26/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κατακερματισμός και δεκάδες υποψήφιοι δήμαρχοι στην Ηπειρο

Πολυδιάσπαση σε Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην έκφραση των κοινωνικών τμημάτων που πλήττονται από την κρίση.
      Pin It

Πολυδιάσπαση σε Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην έκφραση των κοινωνικών τμημάτων που πλήττονται από την κρίση

 

Ιωάννινα Του Φιλήμονα Καραμήτσου

 

Περισσότεροι από 25 υποψήφιοι διεκδικούν τη δημαρχία των τεσσάρων μεγάλων πόλεων της Ηπείρου. Αν προσθέσει δε κάποιος το σύνολο των πιθανών υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και για τους 18 δήμους της περιφέρειας μπορεί να καταλήξει σε νούμερα της τάξης των 4 χιλιάδων υποψηφίων που θα ζητήσουν την ψήφο των 384 χιλιάδων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων της Ηπείρου. Στις πιο «βουβές» εκλογές από τη Μεταπολίτευση, πέντε, έξι ώς και εννιά υποψήφιοι δήμαρχοι σε κάθε πόλη φιλοδοξούν να εκφράσουν τις τοπικές τους κοινωνίες, οι οποίες δείχνουν προς το παρόν να τους αντιμετωπίζουν με απόσταση και ψυχρότητα, χωρίς να εκδηλώνουν τις προθέσεις τους.

 

Ο κατακερματισμός του ΠΑΣΟΚ και η ρευστότητα στην Κεντροαριστερά, τα μειωμένα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας και η διαρκής κίνηση μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας που υφίστανται τις δραματικές συνέπειες της κρίσης, οδηγούν και στη δημιουργία νέων παρατάξεων, διασπάσεων, εκ νέου προσεγγίσεων και συνεχών διαβουλεύσεων μεταξύ των τοπικών αρχόντων της κάθε πόλης που προσπαθούν να δουν πώς θα εκπροσωπήσουν τα υπόγεια κοινωνικά ρεύματα, ξεπερνώντας παραδοσιακά κομματικά όρια. Μέχρι στιγμής η Ν.Δ. έχει αποφασίσει να μη δώσει χρίσμα σε κανέναν υποψήφιο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει σχήματα σε όσο περισσότερους δήμους μπορεί, έχοντας όμως και τα αυτιά του ανοιχτά στο κάλεσμα ψηφοφόρων που αποδεσμεύονται από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.

 

Το κρίσιμο σημείο θα είναι το ποιοι θα πάνε στον δεύτερο γύρο, με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να ελπίζουν σε συσπείρωση της τελευταίας στιγμής μπροστά στον «κίνδυνο» εκλογής δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από την πλευρά του θέλει να κερδίσει τουλάχιστον έναν μεγάλο δήμο της Ηπείρου.

 

Η λογική λέει, πάντως, ότι μέσα στον επόμενο μήνα αρκετοί υποψήφιοι θα αποσυρθούν από τη μάχη, κυρίως γιατί δεν θα μπορούν να συγκροτήσουν ψηφοδέλτιο. Ας δούμε όμως πώς διαμορφώνεται ο εκλογικός χάρτης στις τέσσερις πρωτεύουσες της Ηπείρου, με την επιφύλαξη ότι πολλά στοιχεία αλλάζουν μέρα με την ημέρα.

 

…………………………………………………..

 

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ

 

Στην Ηγουμενίτσα, ο νυν δήμαρχος Γ. Κάτσινος, που είχε υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, δεν κατεβαίνει ξανά. Κατεβαίνουν ο Θωμάς Παππάς, ο οποίος είχε ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη του δημάρχου, αλλά και ο Ανδρέας Νταής με τον ΣΥΡΙΖΑ, δήμαρχος Ηγουμενίτσας την περίοδο 1998 – 2002 με επιρροή και στον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

 

Ο Γιάννης Λώλος θα εκπροσωπήσει τις δυνάμεις της Ν.Δ. με την εμπειρία του δημάρχου του καποδιστριακού δήμου Μαργαριτίου ώς το 2010, ενώ το ΚΚΕ θα έχει επικεφαλής τον έμπορο Δώρη Δήμα.

 

Αναμένεται ακόμα η κάθοδος μίας ανεξάρτητης κίνησης πολιτών και σχήματος που υποστηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

 

……………………………………..

