21/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το παζλ των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Δυτική Ελλάδα

Εντυπωσιάζει ο αριθμός των υποψηφίων για θέσεις δημάρχων, περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών, κυρίως ανεξάρτητων ή «ανεξάρτητων με αποχρώσεις». Πιο ξεκάθαρες οι υποψηφιότητες των κομμάτων της Αριστεράς.
      Pin It

Εντυπωσιάζει ο αριθμός των υποψηφίων για θέσεις δημάρχων, περιφερειαρχών και αντιπεριφερειαρχών, κυρίως ανεξάρτητων ή «ανεξάρτητων με αποχρώσεις». Πιο ξεκάθαρες οι υποψηφιότητες των κομμάτων της Αριστεράς

 

Του Δημήτρη Τερζή

 

Πληθώρα υποψηφίων, πληθώρα ανεξαρτητοποιημένων με τις ευχές ή όχι των κομμάτων της συγκυβέρνησης, πληθώρα ανθρώπων που βλέπουν τον κεντροαριστερό χώρο ως εκείνον που θα τους δώσει τον δημαρχιακό θώκο, καθαρόαιμες αριστερές προτάσεις, λιγότερο καθαρόαιμες αριστερές προτάσεις, συντροφικά «μαχαιρώματα» και άλλα πολλά είναι τα κομμάτια του παζλ των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Δυτική Ελλάδα, όπως διαμορφώνεται με τα έως τώρα δεδομένα. Εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των υποψηφίων, με τον Δήμο Πατρέων να μετράει ήδη 11 μνηστήρες, ενώ οι πληροφορίες θέλουν άλλους 3 υποψηφίους να ανακοινώνουν τους συνδυασμούς τους τις επόμενες μέρες. Τα πολιτικά κόμματα –κυρίως ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.– δείχνουν να παρακολουθούν διακριτικά τους σχηματισμούς που κατεβαίνουν στη γραμμή εκκίνησης, ενώ ξεκάθαρες είναι οι υποψηφιότητες των κομμάτων της Αριστεράς.

Κεφαλονιά

 

Το νησί που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα απ’ τους σεισμούς του Γενάρη και του Φλεβάρη θα βρεθεί στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών έχοντας να επιλέξει ανάμεσα στους εξής:

 

Τον νυν δήμαρχο Αλέξανδρο Παρίση, ο οποίος προέρχεται από τη Ν.Δ. αλλά κατεβαίνει τώρα ανεξάρτητος.

 

Τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Δημητράτο, τον υποψήφιο του ΚΚΕ Νίκο Γκισγκίνη και τον Θεόφιλο Μιχαλάτο, ο οποίος επίσης κατεβαίνει ανεξάρτητος.

 

Είναι πιθανόν να εμφανιστούν κι άλλοι συνδυασμοί, ωστόσο η αλήθεια είναι πως το νησί είναι επηρεασμένο απ’ την καταστροφή και οι εκλογές δεν αποτελούν το πρώτο μέλημα των κατοίκων. Αρκετοί είναι πάντως εκείνοι που πιστεύουν πως ο νυν δήμαρχος θα έχει πρόβλημα να επανεκλεγεί λόγω του τρόπου διαχείρισης της επόμενης μέρας του σεισμού.

 

…………………………………………

 

Ζάκυνθος

 

Η σοφία της τρίτης ηλικίας διεκδικεί τη δημαρχία στη Ζάκυνθο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τον 68χρονο Μίμη Κουρή (συνταξιούχο καθηγητή του ΕΜΠ), η Ν.Δ. στηρίζει τον απόστρατο στρατηγό Παύλο Κολοκοτσά, ο οποίος έχει ξαναβάλει υποψηφιότητα τόσο για δήμαρχος όσο και για βουλευτής αλλά χωρίς επιτυχία. ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στηρίζουν τον νυν δήμαρχο Στέλιο Μποζίκη (για χάρη του έφτασε στο νησί και τον ανακοίνωσε πριν από καιρό ο Φώτης Κουβέλης), ενώ το ΚΚΕ θα στηρίξει εκ νέου τον Γιώργο Κωνσταντίνου. Ως ανεξάρτητος κατεβαίνει ο 68χρονος δικηγόρος Διονύσιος Γουάστωρ, νομικός στο επάγγελμα, ο οποίος προέρχεται απ’ τη Ν.Δ. Επηρεασμένος ίσως απ’ τον Σολωμό έχει δώσει στον συνδυασμό του τον όμορφο τίτλο «Ωραία και Μόνη Ζάκυνθος».

