17/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ

      Pin It

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Ξεκινά σήμερα το νέο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που αφορά την πρόσληψη 10.000 ανέργων, ηλικίας από 30 έως 66 ετών. Η επιδότηση θα είναι ύψους 450 ευρώ μηνιαίως και διάρκειας 12 μηνών. Η επιχείρηση θα επιδοτείται με 18 ευρώ, ημερησίως, και για διάστημα 25 ημερών.

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής

 

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν άνεργοι που έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης, διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ και είναι ηλικίας από 30 έως 66 ετών.

 

Δεν μπορούν να συμμετάσχουν άνεργοι που κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο:

 

*είχαν απασχοληθεί στην ίδια ή σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις που μεταβιβάστηκαν ή αλλάζουν νομική μορφή ή διαλύονται και επαναλειτουργούν στον ίδιο ή σε άλλο χώρο με το ίδιο αντικείμενο δραστηριότητας,

 

*είχαν απασχοληθεί με την ίδια ή άλλη ειδικότητα στον ίδιο χώρο σε άλλο εργοδότη με όμοια δραστηριότητα (κύρια ή/και δευτερεύουσα),

 

*είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση όπου ο εταίρος ή ο εργοδότης έχει ή είχε κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο οποιαδήποτε μετοχική ή εταιρική σχέση με την ενταχθείσα επιχείρηση, και

 

*είχαν απασχοληθεί σε επιχείρηση συζύγου ή σε συγγενή α′ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας με τον εργοδότη.

 

Προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα

 

1. Οι προς επιδότηση επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν μειώσει το προσωπικό τους τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

 

2. Επιχειρήσεις που κατά τη διάρκεια του τριμήνου και πριν από την υποβολή της αίτησης έχουν προχωρήσει σε αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος για το προσωπικό που απασχολούν, με μετατροπή σύμβασης από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

 

3. Αν μια επιχείρηση προσλάβει άνεργο και μειώσει το προσωπικό της, θα πρέπει να το αντικαταστήσει μέσα σε 30 ημέρες, διαφορετικά θα χάσει το τμήμα της επιδότησης που αντιστοιχεί στις θέσεις εργασίας που μείωσε.

 

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν:

 

*Δημόσιες επιχειρήσεις.

 

*Νυχτερινά κέντρα.

 

*Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών καθαριότητας και φύλαξης (security).

 

*Επιχειρήσεις προώθησης προϊόντων (telemarketing).

 

*Εποχικές επιχειρήσεις.

 

*Επιχειρήσεις για τα υποκαταστήματα ή τα γραφεία τους στο εξωτερικό.

 

*Εξωχώριες εταιρείες (offshore).

 

*ΚΤΕΛ.

 

*Σύλλογοι και σωματεία, που δεν ασκούν επιχειρηματική-οικονομική δραστηριότητα.

 

*Επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν αυτοτελή επαγγελματική έδρα.

 

*Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αλιείας και της παραγωγής γεωργικών προϊόντων, καθώς και όσες ασχολούνται με τη μεταπώληση προϊόντων σε εμπόρους.

 

*Επιχειρήσεις που εκκρεμεί σε βάρος τους ανάκτηση ποσών από κρατικές ενισχύσεις.

 

*Επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία.

 

*Επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται «προβληματικές».

 

Δεν είναι δυνατή η πρόσληψη με επιδότηση για άτομα που θα απασχοληθούν σε νυχτερινές βάρδιες (22.00 – 06.00).

 

…………………………………………………..