 

ΑΡΤΑ

 

Στην Αρτα έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα έξι υποψηφιότητες.

 

Ο δήμαρχος Γιάννης Παπαλέξης, που είχε υποστηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, κατεβαίνει ξανά, υποψηφιότητα όμως ανακοίνωσε και ο γιατρός Παύλος Στασινός, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε παραιτηθεί το 2012 διαφωνώντας με τα νέα μέτρα τότε του μνημονίου. Από την παράταξη του Γ. Παπαλέξη το 2010, υποψηφιότητα έχει ανακοινώσει και ο Γιάννης Νικολάου.

 

Ο Χρ. Τσιρογιάννης που προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ. κατεβαίνει με ανεξάρτητη παράταξη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από τη Λίτσα Κιτσαντά, που διαδέχεται την Ολγα Γεροβασίλη που κατεβαίνει για περιφερειάρχης και ηγούνταν μίας παράταξης με διψήφια ποσοστά και σημαντική επιρροή. Υποψήφιος του ΚΚΕ θα είναι ο Κ. Παπαϊωάννου.

 

……………………………………….

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

 

Στον Δήμο Ιωαννιτών, το προεκλογικό σκηνικό στήθηκε από τον Σεπτέμβριο. Ο Φίλιππας Φίλιος στην τρίτη του θητεία στη δημαρχία της πόλης και έχοντας υποστηριχθεί από το 1986 ώς σήμερα από το ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, προανήγγειλε ακόμα μία υποψηφιότητα. Το ίδιο έκανε και ο Νίκος Γκόντας με δύο θητείες ως δήμαρχος στο ενεργητικό του ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. Οπότε θα επαναλαμβανόταν περίπου το δίδυμο του 2010 όταν στον α’ γύρο προηγήθηκε ο Φ. Φίλιος με 44% έναντι 43% του Ν. Γκόντα για να κερδίσει ο πρώτος στον β΄ γύρο.

 

Οι εξελίξεις όμως ήταν ραγδαίες από τη στιγμή που νέα πρόσωπα εμφανίστηκαν στο προσκήνιο ζητώντας την «ανανέωση», όπως αποκαλείται πλέον στην πόλη η τάση για καινούργιους υποψήφιους μέσα από τις παραδοσιακές παρατάξεις.

 

Στην παράταξη του Φ. Φίλιου προέκυψε έτερος διεκδικητής της ηγεσίας, ο Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος και κέρδισε στις αρχές Μαρτίου τις εσωπαραταξιακές εκλογές και θα είναι αυτός ο υποψήφιος δήμαρχος τον Μάιο. Πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι της ομάδας Φίλιου κινούνται στο να μην κατεβούν στις εκλογές, οι σκέψεις όμως για τη δημιουργία νέας παράταξης μάλλον εγκαταλείπονται μετά και την άρνηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνη να ηγηθεί ενός τέτοιου σχήματος.

 

Πίσω από τον Θωμά Μπέγκα στοιχίζονται οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ -με κάποια στελέχη της όμως να διαφοροποιούνται-, η εσωπαραταξιακή όμως διαδικασία φαίνεται ότι έχει αφήσει το «τραύμα» της συνολικά στον χώρο της γιαννιώτικης Κεντροαριστεράς.

 

Τα κομμάτια του παζλ

 

Αλλά και στην απέναντι πλευρά, το παζλ απέκτησε πολλά κομμάτια.

 

Δίπλα στην παράταξη του Ν. Γκόντα, η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της Ν.Δ. και κατέρχεται με στόχο την επάνοδο στον δημαρχιακό θώκο, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του και ο Παντελής Κολόκας, αντιπεριφερειάρχης με την παράταξη της Ν.Δ. και υποψήφιος βουλευτής του κόμματος τον Ιούνιο του 2012.

 

Από τον χώρο της Κεντροδεξιάς καταγόμενος και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αρης Μπαρτζώκας, ο οποίος όμως ηγείται μίας ανεξάρτητης παράταξης που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία πολιτών.

