27/03/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στη μέγκενη τα ποσοστά των δημάρχων του ΠΑΣΟΚ

Περασμένα μεγαλεία φαίνεται πως θα αποτελέσουν τα 70άρια για τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη καθώς ο ανταγωνισμός στο νησί, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, θα είναι πολύ μεγαλύτερος και όχι μόνο μεταξύ πράσινων «ανταρτών». Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε ροζ τον χάρτη της Κρήτης στις προηγούμενες εκλογές και η στάση των ψηφοφόρων.
      Pin It

Η νέα μάχη της Κρήτης, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχει αμιγώς πολιτικά χαρακτηριστικά και σε πολλούς δήμους αναμένεται να κριθεί στον δεύτερο γύρο

 

 Του Μάριου Διονέλλη

 

Περασμένα μεγαλεία φαίνεται πως θα αποτελέσουν τα 70άρια για τους δημάρχους του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη καθώς ο ανταγωνισμός στο νησί, για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, θα είναι πολύ μεγαλύτερος και όχι μόνο μεταξύ πράσινων «ανταρτών». Η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε ροζ τον χάρτη της Κρήτης στις προηγούμενες εκλογές και η στάση των ψηφοφόρων της οικογένειας Μητσοτάκη θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

 

ΧΑΝΙΑ

 

Συνωστισμός υποψηφίων επικρατεί στα Χανιά αφού μέχρι στιγμής αρκετοί συνδυασμοί έχουν ανακοινώσει την κάθοδό τους στις εκλογές. Ο σημερινός δήμαρχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης διεκδικεί την επανεκλογή του βλέποντας όμως αρκετά από τα στελέχη του συνδυασμού του να εγκαταλείπουν τη δημοτική του παράταξη με πιο σημαντική απώλεια αυτή του πρώην αντιδημάρχου Μ. Κεμεσίδη. Ο Μ. Σκουλάκης είναι από τους λίγους δημάρχους στην Ελλάδα που με την ιδιότητα του βουλευτή ψήφισαν υπέρ των μνημονίων (τα οποία επέφεραν περικοπές 60% στους πόρους της Αυτοδιοίκησης) και αυτό είναι από τα κυριότερα σημεία στο οποίο του ασκείται κριτική. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος αναδείχτηκε με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και ψηφοφορία σε κάλπη ο καθηγητής Γιάννης Σαρρής με πολύχρονη συμμετοχή σε κινήματα στην πόλη και με στόχο να συγκεντρώσει γύρω του το πιο δυναμικό κομμάτι των Χανίων, νεολαίους μέλη συλλογικοτήτων κτλ. Με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και των… «58» κατέρχεται ο φαρμακοποιός Τάσος Βάμβουκας συγκεντρώνοντας γύρω του αρκετά στελέχη που έφυγαν από την παράταξη Σκουλάκη αλλά και με την ανεπίσημη στήριξη του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, ενώ έγινε ήδη γνωστή στα Χανιά η συνάντηση του υποψηφίου με τον επίτιμο της Ν.Δ. στην οποία φέρεται να συμφωνήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις της στήριξης αυτής. Οι ψήφοι της οικογένειας Μητσοτάκη για άλλη μια φορά δεν θα κατευθυνθούν προς τον «επίσημο» υποψήφιο της Δεξιάς, τον Αρη Παπαδογιάννη, ενώ την κούρσα των υποψηφίων συμπληρώνουν ο Βαγγέλης Σαματάς, στέλεχος του Αρματος Πολιτών με τη στήριξη μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ., ο Νίκος Παπαντωνάκης από τη Λαϊκή Συσπείρωση και ο Σεραφείμ Ρίζος, μέχρι σήμερα εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

……………………………………….

 

ΡΕΘΥΜΝΟ

 

Την επανεκλογή του στο Ρέθυμνο επιδιώκει ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, έχοντας όμως απέναντί του πιο δύσκολους αντίπαλους σε σχέση με το 2010, όταν είχε συγκεντρώσει ποσοστά πάνω από 73%. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας κατέρχεται ο Θοδωρής Νίνος, γιος τού μέχρι σήμερα επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ρεθύμνου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη των Ανεξάρτητων Ελλήνων κατεβαίνει ο Μιχάλης Ανδρουλάκης, ενώ από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Μανούσος Μανουσογιάννης.

