- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Δεύτερο Πρόγραμμα εις διπλούν

20/03/14 MEDIA,ΘΕΜΑΤΑ,τετΡΑΔΙΟ

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Από προχθές το βράδυ, εκπέμπουν δύο… «Δεύτερα Προγράμματα». Το ένα συνεχίζει αυτόνομο στο www.metadeftero.gr, με παλιούς συντελεστές του τής νέας, μετα-ΕΡΤ εποχής, και το άλλο συνεχίζει στο ertopen.com, αλλά με διαφορετική playlist. Οπως είπαν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι στο αυτονομημένο α λα Κριμαία «Δεύτερο», «αυτή η διεύθυνση που βρισκόμασταν έως τώρα κατελήφθη βιαίως από τους διαχρονικούς τεμπέληδες (συνδικαλιστές), που ενώ δεν παράγουν θέλουν να αποφασίζουν. Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι». Η ΠΟΣΠΕΡΤ φυσικά ανταπάντησε: «Το Δεύτερο Πρόγραμμα συνεχίζει τη λειτουργία του απρόσκοπτα στο ERTopen, όσο για την Ομοσπονδία δεν έκλεισε την πόρτα κανενός, αντίθετα στήριξε ηθικά και οικονομικά την προσπάθεια για τη λειτουργία του Δεύτερου».

 

Η αυτοδιαχείριση δεν είναι εύκολο πράγμα, το έχουμε πει ξανά.

 

Ας τα δούμε τα πράγματα από την αρχή, όταν βγήκε η πρώτη ανακοίνωση: «Η σημερινή γενική συνέλευση εργαζομένων της ΕΡΤ αποφάσισε ομόφωνα την απαλλαγή από τα καθήκοντα που μέχρι σήμερα είχε (ήτοι “συντονιστής” του Δεύτερου) του συναδέλφου Γιώργου Μητρόπουλου. Η αλλαγή κρίθηκε απαραίτητη για την αποφυγή διαρκών παρεξηγήσεων ως προς τη στόχευση του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ και των αλληλέγγυων, αλλά και την όσο το δυνατόν πιο οργανωμένη δράση των ραδιοφώνων της ERTopen στον κοινό αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από εννιά μήνες».

 

Ακολούθησε στις 9 Μαρτίου ένα ψήφισμα συνέλευσης παραγωγών του Δεύτερου Προγράμματος, το οποίο υπογράφεται από 75 άτομα περίπου, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Μητρόπουλος: «Εμείς, οι παραγωγοί και τεχνικοί του Δεύτερου Προγράμματος που βγαίνει στον αέρα από τον Δεκέμβριο του 2013, δηλώνουμε προς όλους: Ο αγώνας για ένα ελεύθερο πολιτιστικό ραδιόφωνο με όρους αυτοδιαχείρισης συνεχίζεται. Πρόθεσή μας είναι να κρατήσουμε ανοιχτό το Δεύτερο Πρόγραμμα ως ένα αγαθό που έχουμε ανάγκη πέρα από τους κανόνες της αγοράς, μέσα από τον δίαυλο του ertopen.com και το υπάρχον δίκτυο της ΕΡΑ. Για τους όρους που παρέχουμε την εργασία μας και για τη διαμόρφωση του προγράμματος αποφασίζουμε αποκλειστικά οι παραγωγοί και τεχνικοί του Δεύτερου μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες μας. Ζητάμε από τους εργαζόμενους του ertopen.com να πάρουν θέση απέναντι στις επεμβάσεις στο πρόγραμμα και στον αποκλεισμό συντελεστών του».

 

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση ανταπάντησαν πέντε παραγωγοί της ΕΡΤ και του Δεύτερου Προγράμματος, οι Βάνα Δαφέρμου, Γιώτα Δελώνα, Γιάννης Σπυρόπουλος (Μπαχ), Γιάννα Τριανταφύλλη και Πάνος Χρυσοστόμου, αμφισβητώντας ευθέως τη νομιμοποίηση των προηγουμένων. «Πέντε παραγωγοί της ΕΡΤ (Μητρόπουλος, Διάκου, Αϊβαλής, Παναγιώτου, Ζαφειροπούλου), δύο τεχνικοί (Γίγας, Συγγλέτος) και… 70 “αλληλέγγυοι/συνεργαζόμενοι”, ζητάτε “συνέλευση εργαζομένων της ραδιοφωνίας”; Υπάρχει όλο το ERT open, οι δημοσιογράφοι και οι συνάδελφοι στους περιφερειακούς, που δίνουμε έναν μεγάλο αγώνα 9 μήνες τώρα, η κοινωνία που μας στηρίζει και εσείς θέλετε να διαφοροποιηθούμε ως “το Δεύτερο που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο;”».

 

Μέχρι που προέκυψε την Τρίτη το απόγευμα η διάσπαση. Κι έχουμε πλέον δύο, αντίστοιχα, ραδιόφωνα.

 

Θα τα βλέπουν αυτά οι κυβερνώντες και θα γελούν, συγγνώμη κιόλας.

 

www.e-tetradio.gr

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=183567