 

Οι φήμες για κάθοδο του βουλευτή Στ. Καλογιάννη δεν επαληθεύτηκαν και μένει τώρα να φανεί προς τα πού θα κατευθυνθεί η ψήφος της βάσης της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας ως επικεφαλής τον βιολόγο Λάζαρη Νάτση, στοχεύει να συγκεντρώσει το κύριο μέρος των ψηφοφόρων που στρέφονται κατά του μνημονίου, συσπειρώνει ένα τμήμα της συνδικαλιστικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν είναι αδιάφορος και προς τα αγροτικά στρώματα του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων που υπέστησαν το σοκ από την ιδιωτικοποίηση της «Δωδώνης» και την απαξίωση της πρωτογενούς παραγωγής. Τον ενδιαφέρουν βέβαια σαφώς και οι διαρροές από την παράταξη Φίλιου μετά την αλλαγή ηγεσίας.

 

Από το ΚΚΕ υποψήφιος είναι ο νυν δημοτικός σύμβουλος Δ. Τασιούλας, με όπλο την πολιτική του ΠΑΜΕ στους εργασιακούς χώρους, ενώ την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε και ο προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, πρώην αντιδήμαρχος, Αλ. Φαρμάκης με αντιμνημονιακή στάση και μέλος σήμερα του κόμματος της Λ. Κατσέλη.

 

Στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς ο σημερινός δημοτικός σύμβουλος και γνωστός γιατρός της πόλης Στέφανος Σκοπούλης θα είναι επικεφαλής εκ νέου της παράταξής του, συνεχίζοντας μία μακρά διαδρομή επιτυχημένης παρέμβασης στις τοπικές εκλογές ενός χώρου που αποχώρησε (στα Γιάννενα) από το ΚΚΕ το ’90 χωρίς να συμμετέχει όμως, σε κάποιο κόμμα (ΝΑΡ κ.α).

 

Πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεσή του για διάλογο με τις άλλες παρατάξεις της Αριστεράς για τη δημιουργία μετώπου, κατέληξε στην αυτόνομη κάθοδο, όμως ένα μεγάλο μέρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία είχε στηρίξει την παράταξη Σκοπούλη το 2010, διαφώνησε με τα ανοίγματα στην άλλη Αριστερά και προχώρησε στη δημιουργία νέας παράταξης με επικεφαλής τον Χρήστο Πατσούρα.

 

Σύνολο υποψηφίων στα Γιάννενα αυτή τη στιγμή εννιά κι αν στοχεύουν σε ψηφοδέλτια στοιχειώδους αντιπροσώπευσης όλου του δήμου, θα χρειαστεί να βρουν πάνω από 1.000 υποψηφίους.

 

……………………………………..

 

ΠΡΕΒΕΖΑ

 

Στην Πρέβεζα κατεβαίνει ξανά ο δήμαρχος Χρ. Μπαΐλης, που είχε υποστηριχτεί από το ΠΑΣΟΚ και κινείται και σήμερα σε αυτόν τον χώρο. Ηταν δήμαρχος Λούρου το 2006 και θα έχει απέναντί του τον πρώην δήμαρχο Μιλτιάδη Κλάπα, ο οποίος κατεβαίνει με ανεξάρτητη παράταξη, με πολιτική καταγωγή από τον Συνασπισμό και δύο δημαρχιακές θητείες το 2002 και το 2006.

 

Ο Δημήτρης Βασιλείου είναι επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ και στοχεύει και στη διεμβόλιση του χώρου της Κεντροαριστεράς, ενώ ο Τάκης Παππάς, με εμπειρία στα κοινά της πόλης, προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ. σε μία περιοχή που το κόμμα του δεν καταφέρνει πολλά χρόνια τώρα να κερδίσει τον δήμο.

 

Το ΚΚΕ θα έχει επικεφαλής τον Γ. Νόβα, ο Γιάννης Θάνης θα υποστηριχθεί από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ αναμένεται και η κάθοδος του Γιώργου Νίτσα, ανεξάρτητου που έχει εκλεγεί με δική του παράταξη το 2010.

 

……………………………………………………………………………………………

 

Δίπολο για την Περιφέρεια Ηπείρου

 

Αλέξ. Καχριμάνης και Ολγα Γεροβασίλη ηγούνται της μάχης Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θέση στο σκηνικό διεκδικεί και η συμμαχία ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ

 

Τα χαρακτηριστικά δίπολου παίρνει ο προεκλογικός αγώνας για την Περιφέρεια Ηπείρου. Από τη μια πλευρά ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημερινός περιφερειάρχης και στέλεχος της Ν.Δ., ο οποίος κερδίζει όλες τις εκλογικές μάχες στις οποίες κατεβαίνει τις δύο τελευταίες δεκαετίες – από τον Δήμο Μετσόβου, τη Νομαρχία Ιωαννίνων ώς και την Περιφέρεια το 2010.

