15/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραμένει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει σήμερα το τρίτο και τελευταίο μέρος της Ερευνας Πολιτικής Συγκυρίας που πραγματοποίησε για τον Μάρτιο η Public Issue και αφορά την εκτίμηση εκλογικής επιρροής και την παράσταση νίκης σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσαμε χθες για τις ευρωεκλογές, το 79% λέει ότι θα.
      Pin It

Διχασμένοι οι εκλογείς για την αναγκαιότητα πρόωρων εκλογών. Πρωτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει σήμερα το τρίτο και τελευταίο μέρος της Ερευνας Πολιτικής Συγκυρίας που πραγματοποίησε για τον Μάρτιο η Public Issue και αφορά την εκτίμηση εκλογικής επιρροής και την παράσταση νίκης σε ενδεχόμενες βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσαμε χθες για τις ευρωεκλογές, το 79% λέει ότι θα ψηφίσει, αλλά το 41% παραμένει αναποφάσιστο. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονταν ισοδύναμοι στο 15,5%, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όμως, να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα 52% έναντι 33% στην «παράσταση νίκης». Τρίτο το Ποτάμι στο 7% και ακολούθως: ΚΚΕ 5%, Χρυσή Αυγή 4,5%, ΠΑΣΟΚ 3,5%, ΑΝ.ΕΛΛ. 2,5%, ΔΗΜΑΡ 1,5%, Λοιπά 4%.

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

galop1

Μια ασταθή ισορροπία δυνάμεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί οριακό προβάδισμα μισής ποσοστιαίας μονάδας (28,5%) έναντι της Νέας Δημοκρατίας (28%) στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, καταγράφει η δημοσκόπηση αναφορικά με το ενδεχόμενο βουλευτικών εκλογών. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 10,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ – 7,5%, Το Ποτάμι – 7%, το ΠΑΣΟΚ – 5,5%, οι ΑΝ.ΕΛΛ. – 5%, η ΔΗΜΑΡ – 3% και Λοιπά – 5%.

 

Σε σύγκριση με τη μέτρηση του Φεβρουαρίου, όλα τα κόμματα πλην της Χ.Α. και των «Λοιπών» καταγράφουν μειωμένα ποσοστά.

 

Στην «Παράσταση νίκης» και στο ερώτημα «ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις, εάν υποθέσουμε ότι αύριο είχαμε πάλι εκλογές, ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κέρδιζε;», ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα δεκατεσσάρων μονάδων έναντι της Ν.Δ. (50%-36%), με τη Συγγρού, ωστόσο, να μειώνει τη διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (55%-31%).

 

Ιδιο παραμένει το ποσοστό όσων απαντούν «Κανένα» ή δεν διατυπώνουν γνώμη. Το 37% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει «με μικρή διαφορά» και το 13% με «μεγάλη διαφορά». Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Ν.Δ. είναι: 33% και 3%, ενώ «κανένα/χωρίς γνώμη» λέει το 5%.

 

Πρόωρες εκλογές

 

galop2

 

galopΣυγκριτικά με τον Φεβρουάριο οι προσδοκίες των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται μειωμένες (από 40% σε 37%), ενώ αντίθετα εκείνων της Ν.Δ. αυξημένες (από 29% σε 33%).

 

Η διαχρονική εξέλιξη της παράστασης νίκης δείχνει για τον ΣΥΡΙΖΑ κάμψη μετά από μια μεγάλη περίοδο ανόδου (από τον Νοέμβριο του 2013), ενώ, αντίθετα, για τη Ν.Δ. άνοδο μετά από μια περίοδο κάμψης (επίσης από τον Νοέμβριο του 2013).

 

Στο ερώτημα «εάν στην Ελλάδα σήμερα χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να γίνουν πρόωρες εκλογές», οι εκλογείς εμφανίζονται διχασμένοι, με το 51% να απαντά αρνητικά και το 46% θετικά, ενώ το 3% δεν εκφράζει γνώμη.

 

Παρ’ όλα αυτά, η αστάθεια και η ρευστότητα των πολιτικών εξελίξεων και το θολό οικονομικό τοπίο αντιστρέφουν την εικόνα όταν οι ψηφοφόροι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ερώτημα «εάν η σημερινή κυβέρνηση μάλλον θα εξαντλήσει την τετραετία ή μάλλον θα γίνουν πρόωρες εκλογές», το 52% θεωρεί ότι οδεύουμε για πρόωρη εκλογική αναμέτρηση στις βουλευτικές, ενώ το 41% εκτιμά ότι έχουμε κυβέρνηση μακράς πνοής. Το 7% αποφεύγει να τοποθετηθεί και να εκφράσει γνώμη.

 

Εξάντληση τετραετίας

 

Συγκριτικά με τον Φεβρουάριο, η προοπτική των πρόωρων εκλογών έχει χάσει πέντε μονάδες, ενώ εκείνη της εξάντλησης της τετραετίας έχει ενισχυθεί κατά έξι. Οσον αφορά το θέμα της αναγκαιότητας, οι επιλογές των εκλογέων βρίσκονται περίπου στα ίδια επίπεδα με τον Φεβρουάριο.

 

TAYTOTHTA ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΑΡΤΙΟΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ: PUBLIC ISSUE (Α.Μ. ΕΣΡ: 8) Μέλος WAPOR, ESOMAR, ΣΕΔΕΑ, ΠΕΣΣ

ΑΝΑΘΕΣΗ: «ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»

ΤΥΠΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΣ: Ποσοτική έρευνα, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις στα νοικοκυριά των ερωτώμενων και χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, χωρίς κάλπη

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ: Γενικός πληθυσμός 18 ετών και άνω

ΠΕΡΙΟΧΗ: Πανελλαδική

ΔΕΙΓΜΑ: Το μέγεθος του δείγματος ανέρχεται σε 1.015 άτομα. Η τεχνική split sample χρησιμοποιήθηκε για τις ερωτήσεις των διαγραμμάτων 6-7, 12-13, 21-23, 43-46

ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: 4-10/3/2014

ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: Ακολουθήθηκε η μέθοδος της πολυσταδιακής στρωματοποιημένης δειγματοληψίας

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΠΤΙΚΟ ΣΦΑΛΜΑ: Για τα αποτελέσματα της έρευνας και σε διάστημα εμπιστοσύνης 95%, το δειγματοληπτικό σφάλμα (sampling error) υπολογίζεται σε +/-3,2%

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΕΔΙΟΥ: Εργάστηκαν 24 ερευνητές και 3 επόπτες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Λόγω στρογγυλοποίησης, ενδέχεται κάποιες κατανομές να μην αθροίζουν στο 100%

Scroll to top