- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Εισαγγελέας απέρριψε μηνυτήρια αναφορά πέντε οροθετικών

27/03/14 ΕΛΛΑΔΑ

Δεν έχει τελειωμό ο γολγοθάς των διαπομπευμένων οροθετικών γυναικών. Ο εισαγγελέας απέρριψε προ ημερών τη μήνυση που κατέθεσαν πέντε από τις οροθετικές οι οποίες υπέστησαν δίωξη και προπηλακίστηκαν τον Μάιο του 2012, τη στιγμή που αύριο, έντεκα από αυτές δικάζονται για πλημμέλημα.

 

Τη μήνυση συνυπέβαλαν οι πέντε γυναίκες μαζί με τέσσερις ΜΚΟ στήριξης ατόμων με HIV: το Κέντρο Ζωής, την PRAKSIS, τη Θετική Φωνή και την ACTUP Hellas.

 

«Η απόφαση στέλνει σαφές μήνυμα πως δεν υπήρξε τίποτα το μεμπτό σε αυτή την αισχρή επιχείρηση και πως οι εξαναγκαστικές εξετάσεις ευάλωτων ανθρώπων είναι αποδεκτή πρακτική στη χώρα μας σήμερα» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης του ντοκιμαντέρ «Ruins – Οροθετικές γυναίκες. Το χρονικό μιας διαπόμπευσης» της Ζωής Μαυρουδή.

 

Το περιεχόμενο της μήνυσης αφορά την παράνομη βία, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, την παράνομη κατακράτηση, την απρόκλητη σωματική βλάβη και την κατάχρηση εξουσίας και στρέφεται εναντίον των γιατρών και των αστυνομικών που εκτέλεσαν την υγειονομική εξέταση υπό συνθήκες κράτησης, της ηγεσίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Τμήματος Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος της ΓΑΔΑ.

 

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ασκηθεί προσφυγή προκειμένου να επανεξεταστεί η μήνυση σε δεύτερο βαθμό. Δώδεκα γυναίκες έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, εντός των καλοκαιρινών μηνών, αναμένεται η ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει τις παρατηρήσεις της.

 

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 η αστυνομία προσήγαγε τοξικομανείς γυναίκες με το πρόσχημα της εξακρίβωσης στοιχείων και τις υπέβαλε σε τεστ HIV. Τριάντα δύο διαγνώστηκαν οροθετικές και προφυλακίστηκαν έως και δέκα μήνες για κακούργημα, με την κατηγορία της σκοπούμενης βαριάς σωματικής βλάβης. Κατηγορήθηκαν ότι εκδίδονταν χωρίς προφυλάξεις και μετέδιδαν τον ιό εν γνώσει τους, ενώ οι φωτογραφίες τους και προσωπικά τους στοιχεία αναπαράγονταν για μέρες στα μέσα ενημέρωσης.

 

Εναν χρόνο μετά αθωώνονται, καθώς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ιερόδουλες, πλην μίας νεαρής που εντοπίστηκε σε οίκο ανοχής αλλά τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν θύμα trafficking. Τις διώξεις αυτές ακολούθησαν επιχειρήσεις «σκούπα» σε μετανάστες, άστεγους και τρανσέξουαλ με τη συμμετοχή υγειονομικού προσωπικού που υπέβαλλε τους προσαχθέντες σε ιατρικές εξετάσεις χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

 

Διαλεκτή Αγγελή

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=185224