 

…………………………………..

 

Πύργος

 

«Σφαγή» γίνεται στον Δήμο Πύργου και πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο της πρωτεύουσας της Ηλείας. Πρώτος και καλύτερος, ο νυν δήμαρχος Μάκης Παρασκευόπουλος (με ρίζες απ’ την Αριστερά και στη συνέχεια απ’ το ΠΑΣΟΚ), ο οποίος καλείται να σπάσει μια «κατάρα».

 

Κανένας δήμαρχος στην Ηλεία, όσο πετυχημένος κι αν ήταν, δεν εκλέχθηκε για τρίτη συνεχόμενη τετραετία. Ο «Μάκης», όπως είναι γνωστός στην κεντρική πλατεία της πόλης, δεν φαίνεται ικανός να το καταφέρει.

 

Ο Αντώνης Καράμπελας, ο οποίος ανακοίνωσε την κάθοδό του την Κυριακή, ήταν αντιδήμαρχος του Παρασκευόπουλου. Το ίδιο και ο Γιάννης Αργυρόπουλος, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος με τον δικό του συνδυασμό. Ολοι προέρχονται απ’ τη μεγάλη οικογένεια του ΠΑΣΟΚ, κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι, ωστόσο οι συνδυασμοί τους έχουν και γαλάζιες αποχρώσεις.

 

Υποτίθεται ότι ο Παρασκευόπουλος δεν θα κατέβαινε στις εκλογές και θα έδινε το «χρίσμα» της παράταξης στον Καράμπελα.

 

Ο Αργυρόπουλος είχε δηλώσει πως αν ο Παρασκευόπουλος κατέβαινε και πάλι, δεν θα έβαζε υποψηφιότητα ο ίδιος. Κάπου… μπλέχτηκαν στις συνεννοήσεις όπως φαίνεται, με αποτέλεσμα η πάλαι πότε ισχυρή παράταξη του Μάκη να έχει σπάσει στα τρία.

 

Πιο πέρα βρίσκεται ο Γαβριήλ Λιατσής, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν δήμαρχος Πύργου, προέρχεται απ’ τον χώρο της Ν.Δ. και κατεβαίνει υποψήφιος με τις «ανεπίσημες» ευλογίες του Μάκη Βορίδη, ο οποίος επισκέφτηκε πρόσφατα τον νομό. Απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχεται και ο πρώην βουλευτής Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος επίσης κατεβαίνει ανεξάρτητος. Το ΚΚΕ κατεβάζει τον υποψήφιο της προηγούμενης αναμέτρησης Χρήστο Γιάνναρο, ενώ το ίδιο κάνει και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ με τον Γιάννη Σεφερλή.

 

Στην Ηλεία, τέλος, κατεβαίνει υποψήφιος και της Εθνικής Δράσης, εθνικιστικής οργάνωσης που αρνείται οποιαδήποτε σχέση με τη Χρυσή Αυγή, με υποψήφιο τον Χάρη Μιχαλακόπουλο.

 

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η τελική επιλογή –έπειτα από πολλές συσκέψεις– θα παρθεί το Σάββατο. Υπήρξε μια πρώτη ψηφοφορία που έφερε μπροστά με 17 ψήφους τον ηθοποιό Μιχάλη Μανιάτη –ο οποίος τον τελευταίο χρόνο ζει και δραστηριοποιείται στην πόλη–, ωστόσο βρέθηκαν και 25 άκυρα ψηφοδέλτια όπου στα 22 εξ αυτών ήταν γραμμένο του όνομα του Γιώργου Μαρκόπουλου, ντόπιου στελέχους της Αριστεράς, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και είναι νέος σε ηλικία. Ο Μαρκόπουλος είχε αποκλειστεί απ’ την ψηφοφορία καθώς είχε προτείνει να γίνουν πρώτα γνωστά τα άτομα που θα στελέχωναν τον συνδυασμό και μετά να έβαζε υποψηφιότητα, κάτι που δεν δέχθηκε η γενική συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ. Μετά όμως απ’ αυτή την εξέλιξη των 25 άκυρων ψηφοδελτίων, η διαδικασία θα επαναληφθεί.