 

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ

Πώς αρνείται τις μεταβολές

 

Επί μεταβίβασης της επιχείρησης ή άλλης μεταβολής του προσώπου του εργοδότη, οι εργαζόμενοι μπορούν να αρνηθούν οποιαδήποτε μεταβολή της εργασιακής τους σχέσης, η οποία θα έχει ως συνέπεια τη χειροτέρευση των όρων εργασίας τους. Με τις διατάξεις αυτές, καθιερώνεται «πλάσμα δικαίου», με το οποίο, ουσιαστικά, ο νέος εργοδότης ταυτίζεται με τον προηγούμενο, ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις, η δε εργασιακή σύμβαση του μισθωτού θεωρείται ως μία και αδιαίρετη. Βασικός σκοπός αυτών είναι η προστασία των εργαζομένων από τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει γι’ αυτούς η αναδιάρθρωση, εξυγίανση και εν γένει μεταβίβαση της επιχείρησης. Τίθενται σαφώς υπέρ των εργαζομένων, οι οποίοι και μέσα στο πλαίσιο που διαγράφεται από τις διατάξεις αυτές μπορούν να αρνηθούν οποιαδήποτε μεταβολή. Μέσα στο ίδιο, όμως, νομοθετικό πλαίσιο και με βάση την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, μπορεί ο μισθωτός να αποδεχτεί τη μεταβολή των όρων εργασίας, οπότε ουσιαστικά συνάπτεται νέα σύμβαση εργασίας, η οποία και στην περίπτωση αυτή είναι έγκυρη, εφόσον αυτή δεν αντιβαίνει στα χρηστά ήθη ή σε απαγορευτική διάταξη του νόμου. Τούτο έχει την έννοια ότι ο νέος εργοδότης δεν μπορεί, κατ’ αρχήν, να μεταβάλει τις υφιστάμενες εργασιακές σχέσεις σε βάρος των εργαζομένων.

 

……………………………………..

 

ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ 

Το δικαίωμα της πραγματικής απασχόλησης

 

Αν η αποδοχή της πραγματικής εργασίας ενός εργαζόμενου δεν είναι δυνατή, τότε ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μην τον απασχολήσει. Ο κανόνας της αξίωσης του εργαζόμενου για πραγματική απασχόληση υποχωρεί όταν η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη βάσει αντικειμενικών κριτηρίων. Η υποχρέωση του εργοδότη να παράσχει πραγματική απασχόληση στον εργαζόμενο τελεί υπό την προϋπόθεση ότι ο εργαζόμενος ανήκει σε εκμετάλλευση η οποία βρίσκεται σε λειτουργία. Η οριστική διακοπή της λειτουργίας της εκμετάλλευσης του εργοδότη για οικονομικούς λόγους αποτελεί κλασική περίπτωση αδυναμίας αποδοχής εργασίας εκ μέρους του εργοδότη για λόγους που οφείλονται στον ίδιο. Με τις νέες διατάξεις του εργατικού δικαίου αναγνωρίζεται μεν ρητώς το δικαίωμα του εργαζόμενου να απαιτήσει την πραγματική του απασχόληση αν ο εργοδότης έγινε υπερήμερος ως προς την αποδοχή της εργασίας, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να έχει πλέον κατ’ αρχήν υποχρέωση να απασχολεί τον εργαζόμενο (και όχι απλώς δικαίωμα), προβλέπεται δε ρητά ότι η υποχρέωση αυτή δεν είναι απόλυτη και ότι ειδικά στην περίπτωση που η αποδοχή της εργασίας είναι αδύνατη για λόγους που αφορούν τον εργοδότη και δεν οφείλονται σε ανώτερη βία, ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να απαιτήσει μόνο τον μισθό και όχι την πραγματική του απασχόληση.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΕΥΡΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

