- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Δρομο-καΐτειο στους ψυχικά ασθενείς

01/04/14 ΕΛΛΑΔΑ

Με βάση δικό του πόρισμα διαλύθηκε ο ΕΟΠΥΥ και δημιουργήθηκε το εκτρωματικό ΠΕΔΥ του Αδώνιδος. Πρόκειται για τον σημερινό διοικητή του ΨΝΑ Παύλο Θεοδωράκη, που θέλει τώρα να πετάξει στον Καιάδα τους τρόφιμους στο Δαφνί, το Δρομοκαΐτειο και το ΨΝ Θεσσαλονίκης

 

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΨΝΑ, «βιάζεται να ξαποστείλει, όπως όπως, όπου βρει κενή θέση, ανθρώπους υπέργηρους, με πολύπλοκα ψυχικά και σωματικά προβλήματα, καταπατώντας κάθε έννοια θεραπευτικής δεοντολογίας και διαδικασίας»

 

Της Ντάνι Βέργου

 

Με άσκηση τρομοκρατίας στους λειτουργούς του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δαφνί» επιχειρεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας το πέταγμα των ασθενών στον Καιάδα και το κλείσιμό του.

 

Με κάθε κόστος, πρωτίστως ανθρώπινο, ο νέος διοικητής του, Παύλος Θεοδωράκης, θέλει να αδειάσουν εδώ και τώρα τα τμήματα ασθενών χρόνιας παραμονής, με πρώτα τα γηροψυχιατρικά.

 

Ο σημερινός διοικητής του ΨΝΑ είναι ο χθεσινός πρόεδρος της επιτροπής «Θεοδωράκη – Task Force», της οποίας το πόρισμα επικράτησε και βάσει αυτού διαλύθηκε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και δημιουργήθηκε το νέο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

 

Αρον άρον

 

Ως διοικητής του ΨΝΑ έχει αναλάβει να υλοποιήσει το σύμφωνο Λυκουρέντζου – Αντόρ, που προβλέπει το κλείσιμο/κατάργηση των τριών εναπομεινάντων ψυχιατρείων (ΨΝΑ, Δρομοκαΐτειο και ΨΝ Θεσσαλονίκης) μέχρι τα μέσα του 2015 με άρον άρον άδειασμα τετρακοσίων χρόνιων ασθενών στον δρόμο και μετακόμισης 21 κλινικών, δυναμικότητας κατά μέσον όρο 20 κλινών, κάπου, χωρίς να ξέρει κανείς πού…

 

Οπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, «βιάζεται να ξαποστείλει, όπως όπως, όπου βρει κενή θέση, ανθρώπους υπέργηρους, με πολύπλοκα ψυχικά και σωματικά προβλήματα καταπατώντας κάθε έννοια θεραπευτικής δεοντολογίας και διαδικασίας πιέζει αφόρητα το επιστημονικό προσωπικό, απειλώντας το ότι, αν δεν υπακούσει στις εντολές του, παραβιάζοντας, έτσι, κάθε έννοια ιατρικής δεοντολογίας, τότε θα υποστεί πειθαρχικές κυρώσεις».

 

Επισημαίνουν πως μετακινεί, αυθαίρετα και έξω από κάθε θεσμικά κατοχυρωμένη διαδικασία και λειτουργία των επιστημονικών οργάνων, τους γιατρούς των γηροψυχιατρικών τμημάτων, που δεν προτίθενται να υπακούσουν στις αυθαίρετες εντολές του, προς άλλα τμήματα. Αποσπούν απότομα γιατρούς, ακόμα και διευθυντές, από άλλα τμήματα προς τα γηροψυχιατρικά, ελπίζοντας έτσι ότι ο τρόμος της όλης διαχείρισης εν τέλει θα λειτουργήσει.

 

Μετακινεί, επίσης, κοινωνικούς λειτουργούς και ετοιμάζεται και για λειτουργούς άλλων ειδικοτήτων από τις μονάδες και τις δομές στις οποίες, εδώ και πολλά χρόνια, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, στα γηροψυχιατρικά τμήματα. Αφήνει τις δομές αυτές ακάλυπτες από λειτουργούς ψυχικής υγείας, με μόνο στόχο, μέσα από τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού κλίματος και κατάστασης «έκτακτης ανάγκης», να τους εξαναγκάσει να υπακούσουν στους σχεδιασμούς.

