17/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σημειώσεις ενός μετανάστη

«Στην Ελλάδα ο κόσμος αντιμετωπίζει με ειρωνεία όποιον είναι διαφορετικός»

«Δεν χρειάζεται να είσαι μαύρος για να σου φερθούν ρατσιστικά - αρκεί να μη μιλάς καλά ελληνικά και αμέσως μπαίνεις στο στόχαστρο».
      Pin It

«Δεν χρειάζεται να είσαι μαύρος για να σου φερθούν ρατσιστικά – αρκεί να μη μιλάς καλά ελληνικά και αμέσως μπαίνεις στο στόχαστρο»

 

Πρωτοήρθα στην Ελλάδα δώδεκα χρονών, στην αρχή για καλοκαιρινές διακοπές. Η μητέρα μου ζούσε και δούλευε στη Θάσο. Οταν τέλειωσα το Γυμνάσιο, στα δεκατέσσερα, ήρθαμε μαζί με τον αδερφό μου κι εγκατασταθήκαμε κι εμείς μαζί της. Αρχισα να δουλεύω και παράλληλα έδινα εξετάσεις στη χώρα μου τη Βουλγαρία τρεις φορές τον χρόνο για να τελειώσω το Λύκειο. Το βουλγαρικό σύστημα το επιτρέπει, όταν υπάρχουν λόγοι. Στην περίπτωσή μου ήταν βιοποριστικοί. Η μητέρα μου δεν μπορούσε να μας συντηρήσει μόνη της.

 

Η κοινωνία του νησιού ήταν μικρή και φάνηκε αμέσως ότι ο κόσμος δεν ήταν αρκετά ανοιχτός. Τα παιδιά με αντιμετώπιζαν κάπως ειρωνικά. Οπως κατάλαβα αργότερα, γενικά εδώ στην Ελλάδα ο κόσμος αντιμετωπίζει με ειρωνεία όποιον είναι διαφορετικός – με τα πιο ωραία λόγια μπορούν να σου πουν τα πιο άσχημα πράγματα και να σε πληγώσουν. Δούλευα σκληρά, ήταν πολύ δύσκολα, αλλά δεν μπορούσα να αποφύγω τα κουτσομπολιά για τη ζωή μου. Ημασταν ξένοι, είχαμε διαφορετική κουλτούρα κι είχαμε γίνει το θέμα συζήτησης των ντόπιων. Βγάζανε άσχημες ιστορίες για μας.

 

Πέρασαν οκτώ χρόνια ώσπου πέρσι ήρθα στην Αθήνα. Στην αρχή έμενα στον Αγ. Παντελεήμονα. Μου έλεγαν όλοι να φύγω από εκεί διότι «υπάρχουν πολλοί ξένοι»! Οι ίδιοι οι συμπατριώτες μου μού έλεγαν ότι οι άλλοι ξένοι είναι επικίνδυνοι, κάνουν το ένα και το άλλο. Ακουγα πολλές φορές στη γειτονιά τους Ελληνες να λένε ότι από τότε που ήρθαν οι ξένοι καταστράφηκε η περιοχή και η χώρα. Δεν χρειάζεται να είσαι μαύρος για να σου φερθούν ρατσιστικά – αρκεί να μη μιλάς καλά ελληνικά και αμέσως μπαίνεις στο στόχαστρο.

 

Ομως το καλό με την Αθήνα είναι ότι είναι μεγάλη πόλη και συναντάς και διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό με βοήθησε να ενταχθώ. Εχω κάνει σχέση με ένα αγόρι, Ελληνα, έχω δουλειά, έχω σπίτι, σπουδάζω και δεν αισθάνομαι μόνη. Μεγάλωσα σ’ ένα χωριό της Βουλγαρίας και στη συνέχεια πήγα κατευθείαν στη Θάσο. Για μένα η Αθήνα είναι μια πρόκληση να εξελιχθώ και να πετύχω τους στόχους μου.

 

Χ. (Βουλγαρία) Επιμέλεια: Χάλεντ Τάχερ

 

Scroll to top