24/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξέρετε πώς γίνεται το ανκορά μπλουζάκι που φοράτε;

Μετά από σχετικές καταγγελίες, μια ομάδα ερευνητών-ακτιβιστών της μεγάλης ζωοφιλικής οργάνωσης Peta πήγε στην Κίνα και επισκέφτηκε μερικές απ' τις αμέτρητες «φάρμες» που εκτρέφουν τα κουνέλια ανκορά και είδε, με φρίκη, το πώς παίρνουν απ' αυτά το μαλλί.
      Pin It

kouneli-klouviΧωρίς καμιά αμφιβολία, το πιο φίνο, απαλό και μαλακό είδος μαλλιού είναι το λεγόμενο «ανκορά», γι' αυτό και η αγορά κατακλύζεται από -γυναικεία, κυρίως- ρούχα φτιαγμένα απ' αυτό το υλικό, που κατά 90% παγκοσμίως παράγεται στην Κίνα. Αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά. Εκείνο που δεν ήταν, μέχρι πρόσφατα, γνωστό είναι το πώς παράγεται αυτό το συγκεκριμένο μαλλί.

 

Μετά από σχετικές καταγγελίες, μια ομάδα ερευνητών-ακτιβιστών της μεγάλης ζωοφιλικής οργάνωσης Peta (εδρεύει στις ΗΠΑ) πήγε στην Κίνα και επισκέφτηκε μερικές απ' τις αμέτρητες «φάρμες» που εκτρέφουν τα κουνέλια ανκορά και είδε, με φρίκη, το πώς παίρνουν απ' αυτά το μαλλί:

 

• Τα κουνέλια ζουν μέσα σε μικρά κλουβάκια, ένα στο καθένα. Οταν οι τρίχες τους φτάσουν στο κατάλληλο μήκος, οι εργάτες τις τραβάνε μία μία μέχρι που το ζωάκι μένει «γυμνό» και καταματωμένο. Τότε το πετάνε πάλι στο κλουβί του μέχρι να ξαναμεγαλώσει η τρίχα του, οπότε επαναλαμβάνεται το μαρτύριο. Αυτό διαρκεί μέχρι και 10 χρόνια, μέχρι δηλαδή να γεράσει το ζωάκι, να χαλάσει η ποιότητα της τρίχας του, οπότε το σκοτώνουν.

 

Οταν το ρεπορτάζ -και, κυρίως, οι φριχτές εικόνες- είδε το φως της δημοσιότητας, έγινε χαμός. Ειδικά στην Αγγλία, όπως διαβάζουμε στην «Ντέιλι Μέιλ», οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων ένδυσης σταμάτησαν να αγοράζουν και να πουλάνε ρούχα από ανκορά. Μεταξύ αυτών και τα γνωστά μας Marks & Spenser και Η και Μ. Το ίδιο και ο γνωστός οίκος μόδας της Στέλλα Μακάρτνεϊ, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι «αν και εμείς προμηθευόμαστε το ανκορά απ' την Ιταλία, όπου δεν χρησιμοποιούνται τέτοιες βάρβαρες μέθοδοι, ωστόσο σταματάμε τελείως τη χρήση αυτού του υλικού στα προϊόντα μας».

 

Αλλες χώρες που παράγουν μαλλί ανκορά (το υπόλοιπο 10% της παγκόσμιας παραγωγής) είναι η Χιλή, η Αργεντινή, η Τσεχία, η Ουγγαρία. Στις χώρες αυτές υπάρχουν νόμοι εναντίον των βάρβαρων μεθόδων παραγωγής του ανκορά, αλλά δεν εφαρμόζονται. Στην Κίνα, αντίθετα, δεν υπάρχει καμιά τέτοια νομοθεσία.

 

Βέβαια, το μαλλί ανκορά δεν είναι το μόνο υλικό που παράγεται κατ' αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο στην Κίνα:

 

*Ρεπορτάζ του 2009 είχε δείξει πώς μαδάνε ζωντανές χήνες για να γεμίζουν τζάκετ με τα φτερά τους.

 

*Και το 2007 είχε αποκαλυφθεί ότι σκύλοι γδέρνονταν ζωντανοί, για να φτιαχτούν απ' τα δέρματά τους μαλακές γυναικείες μπότες…

 

Αν προσθέσουμε σ' αυτά και το φημισμένο γαλλικό «φουά γκρα» (συκώτι χήνας), που, για να είναι πρώτης ποιότητας, πρέπει να το πάρουν από ζωντανά πουλιά, με ειδικές σιδερένιες δαγκάνες που χώνουν απ' το στόμα τους, τότε πρέπει να αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε μήπως πρέπει να σταματήσουμε την κατανάλωση κάποιων προϊόντων που παράγονται με εγκληματικές μεθόδους.

 

Scroll to top