 

……………………………………

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 

Παρελθόν πρέπει να θεωρεί τα «μπρεζνιεφικά» ποσοστά στον Δήμο Ηρακλείου ο επί τρεις τετραετίες δήμαρχος Γιάννης Κουράκης. Τα μεγάλα προβλήματα της πόλης, οι υπερβάσεις στο κόστος των πολυδιαφημισμένων μεγάλων έργων όπως το Πολιτιστικό Κέντρο, το άλυτο πρόβλημα της υδροδότησης (το Ηράκλειο πίνει ακόμα μόνο εμφιαλωμένο νερό), η υπέρμετρη ανάπτυξη καφετεριών και καταστημάτων εστίασης σε βάρος της κίνησης των πεζών στο κέντρο (σε μερικά εκ των οποίων εμφανίζονται ως συνιδιοκτήτες μέλη της οικογένειάς του) αλλά και η ανώνυμη καταγγελία εις βάρος του που προκάλεσε τον υπό εξέλιξη έλεγχο του ΣΔΟΕ στα οικονομικά του, αναμένεται να του στοιχίσουν στις επόμενες εκλογές. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ανθυποψήφιοί του υπολογίζουν βάσιμα σε δεύτερο γύρο.

 

Επαγγελματίες

 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο μηχανικός Ηλίας Λυγερός καταρτίζει συνδυασμό με στελέχη που έχουν σημαντική δράση στους επαγγελματικούς τους χώρους και στα κινήματα και ποντάρει στις σχεδόν 25 μονάδες διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στον Δήμο Ηρακλείου στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές (37,5% έναντι 13,8%). Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να αποδομήσει το «υπερκομματικό» προφίλ Κουράκη, θυμίζοντας συχνά πως ο νυν δήμαρχος έχει μέχρι και σήμερα κεντρικό ρόλο στα καθοδηγητικά όργανα του ΠΑΣΟΚ δίπλα στον Ευάγγελο Βενιζέλο.

 

Από την πλευρά της Ν.Δ. και σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ κατέρχεται ο Βασίλης Λαμπρινός, μέχρι πρότινος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Ο Λαμπρινός επελέγη ως επικεφαλής μιας «επιστημονικής τριανδρίας» και πλαισιώνεται από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Γρηγόρη Πασπάτη (προσωπικό φίλο του Αντ. Σαμαρά, από τον οποίο δόθηκε και η ευλογία για τον συνδυασμό) αλλά και από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του τοπικού ΤΕΕ Πέτρο Ινιωτάκη, προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, με αρκετές όμως «αντιμνημονιακές» τάσεις το τελευταίο διάστημα.

 

Από το ΚΚΕ η Λαϊκή Συσπείρωση κατεβάζει και πάλι τον Μανώλη Συντυχάκη, γνώστη των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης και με πλούσια συμμετοχή σε μαζικούς φορείς όπως η Ενωση Γονέων. Ο συνδυασμός της Λαϊκής Συσπείρωσης στις προηγούμενες εκλογές κατέλαβε τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλλον αυτήν κυρίως προσπαθεί να διατηρήσει αν κρίνει κανείς από τις πρώτες ανακοινώσεις της παράταξης που στρέφονταν κατά του ΣΥΡΙΖΑ αντί κατά της σημερινής δημοτικής αρχής.

 

…………………………………….

 

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

 

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί το Λασίθι, με τη μεγαλύτερη πόλη την Ιεράπετρα να παρουσιάζει και τους περισσότερους υποψηφίους και με τη μάχη να κρίνεται ανάμεσα στη σημερινή διοίκηση, που αλλάζει επικεφαλής αφού ο πρώην δήμαρχος αποσύρθηκε αφήνοντας τη θέση του στον αντιδήμαρχο Γ. Προϊστάκη και την κίνηση «Πολίτες εν Δράσει», που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Μιχάλη Μαχαιρά. Τα τεράστια προβλήματα του νοσοκομείου Ιεράπετρας και οι συνεχείς κινητοποιήσεις στην πόλη βρίσκονται στο επίκεντρο και της δημοτικής αντιπαράθεσης, με τους «Πολίτες εν Δράσει» να έχουν αποκτήσει σημαντική απήχηση στην τοπική κοινωνία που για περισσότερο από δύο χρόνια βρίσκεται κυριολεκτικά στους δρόμους. Εκ μέρους των ΑΝ.ΕΛΛ. στις εκλογές κατεβαίνει ο αγροτοσυνδικαλιστής Μανόλης Γερακιανάκης, από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ ο Θεοδόσης Καλαντζάκης, από τη Ν.Δ. η Ελένη Βλάσση και από το ΚΚΕ η Μαρία Κοτσιφάκη.