 

Από την άλλη πλευρά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη, με μεγάλη εμπειρία από τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές της Αρτας από το 1998.

 

Ο Αλ. Καχριμάνης αυτή τη φορά έχει στραμμένο το βλέμμα του σε αντίπαλο που προέρχεται από την Αριστερά, αν και συνήθισε στη διαδρομή του να πολιτεύεται με αντιπάλους από το ΠΑΣΟΚ.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι πρώτες κινήσεις του εν όψει του Μαΐου ήταν ένα άνοιγμα στη βάση του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνοντας τη συνεργασία του στο ψηφοδέλτιο με δύο υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ το 2012: τον Δημήτρη Φίλη από τα Γιάννενα, πρόεδρο του παραρτήματος Ηπείρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, και τον Περικλή Βασιλάκη από την Πρέβεζα, γνωστό καθηγητή διαιτησίας ποδοσφαίρου.

 

Από την πλευρά της, η Ολγα Γεροβασίλη δέχτηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα στην προοπτική δημιουργίας μιας ανοιχτής παράταξης, η οποία θα απευθύνεται πέραν των ορίων του ΣΥΡΙΖΑ και θα δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα. Οι πρώτες της κινήσεις στοχεύουν στη δόμηση ενός σχήματος που θα μπορεί να προσελκύσει ψήφους τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Ν.Δ., με βάση την κεντρική γραμμή για ανατροπή των μνημονίων.

 

Προς το παρόν, οι τόνοι μεταξύ των δύο πλευρών είναι χαμηλοί με δεδομένη και την καλή πολιτική σχέση που διατηρούν οι Αλ. Καχριμάνης και Ολγα Γεροβασίλη, έχει γίνει όμως σαφές ότι το πεδίο της αντιπαράθεσης θα είναι οι επιπτώσεις της πολιτικής του Μνημονίου στη χειμαζόμενη Ηπειρο, η οποία και «ανακηρύχθηκε» πρόσφατα για ακόμα μία φορά μία εκ των φτωχότερων περιφερειών της Ευρώπης.

 

Οι ιδιωτικοποιήσεις του πλούτου της περιοχής, από τη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» ώς την Εγνατία, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας ή τα υδροηλεκτρικά του Πουρναρίου από τη «μικρή» ΔΕΗ, συνθέτουν ήδη την κεντρική ατζέντα μπροστά σε μια κοινωνία με τεράστια ανεργία των νέων και απομονωμένη, χωρίς διέξοδο στην παραγωγική οικονομία, όπως είναι τα χαρακτηριστικά του αναπτυξιακού μοντέλου της Ηπείρου.

 

Τον χώρο της ανάμεσα στο κεντρικό δίπολο αναζητά η Κεντροαριστερά με τη δημιουργία μιας νέας παράταξης, η οποία προέκυψε από τη συνεργασία της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, που αποτελεί και τη μείζονα αντιπολίτευση στο περιφερειακό συμβούλιο, και της παράταξης της ΔΗΜΑΡ, η οποία δεν είχε εκλεγεί το 2010.

 

Ο επικεφαλής της δεύτερης και στέλεχος της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Ζάψας θα ηγηθεί του νέου σχήματος, ενώ ο πρώην βουλευτής Βαγγέλης Αργύρης, που ήταν επικεφαλής το 2010 με το ΠΑΣΟΚ, δεν θα κατέβει αυτή τη φορά.

 

Με το ΚΚΕ θα κατέβει η δικηγόρος Ολυ Τσουμάνη, γνωστό στέλεχος του κόμματος, η οποία διεκδικεί τόσο τη γυναικεία ψήφο όσο και ευρύτερα ακροατήρια πέραν όσων συνήθως στοχεύουν οι εκπρόσωποι του κόμματος στις τοπικές εκλογές.

 

Ο Νίκος Ζήκος, τέλος, εκλεγμένος στο περιφερειακό συμβούλιο και με έντονη συμμετοχή στο κίνημα των κτηνοτρόφων της περιοχής, θα συνεχίσει να ηγείται της παράταξης που υποστηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Φιλ.Καρ.

 

 

Scroll to top