουάριο, αποτυπώνει την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα περίπου δύο μήνες πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Στο σημερινό πρώτο μέρος καταγράφεται το ενδιαφέρον, αλλά και η πρόθεση συμμετοχής στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, αλλά και η δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών και κομμάτων. Αύριο, Παρασκευή, θα δημοσιευτούν τα ευρήματα που αφορούν τις ευρωεκλογές (παράσταση νίκης και πρόθεση ψήφου).

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

6a

 

Δεν φαίνεται να βρίσκει εύφορο έδαφος στους πολίτες η κυβερνητική γραμμή ότι η επικείμενη μάχη των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Μαΐου έχει μόνο τοπικό ενδιαφέρον και το συνεπαγόμενο συμπέρασμα ότι οι ψηφοφόροι συμμερίζονται την άποψη Σαμαρά-Βενιζέλου πως φτάνουμε στο τέλος των μνημονίων και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

 

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση (64%) δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για την αναμέτρηση αυτή, έναντι του 36% που λέει το αντίθετο. Μάλιστα, οι επτά στους δέκα (73%) δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα στις κάλπες, ενώ ακόμα ένα 13% απαντά «μάλλον ναι», αναγνωρίζοντας ένα ιδιαίτερο πολιτικό βάρος στις τοπικές εκλογές. Το 6% λέει «μάλλον όχι», το 7% «σίγουρα όχι», ενώ το 2% δεν εκφράζει γνώμη.

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώμη των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση για το σχέδιο «Καλλικράτης», που αφορά τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων. Οι έξι στους δέκα (64%) δηλώνουν ότι αυτό «απέτυχε» και μόλις το 22% έχει την αντίθετη άποψη. Τέσσερις στους δέκα λένε πως «ούτε πέτυχε ούτε απέτυχε», ενώ το 9% αρνείται να εκφράσει γνώμη. Στο ερώτημα εάν «ο δήμος ή η κοινότητα που κατοικείτε ωφελήθηκε ή όχι;», το 60% απαντά αρνητικά και μόλις οι δύο στους δέκα (21%) θετικά. Το 8% λέει «ούτε ούτε» και το 11% δεν εκφράζει γνώμη. Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, η καταλυτική κρίση και η παρεπόμενη απαξίωση του πολιτικού προσωπικού εκφράζεται από την πτώση των ποσοστών δημοτικότητας όλων των πολιτικών αρχηγών, με πρώτο στο καθοδικό σπιράλ τον Φώτη Κουβέλη, έναν εκ των πρωταγωνιστών στις εξελίξεις περί την Κεντροαριστερά.

 

Απαξίωση

 

6bΣτις θετικές γνώμες προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς (39%), με δεύτερο τον Αλέξη Τσίπρα (38%). Ακολουθούν: Φώτης Κουβέλης (37%), Πάνος Καμμένος (27%), Δημήτρης Κουτσούμπας (27%), Ευάγγελος Βενιζέλος (18%) και Νίκος Μιχαλολιάκος (9%). Κυρίαρχο στοιχείο, ωστόσο, είναι τα θηριώδη νούμερα των αρνητικών γνωμών, τα οποία κυμαίνονται από το 48% μέχρι το 84%. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προβάδισμα διατηρεί ο κ. Σαμαράς με 40%, έναντι 30% του Α. Τσίπρα, ενώ το 27% λέει «κανένας από τους δύο».

 

Στο ερώτημα πόσο ικανοποιημένοι είναι οι ψηφοφόροι από τον τρόπο που η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της χώρας, φαίνεται να εκδηλώνεται όλη η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια των πολιτών, αφού από την μεν πρώτη δηλώνουν δυσαρεστημένοι το 82%, από δε τη δεύτερη το 88%. Ικανοποίηση εκφράζουν αντιστοίχως το 18% και το 11%. Το ίδιο αίσθημα απαρέσκειας εκδηλώνεται και στην επιλογή για την «καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα». Εδώ το 44% λέει «καμία από τις δύο», ενώ το 27% προτιμά «μια κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ» και το 24% «μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». Στη διαχρονική διάσταση του ερωτήματος (από τον Ιανουάριο), τόσο η πρώτη όσο και η δεύτερη παρουσιάζουν πτωτική τάση, ενώ το «καμία«, ανοδική.

 

Αρνητική δημοτικότητα

 

7a

7bΤο ίδιο αρνητικό κοινωνικό κλίμα επικρατεί και στο ερώτημα για τη δημοτικότητα των πολιτικών κομμάτων, όπου οι αρνητικές γνώμες κυμαίνονται μεταξύ 60% και 88%. Στις θετικές γνώμες προβάδισμα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 37%, με δεύτερη τη ΔΗΜΑΡ (35%). Ακολουθούν: ΚΚΕ (32%), Ν.Δ. (32%), ΑΝ.ΕΛΛ. (31%), ΠΑΣΟΚ (15%) και Χρυσή Αυγή (10%). Πάντως, συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, όλα τα κόμματα εμφανίζουν πτωτική τάση, πλην της ΔΗΜΑΡ, η οποία παρουσιάζει οριακή άνοδο.

 

«Καλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης» αναδεικνύουν οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση τον ΣΥΡΙΖΑ (25%), ο οποίος όμως έχει το ίδιο ποσοστό με το «κανένα απ’ αυτά», το ποσοστό του οποίου αυξήθηκε σε σχέση με τον Φεβρουάριο κατά τέσσερις μονάδες (στο 25% από το 21%). Από τα λοιπά κόμματα, τη ΔΗΜΑΡ επιλέγει το 14%, το ΚΚΕ το 13%, τους Ανεξάρτητους Ελληνες το 10% και τη Χρυσή Αυγή το 8%. «Ολα το ίδιο» λέει το 1% και χωρίς γνώμη είναι το 3%.

 

TAYTOTHTA ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE (Α.Μ. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ

ΑΝΑΘΕΣΗ: «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω

ΠΕΡΙΟΧΗ: Πανελλαδική

ΔΕΙΓΜΑ: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.015 άτομα. Η τεχνική split sample χρησιμοποιήθηκε για τις ερωτήσεις των διαγραμμάτων 6-7, 12-13, 21-23, 43-46

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 4-10/3/2014

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα (sampling error) υπολογίζεται σε +/-3,2%

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Εργάστηκαν 24 ερευνητές και 3 επόπτες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω στρογγυλοποίησης, ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%

Scroll to top