- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ευρωεκλογές σε θολό τοπίο

14/03/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 79% θα ψηφίσει, αλλά 41% παραμένουν «αναποφάσιστοι» – Τα πρώτα ευρήματα για όσους επιλέγουν το Ποτάμι

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει σήμερα το δεύτερο μέρος της έρευνας πολιτικής συγκυρίας που πραγματοποίησε αυτόν τον μήνα η Public Issue. Η έρευνα, η οποία διεξάγεται σε μηνιαία βάση και ξεκίνησε να δημοσιεύεται αποκλειστικά στην εφημερίδα μας από τον Ιανουάριο, αποτυπώνει την τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα περίπου δύο μήνες πριν από τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Στο σημερινό μέρος καταγράφονται η πρόθεση ψήφου και η παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές, αλλά και τα πρώτα ευρήματα για τους ψηφοφόρους που επιλέγουν το Ποτάμι.

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

6a

Ενα θολό τοπίο για τη μάχη των ευρωεκλογών καταγράφει η έρευνα, αφού, αφ’ ενός, η «αδιευκρίνιστη ψήφος» βρίσκεται στο εξαιρετικά υψηλό 41% και, αφ’ ετέρου, υπάρχει το νεόκοπο κόμμα του Στ. Θεοδωράκη (Το Ποτάμι), ανακατανέμοντας τη δημοσκοπική πίτα. Την ίδια ώρα, βεβαίως, το αυξημένο ενδιαφέρον των εκλογέων για την αναμέτρηση κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009 (54% έναντι 46%), αλλά και το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (79%) που δηλώνει ότι θα προσέλθει στις κάλπες, συνηγορούν υπέρ της ύπαρξης ισχυρού πολιτικού διακυβεύματος, παρά την κατά τα λοιπά αμφίθυμη στάση τους.

 

Στην πρόθεση ψήφου υπάρχει ισοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ – Ν.Δ. στο χαμηλό του 15,5%, ενώ στην κατάταξη ακολουθούν: Το Ποτάμι 7%, ΚΚΕ 5%, Χρυσή Αυγή 4,5%, ΠΑΣΟΚ 3,5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 2,5%, ΔΗΜΑΡ 1,5%, Λοιπά 4%. Στο ποσοστό της «αδιευκρίνιστης» αθροίζονται το 19,5% των αναποφάσιστων, το 12,5% που δεν προτίθεται να ψηφίσει, το 3,5% που επιλέγει «Λευκό/άκυρο» και το 5,5% που επιλέγει «Δεν γνωρίζω/δεν απαντώ».

 

Στην παράσταση νίκης, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ισχυρό προβάδισμα με 52% έναντι 33% της Νέας Δημοκρατίας, ενώ το 15% επιλέγει την απάντηση «Κανένας/χωρίς γνώμη».

 

Το 39% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «με μικρή διαφορά» και το 13% «με μεγάλη διαφορά», ενώ, αντιστοίχως, το 30% απαντά ότι νικητής θα είναι η Ν.Δ. με «μικρή διαφορά» και το 4% «με μεγάλη διαφορά». Το 15% λέει «κανένας» ή δεν εκφράζει γνώμη.

 

Περίπου μοιρασμένες είναι οι γνώμες σχετικά με το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν για τις ευρωεκλογές οι συμμετέχοντες στην έρευνα, με το 54% να απαντά θετικά και το 46% αρνητικά.

 

Στη διαχρονική διάσταση, πάντως, το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων εμφανίζεται αρκετά αυξημένο σε σχέση με το 46% του 2009, ενώ η αδιαφορία είναι μειωμένη αισθητά κατά εννέα μονάδες σε σύγκριση με το ίδιο έτος (55%).

 

Παρ’ όλα αυτά, όμως, υψηλό παραμένει το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι δεν ενδιαφέρονται «σχεδόν καθόλου», αφού καλύπτει τον έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους (25%).

 

Τέλος, οι έξι στους δέκα ψηφοφόρους (63%) απαντούν ότι οι διπλές εκλογές του Μαΐου, έναν μήνα μετά το Πάσχα, θα αυξήσουν την αποχή, ενώ το 28% έχει την αντίθετη εκτίμηση. Το 9% δεν εκφέρει γνώμη.

 

Το Ποτάμι

 

galopΙδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τους ψηφοφόρους του κόμματος Θεοδωράκη, αφού για πρώτη φορά αυτό «μετριέται» από την Ερευνα Πολιτικής Συγκυρίας.

