filakesnigritas

02/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς τον σωφρόνισαν για πάντα!

Οπως έχει προκύψει από τις μέχρι τώρα έρευνες, ο Ιλί Καρέλι βασανίστηκε μέχρι θανάτου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο «ψυγείο» των φυλακών Νιγρίτας.
      Pin It

Οπως έχει προκύψει από τις μέχρι τώρα έρευνες, ο Ιλί Καρέλι βασανίστηκε μέχρι θανάτου από σωφρονιστικούς υπαλλήλους στο «ψυγείο» των φυλακών Νιγρίτας

 

Το πόρισμα της ΕΛ.ΑΣ. και η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Σερρών, που θα απαγγείλει διώξεις

 

Ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης έκανε λόγο «για βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του Κράτους Δικαίου»

 

Των Μαρίας Δήμα, Μ. Τσαλδάρη, Ν. Φωτόπουλου

 

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις που σημειώθηκαν χθες σχετικά με τα αίτια του θανάτου του 42χρονου Ιλί Καρέλι, καθώς, όπως αποκάλυψαν οι έρευνες των αστυνομικών της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., ο βαρυποινίτης κατάδικος, που στις 25 Μαρτίου στις φυλακές Μαλανδρίνου σκότωσε τον 46χρονο υπαρχιφύλακα Γιώργο Τσιρώνη, βασανίστηκε άγρια μέσα στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών όπου και υπέστη το μοιραίο για τη ζωή του κάταγμα στο στήθος.

 

Δεκατέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι, όπως προέκυψε από τις έρευνες, ενέχονται στον βασανισμό του, όμως οκτώ από αυτούς φέρονται να «επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο», με συνέπεια να θεωρείται ότι σε βάρος αυτών θα προσωποποιηθούν οι κακουργηματικές διώξεις που άσκησε χθες ο εισαγγελέας Αμφισσας, Νίκος Αντωναράκος.

 

Οι διώξεις αφορούν τα κακουργήματα της διακεκριμένης περίπτωσης βασανισμού κατά συναυτουργία που οδήγησε στον θάνατο ατόμου, της άμεσης συνέργειας στην πράξη, των βασανιστηρίων από κοινού, της βαριά σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού και τα πλημμελήματα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας και της παράνομης εισαγωγής όπλων στη φυλακή.

 

Αυτές στρέφονται σε βάρος 14 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας Σερρών, ενώ διώκεται επίσης και ο διευθυντής των φυλακών για το πλημμέλημα της υπόθαλψης εγκληματία. Παράλληλα οι διώξεις στρέφονται και κατά παντός άλλου υπευθύνου αστυνομικού στο Μεταγωγών ή στο τμήμα της Ιτέας όπου κρατήθηκε ο βαρυποινίτης, αλλά και κατά των σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές Μαλανδρίνου. Από τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης που θα ακολουθήσει αναμένεται και η προσωποποίηση των in rem διώξεων.

 

Χθες, μετά την παράδοση της δικογραφίας από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στην Εισαγγελία Αμφισσας, ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των οκτώ σωφρονιστικών υπαλλήλων, όμως αυτή ανεστάλη καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αμφισσας με βούλευμά του θεώρησε ότι η υπόθεση δεν αφορά την περιοχή της Φωκίδας και παρέπεμψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Σερρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους οκτώ σωφρονιστικούς υπαλλήλους ξεχώριζε ο πρόεδρος των Εσωτερικών Φρουρών των φυλακών Νιγρίτας, Χάρης Κονσολίδης, ο οποίος από το απόγευμα της Δευτέρας νοσηλεύεται στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών, καθώς μετά την εξέτασή του από τους αστυνομικούς του κλιμακίου της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Θεσσαλονίκης αισθάνθηκε ιδιαίτερα πιεσμένος και υπέστη ζάλη. Ο συνδικαλιστής, που δήλωνε άγνοια για τις συνθήκες θανάτου του Ιλί Καρέλι και διαβεβαίωνε ότι ήταν ήδη χτυπημένος όταν έφτασε στη φυλακή, θεωρείται από τους αστυνομικούς ότι ex officio φέρει την ευθύνη για ό,τι συνέβη στη φυλακή. Οι τελευταίοι, πάντως, αρνούνται ότι τον πίεσαν κατά την ανωμοτί κατάθεσή του.

 

Τα στοιχεία

 

Από τις έρευνες των αστυνομικών, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές της «Εφ.Συν.», προέκυψαν πολλά επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών της Νιγρίτας, τα οποία εκτιμούν ότι δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις.

 

Τα στοιχεία προέκυψαν από τις 70 και πλέον καταθέσεις που ελήφθησαν από κρατουμένους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου και Νιγρίτας, από αστυνομικούς του Μεταγωγών και του τμήματος Ιτέας, από το βιντεοληπτικό υλικό που ελήφθη από τα σωφρονιστικά ιδρύματα και από τα ευρήματα μέσα στη φυλακή αλλά και στα εργαστήρια της αστυνομίας.

 

Σημαντικότερα είναι τα υπολείμματα από κηλίδες αίματος που εντοπίστηκαν να υπάρχουν στον χώρο αναμονής ή «ψυγείο», όπως τον αποκαλούν εργαζόμενοι και κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας, αλλά και το βίντεο που δείχνει τον συνοδευόμενο από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους Ιλί Καρέλι να μπαίνει σε αυτόν τον χώρο και να βγαίνει 2,5 ώρες αργότερα υποβασταζόμενος, ενώ οι δύο συνοδοί του σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον σέρνουν.