Κλειδάριθμο θα πρέπει να αποκτήσουν όσες επιχειρήσεις θέλουν να συμμετάσχουν στα νέα προγράμματα επιδότησης της απασχόλησης που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με ανακοίνωση, «εν όψει της δημοσίευσης των νέων προγραμμάτων που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός και στο πλαίσιο της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, καλούνται οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτά να αποκτήσουν κωδικό πρόσβασης (κλειδάριθμο) στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει η Διαδικτυακή Πύλη (Portal) του ΟΑΕΔ». Για την έκδοση κλειδαρίθμου οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να επισκεφτούν την υπηρεσία του ΟΑΕΔ (ΚΠΑ2) στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η έδρα της επιχείρησης και να προσκομίσουν οι ατομικές επιχειρήσεις τη βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος και τα νομικά πρόσωπα πρόσφατο καταστατικό της επιχείρησης από όπου θα προκύπτει η μετοχική ή/και εταιρική σύνθεσή της καθώς και το ΑΦΜ της επιχείρησης. Η διαδικασία μπορεί να διενεργηθεί από πρόσωπο που νόμιμα εξουσιοδοτήθηκε (με πληρεξούσιο από συμβολαιογράφο ή με εξουσιοδότηση από δημόσια αρχή με το γνήσιο της υπογραφής, όπου θα αναφέρονται ευκρινώς η ενέργεια και ο λόγος εξουσιοδότησης) είτε πρόκειται για ατομική επιχείρηση είτε για επιχείρηση άλλης νομικής μορφής (Α.Ε., Ο.Ε. ΕΠΕ κ.λπ.).

 

ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ

 

Σε κάθε περίπτωση μη νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης ο μισθωτός δικαιούται από την πρώτη ώρα, πέραν των εκ των αρχών του αδικαιολόγητου πλουτισμού απαιτήσεών του και προσαύξηση ίση προς 100% επί του καταβαλλόμενου ωρομισθίου του, πρόσθετη αποζημίωση. Η προσαύξηση αυτή οφείλεται ως αστική κύρωση, απαγγελλόμενη για τον παράνομο χαρακτήρα της υπερωριακής εργασίας, καταβάλλεται δε ανεξάρτητα από την εγκυρότητα της σύμβασης που αφορά την παροχή εργασίας μέσα στο κανονικό ωράριο. Περαιτέρω στους εργαζομένους κατά τις Κυριακές και τις μη εργάσιμες εορτές καταβάλλεται, ανεξαρτήτως του κύρους για την απασχόληση, προσαύξηση του ημερομισθίου, η οποία υπολογίζεται επί του νόμιμου μισθού και ισούται με το 75% ενός ημερομισθίου, εφόσον η εργασία εξαντλήσει το κανονισμένο ημερήσιο ωράριο. Εάν υπολείπεται του νόμιμου ωραρίου μειώνεται ανάλογα και αν υπερβαίνει αυτό αυξάνεται ανάλογα. Ετσι, την ως άνω αποζημίωση δικαιούνται όχι μόνον οι μισθωτοί οι απασχολούμενοι σε κάποιον εργοδότη με έγκυρη σύμβαση εργασίας ως προϋπόθεση για να δοθεί η ως άνω παροχή, αλλά και οι απασχολούμενοι με απλή σχέση εργασίας.

 

ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ

 

Στην περίπτωση της υπερεργασίας κριτήριο για την καταβολή αμοιβής, σύμφωνα με τα ελληνικά δικαστήρια, αποτελεί όχι η ημερήσια αλλά η εβδομαδιαία απασχόληση του μισθωτού και μάλιστα εκείνη που πραγματοποιείται κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Αν ο μισθωτός δεν υπερβεί κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας το συμβατικό εβδομαδιαίο όριο των 40 ωρών, δεν δικαιούται την οικεία πρόσθετη αμοιβή (ωρομίσθιο επαυξημένο κατά 25%) διότι δεν έχει πραγματοποιήσει υπερεργασία. Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο χρόνος της εβδομαδιαίας εργασίας έχει υπερβεί το όριο των ωρών λόγω απασχολήσεως του μισθωτού την Κυριακή ή άλλη ημέρα αναπαύσεως, αφού οι ώρες της εργασίας αυτής, για την οποία υφίσταται ειδική και αυτοτελής νομοθετική πρόνοια, δεν συναριθμούνται με τις ώρες των εργάσιμων ημερών της ίδιας εβδομάδας, στις οποίες και μόνο αποβλέπει η ρύθμιση της υπερεργασίας.

 

 

Scroll to top