 

Καθώς οι κενές θέσεις σε στεγαστικές μονάδες (οικοτροφεία) του Δημοσίου, ή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας, είναι ελάχιστες -και τα γηροψυχιατρικά τμήματα του ΨΝΑ έχουν περί τους 90 νοσηλευόμενους- η πίεση που ασκεί ο Π. Θεοδωράκης είναι να μεταφερθούν οι ασθενείς αυτοί σε προνοιακές μονάδες, στα διάφορα «άσυλα ανιάτων» ανά τη χώρα, όπου βρεθεί κενή θέση.

 

Μια ενέργεια που καταστρατηγεί θεραπευτικές ανάγκες και δεν έχει την παραμικρή σχέση με την όποια αποκαταστασιακή και αξιοπρεπή φροντίδα μέσα στην κοινότητα – κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με κατάλληλα στελεχωμένα δημόσια οικοτροφεία. Δεν πρόκειται παρά για το πρώτο βήμα προς τον Καιάδα τονίζει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής του 9ου Ψυχιατρικού Τμήματος στο Δαφνί.

 

Εκβιασμοί

 

Ταυτόχρονα, το άλλο σκέλος των ενεργειών στις οποίες εντέλλονται να προβούν οι βιαίως μετακινούμενοι λειτουργοί είναι η πίεση -εκβιασμός- στις οικογένειες να «τους πάρουν στο σπίτι», κάτι που για οικονομικούς, αλλά συχνά και για πλήθος άλλους λόγους, οι οικογένειες αυτές, χωρίς καμιά στήριξη από τις ανύπαρκτες κοινοτικές υπηρεσίες, αδυνατούν να κάνουν.

 

Την ίδια στιγμή που το ΨΝΑ αργοσβήνει μέσα από μια δραματική και πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού υπάρχει, σημειώνει ο Θ. Μεγαλοοικονόμου, «μια πρωτοφανώς αυταρχική, διοίκηση που μεταχειρίζεται τους ψυχικά πάσχοντες ανθρώπους, όπως κάποτε οι ναζί, σαν “άδειες ανθρώπινες φλούδες”, ως περιττούς και “κοινωνικό βάρος”».

 

Γνωρίζοντας πώς δεν υπάρχει λύση, ούτε σχέδιο αποϊδρυματοποίησης κι ενώ τα χρονικά περιθώρια παράδοσης του έργου που του έχει ανατεθεί στενεύουν, γίνεται αυταρχικός, εκβιαστικός, έξαλλος και απειλητικός, τονίζουν οι εργαζόμενοι, παραμερίζοντας, ακυρώνοντας και διώκοντας όσους λειτουργούς μπαίνουν εμπόδιο στο εδώ και τώρα κλείσιμο των ψυχιατρείων.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Συγκέντρωση ενάντια στο κλείσιμο των ψυχιατρείων

 

Στο Χαϊδάρι, που πέρα από τις πολύμορφες ιστορικές του παραδόσεις, έτυχε να φιλοξενεί εδώ και δεκαετίες τα δυο ψυχιατρεία -πολλοί εκ των εργαζομένων σε αυτά είναι δημότες του- ξεκινά ένα κίνημα από τα κάτω χειραφετητικό, ενιαίο μετωπικό, οργανωμένο και διαρκείας με σκοπό να ανατρέψει τις νεοφιλελεύθερες πρακτικές στην ψυχική υγεία.

 

Να διαμορφώσει ένα κοινωνικό κίνημα για την απόκρουση των καταστροφικών τους σχεδίων, που αντιστρατεύεται το βίαιο κλείσιμο των ψυχιατρείων, όχι γιατί είναι αγκυλωμένο στο παραδοσιακό ψυχιατρικό άσυλο, αλλά από τη σκοπιά μιας άλλης, εναλλακτικής και χειραφετητικής προσέγγισης στην ψυχική υγεία.

 

Η «Πρωτοβουλία για ένα πολύμορφο κίνημα για την ψυχική υγεία» καλεί όλους και όλες στη συγκέντρωση σήμερα στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαϊδαρίου, στο Παλατάκι, για ενημέρωση, συζήτηση και από κοινού οργάνωση των επόμενων βημάτων ενός αγώνα διαρκείας.

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=186470