- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

5 επιστημονικές δημοσιεύσεις δείχνουν…

30/03/14 bits'n'pieces,Η ΤΡΙΤΗ ΗΛΙΚΙΑ,ΥΓΕΙΑ

…τον δρόμο για τιμημένα γηρατειά!

 

Οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορούν να επωφεληθούν από την κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο «American Journal of Clinical Nutrition». Συγκεκριμένα, κατά 30% περισσότερη πρωτεΐνη από την προτεινόμενη σήμερα. Διαφαίνεται, επισημαίνουν οι επιστήμονες, ότι η τρέχουσα εκτίμηση των διατροφικών αναγκών για την τρίτη ηλικία σε πρωτεΐνες είναι πολύ χαμηλή από το γεγονός ότι οι τρέχουσες διαιτητικές οδηγίες βασίζονται σε δεδομένα που συλλέγονται από τους νεότερους ανθρώπους και απλώς συμπεριλαμβάνουν τους ηλικιωμένους καθώς και από το ότι η επιστημονική μέθοδος που χρησιμοποιείται τα τελευταία 50 χρόνια για να καθορίσει τις ανάγκες σε πρωτεΐνες δεν είναι ιδανική για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Ο προσδιορισμός της κατάλληλης ποσότητας πρωτεΐνης για τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, επειδή βιώνουν φυσική απώλεια μυών, η οποία οδηγεί σε αδυναμία και αστάθεια που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σωματική ικανότητα και να αυξήσουν τον κίνδυνο πτώσεων.

 

Τα παραπάνω κιλά μπορεί να σημαίνουν υγεία για την τρίτη ηλικία. Τα άτομα άνω των 65 ετών με Δείκτη Μάζας Σώματος στο υπέρβαρο εύρος ζουν περισσότερο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύει το ίδιο περιοδικό. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου είναι μεταξύ εκείνων με ΔΜΣ περίπου 27,5, αριθμός που θεωρείται υπέρβαρος σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Επιπλέον, βρήκαν ότι η θνησιμότητα ήταν σημαντικά αυξημένη σε εκείνους με ΔΜΣ μεταξύ 22 και 23, η οποία είναι στο φυσιολογικό εύρος βάρους. Τα ευρήματα αυτά -επισημαίνει ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Nowson- δείχνουν ότι από τα τρέχοντα πρότυπα το υπερβολικό βάρος δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. «Μάλλον είναι εκείνοι που κάθονται στο κατώτερο άκρο του φυσιολογικού εύρους που πρέπει να παρακολουθούνται, όπως οι ηλικιωμένοι με ΔΜΣ κάτω από 23, οι οποίοι έχουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου», τονίζει ο Nowson. Αντί να επικεντρώνονται στις οδηγίες περί απώλειας βάρους, οι ηλικιωμένοι πρέπει να στραφούν σε μια ισορροπημένη διατροφή. Για τον Nowson η υπερβολική έμφαση στους διατροφικούς περιορισμούς αυξάνει τον κίνδυνο του υποσιτισμού σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

 

Οσο περισσότερα τα βιώματα τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος επιβράδυνσης του ηλικιωμένου μυαλού. Μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Topics in Cognitive Science» δείχνει ότι, καθώς γερνάμε, κάποιες λειτουργίες του εγκεφάλου μας ανακόπτονται ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης εμπειρίας, όχι λόγω γνωστικής εξασθένησης. Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων επιβραδύνει είναι επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επεξεργαστούν συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες γνώσεων, εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Dr. Ramscar: «Φανταστείτε κάποιον που ξέρει τα γενέθλια δύο ανθρώπων και τα θυμάται τέλεια. Εχει πραγματικά καλύτερη μνήμη από κάποιον που γνωρίζει τα γενέθλια 2.000 ανθρώπων, αλλά μπορεί να τα ταιριάξει με το σωστό πρόσωπο «μόνο» εννιά στις δέκα φορές;» Για να φτάσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές προγραμμάτισαν υπολογιστές να ενεργούν σαν τον άνθρωπο για να διαπιστώσουν ότι, όταν οι υπολογιστές διάβασαν το ισοδύναμο των εμπειριών μιας ζωής, οι γνωστικές επιδόσεις τους έμοιαζαν με εκείνες των ηλικιωμένων.

 

Η φυσική κατάσταση μετά τη σύνταξη είναι καθρέφτης της σχολικής ηλικίας, λέει νέα επιστημονική δημοσίευση στο BMC Public Health. Ανδρες που στο γυμνάσιο, το λύκειο και το πανεπιστήμιο έκαναν αθλητισμό είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σωματικά δραστήριοι στα 70 τους. Τα ευρήματα μας προτείνουν να επικεντρωθούμε στους νέους ενήλικες που δεν συμμετέχουν σε οργανωμένα αθλήματα και είναι επιρρεπείς ως ενήλικες σε μακροχρόνια αδράνεια, τις χρόνιες ασθένειες και τον πρόωρο θάνατο, λέει η επικεφαλής της μελέτης Dr. Dohl. «Ακόμη και σε μια εποχή συρρίκνωσης των σχολικών προϋπολογισμών», προσθέτει, «η διατήρηση ή η ενίσχυση των σχολικών αθλητικών προγραμμάτων πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα».

 

Τα γερασμένα κύτταρα φταίνε για ορισμένους καρκίνους της τρίτης ηλικίας, διότι δεν οφείλονται όλοι οι καρκίνοι σε γενετικές βλάβες, λέει δημοσίευση στο «Nature Cell Biology». Αν και η γήρανση είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος παράγοντας κινδύνου για τους περισσότερους καρκίνους, γνωρίζουμε ελάχιστα γιατί συμβαίνει αυτό, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Οι μηχανισμοί που προκαλούν σε ένα κύτταρο να σταματήσει να αυξάνεται, όταν κάτι πηγαίνει στραβά, ή όταν έχει γεράσει είναι ένας εξασφαλισμένος τρόπος για να σταματήσει η ανάπτυξη των όγκων. Ωστόσο, αν τα γερασμένα κύτταρα παρακάμψουν το κλείσιμο αυτό του διακόπτη της αύξησης, μπορούν δυνητικά να εξελιχθούν σε καρκινικά, εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης καθηγητής Adams. Η κατανόηση των θεμελιωδών διεργασιών που εμπλέκονται στον καρκίνο -σημειώνει- είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη νέων γνώσεων σχετικά με τη θεραπεία και την πρόληψη αυτής της ασθένειας, την επίσπευση της ημέρας, όταν όλοι οι καρκίνοι θεραπεύονται.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=185784