 

……………………………………

 

Αιτωλοακαρνανία

 

Στον Δήμο Αγρινίου θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν δήμαρχος Παύλος Μοσχολιός, που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος (στις προηγούμενες εκλογές είχε τη στήριξη των ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγων) και αντίπαλοί του θα είναι ο Δημήτρης Τραπεζιώτης (με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ), ο Τίμος Παπανικολάου (ΚΚΕ) και ο ανεξάρτητος –προερχόμενος απ’ τη Ν.Δ.– Γιώργος Παπαναστασίου. Φήμες θέλουν και τον νυν αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Βασίλη Αντωνόπουλο, να κατεβαίνει υποψήφιος.

 

Στον Δήμο Μεσολογγίου προς ώρας οι υποψήφιοι είναι δέκα! Τρεις προέρχονται απ’ τον χώρο της Ν.Δ. (Νίκος Καραπάνος, Νίκος Μουρκούσης, Σάββας Γερογιάννης) και κανείς εξ αυτών δεν έχει επίσημη στήριξη. Ξαναβάζει υποψηφιότητα ο νυν δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης που στις προηγούμενες εκλογές είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και ο οποίος κατεβαίνει ανεξάρτητος, ακριβώς όπως και ο Γιάννης Στέγας που προέρχεται απ’ το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την υποψηφιότητα του Πάνου Παπαδόπουλου, το ΚΚΕ τον Θεόδωρο Μαργαρίτη, η Χρυσή Αυγή τον Δημήτρη Μακρή, ενώ υπάρχουν και άλλες δύο υποψηφιότητες: αυτή του παλιού δημάρχου (από τη δεκαετία του ’80) Κώστα Αντωνίου κι εκείνη του Βασίλη Μπρούμα, οι οποίοι κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι.

 

………………………………….

 

Πάτρα

 

Ούτε ένας, ούτε δύο, συνολικά 11 υποψήφιοι έχουν δηλώσει ήδη πως θα κατεβούν για τη δημαρχία της Πάτρας και οι πληροφορίες λένε πως η λίστα θα μεγαλώσει κι άλλο. Προς το παρόν όμως, το… παρών έχουν δώσει οι εξής:

 

Ι. Δημαράς: Ο νυν δήμαρχος, αν και «τραυματισμένος» πολιτικά από τις υποθέσεις του θαλάσσιου μετώπου, του Καρναβαλιού, των νεκροταφείων, θα προσπαθήσει να τινάξει από πάνω του τον χαρακτηρισμό «ο δήμαρχος με τα αργά αντανακλαστικά» που του έχουν δώσει οι Πατρινοί. Εχει τη στήριξη Βενιζέλου αλλά κι αυτήν της ΔΗΜΑΡ.

 

Κ. Χριστόπουλος: Ο «αριστοκράτης» υποψήφιος. Προέρχεται απ’ τον χώρο της Ν.Δ., ανήκει σε παλιά και ισχυρή οικογένεια της Πάτρας, έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τον προεκλογικό αγώνα πόρτα πόρτα, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Εκκλησία, έχει μεγάλη προσωπική περιουσία, γεγονός που στα μάτια των Πατρινών τον παρουσιάζει ως τον ιδανικό υποψήφιο σε επίπεδο ήθους, και είναι ζήτημα χρόνου να τον στηρίξει επίσημα η Ν.Δ. Για πολλούς θεωρείται ήδη ο επόμενος δήμαρχος Πατρέων.

 

Κ. Πελετίδης: Σύμφωνα με τα όσα ακούγονται, ο υποψήφιος του ΚΚΕ φαίνεται ότι θα είναι ο μεγάλος αντίπαλος του Κ. Χριστόπουλου στη διεκδίκηση του δήμου. Εντιμος, έμπειρος στην τοπική αυτοδιοίκηση, πιστός στην αυστηρή γραμμή του ΚΚΕ, συγκεντρώνει ψήφους από ένα ευρύτερο κοινό και όχι μόνο από την Αριστερά.

 

Ν. Οικονομόπουλος: Προέρχεται από την Πολιτική Ανοιξη, πέρασε στη Ν.Δ. στη συνέχεια, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.

 

Α. Παναγιωτόπουλος: Ο νυν δήμαρχος της Δυτικής Αχαΐας, με έρεισμα στην Κεντροαριστερά αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι προσηνής κι επικοινωνιακός. Για την κοινωνία της Πάτρας, ή τουλάχιστον για ένα κομμάτι της, αυτά αρκούν.