 

Σε αυτά μπορούν να προστεθούν οι καταθέσεις των αστυνομικών που τον παρέδωσαν στις φυλακές της Νιγρίτας και οι οποίοι φέρεται να είπαν ότι όταν παρέδωσαν τον κρατούμενο μια ομάδα «εξαγριωμένων φυλάκων» τον «συνόδευσε» χτυπώντας τον στον χώρο των κελιών, αλλά και τα συμπεράσματα του ιατροδικαστή που αναφέρουν ότι το κάταγμα στο στέρνο ήταν σύγχρονο του θανάτου του 42χρονου κρατουμένου, ότι δηλαδή έγινε πολύ κοντά χρονικά με την ώρα που βρέθηκε νεκρός και ότι από αυτό το τραύμα προκλήθηκε η καρδιακή αρρυθμία που οδήγησε στον θάνατο τον Ιλί Καρέλι.

 

Σύμφωνα εξάλλου με αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., από τις ανωμοτί καταθέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων, υπάρχουν περισσότερες από δύο που «απεικονίζουν με ακρίβεια» τι έχει συμβεί στον 42χρονο κρατούμενο στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών. Υπάρχουν, επίσης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, σημαντικές ενδείξεις και από τα είδη ατομικού εξοπλισμού -όπως κλομπ και γάντια- κάποιων από τους κατηγορούμενους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, τα οποία κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς και στα εργαστήρια της διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών εντοπίστηκαν κάποια «αιματικά αποτυπώματα». Υπήρχε, δηλαδή, σε αυτά αίμα ή είχαν έρθει σε επαφή με αίμα το οποίο, εάν και καθαρίστηκε, άφησε υπολείμματα, από τα οποία με περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση θα διαπιστωθεί αν είναι αξιοποιήσιμα ως προς την ταυτότητα του θύματος, τον τύπο αίματος και το DNA.

 

Ο 42χρονος κρατούμενος, όπως είναι γνωστό, είχε και άλλα χτυπήματα τα οποία προκλήθηκαν κατά τη διαδρομή του προς τις φυλακές Νιγρίτας, δεν ήταν όμως θανατηφόρα. Ως χθες, όπως ανέφεραν οι αστυνομικοί, δεν προέκυπτε ξυλοδαρμός του κρατουμένου μέσα σε αστυνομικές υπηρεσίες. Οσο για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου, όπου και διαπράχθηκε η δολοφονία του υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη, οι «Αδιάφθοροι» εκτιμούν ότι άσκησαν «αιτιολογημένη βία» κατά τη σύλληψη και τον αφοπλισμό του κρατουμένου-δράστη.

 

«Θα εφαρμοστεί ο νόμος»

 

Μετά τις ανωτέρω εξελίξεις ο γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρίνος Σκανδάμης, δήλωσε ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί υποδειγματικά και κατά παντός υπευθύνου», ενώ έκανε λόγο για «βάναυσες, απάνθρωπες και αποτρόπαιες πράξεις κρατικών υπαλλήλων που προσβάλλουν την έννοια του Κράτους Δικαίου και την οφειλόμενη προστασία της ανθρώπινης ζωής», προσθέτοντας ότι «τέτοιες συμπεριφορές, βγαλμένες από τα πιο σκοτεινά χρόνια της Ιστορίας, λαμβάνουν την απάντησή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη και την πολιτεία».

 

Δηλώσεις όμως για το θέμα έκανε χθες και η ανεξάρτητη πλέον και προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά. «Αυτή δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας, κύριοι Αθανασίου και Δένδια», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν είναι αυτό το σωφρονιστικό σύστημα που μας αξίζει. Θα παρακολουθούμε την υπόθεση και θα περιμένουμε εξηγήσεις και διορθωτικά μέτρα που θα αποτρέψουν την επανάληψη τέτοιων γεγονότων».

 

Μιλώντας εξάλλου στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, Παναγιώτης Καρύπογλου, εξέφρασε την έκπληξή του για την τροπή που πήραν οι έρευνες και υπογράμμισε: «Μέχρι τώρα είχαμε την καλύτερη εικόνα για τις φυλακές Νιγρίτας. Ποτέ κανένας κρατούμενος εντολέας μας δεν παραπονέθηκε για πρόβλημα με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ή τη μεταχείρισή του στη φυλακή. Πέφτουμε από τα σύννεφα».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Συνθήματα κατά της Ελλάδας στην κηδεία

 

Το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στο χωριό του, στα περίχωρα του Φίερι, η κηδεία του 42χρονου Ιλί Καρέλι. Οπως μετέδωσαν τα αλβανικά ΜΜΕ, κάποιοι από τους παρευρισκομένους έριξαν πάνω στο φέρετρο μια αλβανική σημαία και φώναξαν συνθήματα κατά της Ελλάδας. Παράλληλα, δημοσίευμα της εφημερίδας Gazeta Shqiptare αναφέρει ότι οι Αλβανοί ιατροδικαστές που εξέτασαν τη σορό του διαπίστωσαν πως απουσίαζαν τα νύχια και ήταν σπασμένα τα πόδια του θύματος, κάτι όμως που διαψεύδεται κατηγορηματικά από τις ελληνικές αστυνομικές αρχές, οι οποίες τονίζουν ότι υπάρχουν φωτογραφίες από την ιατροδικαστική εξέταση στη χώρα μας που καταρρίπτουν τις πληροφορίες της αλβανικής εφημερίδας.

 

Αξίζει να αναφερθεί ακόμη ότι, σχολιάζοντας την υπόθεση στη σελίδα του στο facebook, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαρακτηρίζει τον θάνατο του Ιλί Καρέλι «στυγερό κρατικό έγκλημα» και ζητά από τις ελληνικές αρχές τη διαλεύκανσή του. Παράλληλα βέβαια καταδικάζει τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου Γ. Τσιρώνη από τον Καρέλι και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του άτυχου υπαρχιφύλακα.

 

 

Scroll to top