 

……………………………………………………

 

Η πολιτική μάχη της Περιφέρειας

 

Με πολιτικά χαρακτηριστικά θα δοθεί η μάχη για την Περιφέρεια Κρήτης κυρίως λόγω της έντονης κριτικής που ασκούν οι υποψήφιοι της Αριστεράς. Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέλιος Ορφανός, γνωστή και σταθερή επιλογή από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ), αλλά και ο οικονομολόγος Γιάννης Κυριακάκης από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα βρεθούν απέναντι στις φιλο-μνημονιακές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

 

Ολοι τους τονίζουν πως ο σημερινός περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, παρά το ήπιο προφίλ που έχει προωθήσει και την επιτυχημένη του θητεία στον Δήμο Αρχάνων, υπηρέτησε πιστά τις μνημονιακές επιλογές, ενώ διετέλεσε στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών (μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου) στην κυβέρνηση Παπανδρέου που έφερε την τρόικα στην Ελλάδα.

 

Ο Στ. Αρναουτάκης θα έχει σαφώς πιο δύσκολο έργο σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές, όταν στις καλές ακόμα εποχές του ΠΑΣΟΚ μόλις που κατάφερε να αποφύγει τον δεύτερο γύρο με ποσοστό 50,3%. Με δεδομένη πλέον την πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί, τουλάχιστον σε επίπεδο εθνικών εκλογών, η μάχη με τον Μιχάλη Κριτσωτάκη αναμένεται να είναι σκληρή και αυτός είναι και ο λόγος που ήδη σχεδιάζεται μεθοδικά η διοργάνωση μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης με τον Αλέξη Τσίπρα στο νησί, με τις επανειλημμένες καθόδους του γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Βίτσα.

 

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αν και δεν έχει ανακοινωθεί η επίσημη στήριξη, στη μάχη της Περιφέρειας κατέρχεται ο Σεραφείμ Τσόκας, πρώην διορισμένος περιφερειάρχης από τη Ν.Δ., ο οποίος στελεχώνει το ψηφοδέλτιό του με πρόσωπα και από το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ. Η παραλίγο μεγάλη έκπληξη τελικά… δεν έγινε με τον Ζαχαρία Δοξαστάκη, σημερινό δήμαρχο Χερσονήσου, από τα παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος για καιρό διακινούσε πως θα έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για περιφερειάρχης, στη συνέχεια ανακοινώθηκε ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στο συνδυασμό που στηρίζει η Νέα Δημοκρατία, για να χαλάσει τελικά ο «γάμος» λίγες μέρες μετά με δηλώσεις που άφηναν αρκετά υπονοούμενα για ανταλλάγματα που δεν δόθηκαν…

 

Αρναουτάκης και Τσόκας φαίνονται να μοιράζουν τα ιμάτια της πάλαι ποτέ «Δημοκρατικής Συμμαχίας», των στελεχών του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, που το 2010 είχε καταφέρει να αναδειχτεί, με τον Δ. Γιαννουλάκη επικεφαλής, σε αξιωματική αντιπολίτευση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κλέβοντας τη δεύτερη θέση από τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ. Παρά τη σημερινή ένταξη στο κομματικό μαντρί της Συγγρού, τα πάθη μεταξύ των χαμηλότερων στελεχών και οι γερές βάσεις του μητσοτακικού στρατοπέδου στην Κρήτη σπρώχνουν περισσότερα από τα στελέχη του ψηφοδελτίου Γιαννουλάκη στην αγκαλιά του «πράσινου» Αρναουτάκη παρά στον «γαλάζιο» Τσόκα.

 

Χωρίς ουσιαστικές ελπίδες για την Κρήτη, όπου τα ποσοστά της παραμένουν ακόμα χαμηλά, η Χρυσή Αυγή κατεβάζει στην Περιφέρεια τον εν ενεργεία αστυνομικό Γιώργο Σπυρόπουλο, εις βάρος του οποίου έχει διαταχθεί ΕΔΕ. Η ανακοίνωση του ονόματός του συνοδεύτηκε από τους γνωστούς ναζιστικούς χαιρετισμούς του βουλευτή Θ. Αρβανίτη.

 

Scroll to top