 

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το προφίλ τους δείχνει ότι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από την Αριστερά μέχρι τη Δεξιά, ενώ ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους πρόκειται περισσότερο για γυναίκες, με ανώτερη μόρφωση, σε παραγωγικές ηλικίες, μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως επί το πλείστον αστικής προέλευσης, με υψηλό εισόδημα και αυτοτοποθέτηση κυρίως στο Κέντρο και την Κεντροαριστερά.

 

Ως προς την πολιτική τους προέλευση (με βάση την ψήφο στην αναμέτρηση του περσινού Ιουνίου), η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι έχει τις μεγαλύτερες διαρροές προς το Ποτάμι (20,5%), ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ το «τροφοδοτούν» με 17,5% έκαστος. 16% προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, 3% από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, 1,5% από τη Χρυσή Αυγή, 10% από τα Λοιπά και 14% από το Λευκό και Ακυρο.

 

Εντύπωση προκαλεί πως κανείς δεν δηλώνει ότι προέρχεται από το ΚΚΕ.

 

Στα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ψηφοφόρων του, το 7% που αποσπά το Ποτάμι έχει θηλυκό πρόσημο κατά 8% και αρσενικό κατά 5,5%, ενώ σύμφωνα με το επίπεδο της εκπαίδευσής τους κατανέμονται: 2% κατώτερη, 6% μέση και 10% ανώτερη.

 

Οσον αφορά τις ηλικιακές κατηγορίες, εκείνη που κυριαρχεί είναι αυτή των 35-44 ετών (13%) και ακολουθούν: 25-34 (11%), 45-54 (8,5%), 55-64 (4,5%), 65 ετών και πάνω (3%) και 18-24 (2,5%).

 

Σύμφωνα με τη θέση τους στην απασχόληση το προβάδισμα διατηρούν οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα (17%). Στην υπόλοιπη κατάταξη: μισθωτοί ιδιωτικού τομέα (15,5%), εργοδότες-αυτοαπασχολούμενοι (5%), άνεργοι (5%), συνταξιούχοι (4,5%) και νοικοκυρές (4,5%). Ως προς την αστικότητα, από αστικά κέντρα προέρχεται το 8,5%, από ημιαστικά 4% και από αγροτικά 3,5%.

 

Η μεγαλύτερη επιρροή του νέου κόμματος είναι στα μεγάλα πολεοδομικά συγκροτήματα, με την πρωτεύουσα να έχει 10% και τη Θεσσαλονίκη 11,5%, ενώ στη λοιπή Ελλάδα το ποσοστό πέφτει στο μισό (5%). Παράλληλα, ομοδημότες είναι 7% και ετεροδημότες 5,5%.

 

Εύποροι

 

galop2Από τους εκλογείς τα ευρήματα δείχνουν ότι επιλέγουν το Ποτάμι σε μεγαλύτερο βαθμό οι εύποροι πολίτες, αφού σύμφωνα με τις «Εκτιμήσεις για το προσωπικό εισόδημα», το 11,5% «ζουν άνετα», το 9,5% «τα καταφέρνουν», για το 6% «υπάρχει μεγάλη δυσκολία» και για το 4% «δυσκολία».

 

Στον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό, στην κλίμακα Αριστερά-Δεξιά, το 13,5% δηλώνει ότι ανήκει στο Κέντρο, το 11% στην Κεντροαριστερά, το 5,5% στην Αριστερά, το 4,5% στην Κεντροδεξιά, το 2% στη Δεξιά και το 3% λέει ότι «Ολα αυτά δεν σημαίνουν τίποτα».

 

Ως προς την πολιτικοποίησή τους, το 9,5% ενδιαφέρεται «αρκετά» για την πολιτική, το 7,5% «πολύ», το 3,5% «λίγο» και το 3,5% «καθόλου».

 

6b

TAYTOTHTA ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE (Α.Μ. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ

ΑΝΑΘΕΣΗ: «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω

ΠΕΡΙΟΧΗ: Πανελλαδική

ΔΕΙΓΜΑ: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.015 άτομα. Η τεχνική split sample χρησιμοποιήθηκε για τις ερωτήσεις των διαγραμμάτων 6-7, 12-13, 21-23, 43-46

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 4-10/3/2014

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα (sampling error) υπολογίζεται σε +/-3,2%

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Εργάστηκαν 24 ερευνητές και 3 επόπτες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω στρογγυλοποίησης, ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=181963