 

Χ. Πατούχας: Αλλο ένα έντιμο πρόσωπο που προέρχεται από την Αριστερά και που είχαν στηρίξει στο παρελθόν συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΝΑΡ. Δεν καρποφόρησε ο διάλογος για κάθοδό του με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι κατεβαίνει και πάλι ανεξάρτητος. Ατομο που διαθέτει επίσης μεγάλη εμπειρία στα αυτοδιοικητικά.

 

Κ. Σπαρτινός: Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει καλά ποσοστά, ωστόσο υπάρχει ο φόβος διαρροών προς άλλους υποψηφίους.

 

Β. Σαμούρη: Προέρχεται απ’ τον χώρο της Ν.Δ., ωστόσο στη συνέχεια συνεργάστηκε με τον Ανδρέα Φούρα, ενώ ήταν και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου επί Δημαρά ώσπου ο τελευταίος τη διέγραψε. Οι κακές γλώσσες έλεγαν πως έδινε αβάντες στην αντιπολίτευση, οι καλές γλώσσες λένε πως έχει στιλ όμοιο με της Γιάννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.

 

Ν. Τζανάκος: Το βαθύ ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, θα μπορούσε να πει κανείς. Κατεβαίνει ως υποψήφιος, απευθύνεται στην Κεντροαριστερά, έχει αυτοδιοικητική εμπειρία.

 

Α. Τζουραμάνης: Το ΠΑΣΟΚ του έδινε το χρίσμα αλλά ο ίδιος αρνήθηκε και προτίμησε να κατέβει ανεξάρτητος. Είναι νέος, ποντάρει στους νέους, μένει να αποδειχθεί αν κάτι τέτοιο αρκεί για να πετύχει.

 

Δ. Πεφάνης: Αντιδήμαρχος πολιτισμού επί Ανδρέα Καράβολα, ο οποίος και τον στηρίζει, στοχεύει κι αυτός στην Κεντροαριστερά – το ερώτημα είναι τι θα καταφέρει.

 

………………………………………………….

 

Οι υποψήφιοι περιφερειάρχες

 

Απόστολος Κατσιφάρας εναντίον Βασίλη Χατζηλάμπρου. Αυτό αναμένεται να είναι το δίδυμο που θα κονταροχτυπηθεί για τη θέση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των τοπικών μέσων ενημέρωσης. Ο κ. Κατσιφάρας, νυν περιφερειάρχης, προέρχεται απ’ τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Βασίλης Χατζηλάμπρου είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα κι έχει μεγάλο έρεισμα στον χώρο της Αριστεράς. Από εκεί και πέρα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Ανδρέα Κατσανιώτη, γ.γ. επικοινωνίας, ο οποίος «ανεπίσημα» στηρίζεται απ’ τη Ν.Δ., ενώ το χρίσμα της ΔΗΜΑΡ πήρε ο Θύμιος Σώκος, ο οποίος έχει διατελέσει για 12 χρόνια δήμαρχος Αγρινίου κι επί 4 χρόνια νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, στηριζόμενος απ’ το ΠΑΣΟΚ. Ως «αντάρτης» προερχόμενος απ’ το ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει και ο πρώην υφυπουργός και πρώην βουλευτής Ηλείας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος. Υπήρξαν φήμες πως ο κ. Ζαφειρόπουλος έχει τη βοήθεια του περιβάλλοντος Βενιζέλου απέναντι στον «παπανδρεϊκό» κ. Κατσιφάρα. Μετά τις αντιδράσεις για την υποψηφιότητα Ζαφειρόπουλου στην τοπική κοινωνία το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ κινείται στις περιφερειακές εκλογές συντεταγμένα και θεσμικά. Κανένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αυτενεργεί στο όνομα δήθεν του ΠΑΣΟΚ ή του Προέδρου του». Τέλος, υποψήφιος με το ΚΚΕ θα είναι ο βουλευτής Αχαΐας του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, με τους Ανεξάρτητους Ελληνες φημολογείται πως θα είναι υποψήφιος ο Παναγιώτης Λαλιώτης, ενώ με τη Χ.Α. υποψήφιος θα είναι ο Χρήστος Ρήγας.

 

*Οι Κώστας Κούστας (Αιτωλοακαρνανία), Κώστας Γαβριηλίδης (Αχαΐα), Δημήτρης Μπαξεβανάκης (Ηλεία) είναι οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες της Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας του υποψήφιου Περιφερειάρχη Βασίλη Χατζηλάμπρου.

 

Scroll to top