04/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μητέρα των εκλογικών μαχών

Οι υποψηφιότητες που αλλάζουν τις ισορροπίες στις μεγάλες πόλεις και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
      Pin It

Οι υποψηφιότητες που αλλάζουν τις ισορροπίες στις μεγάλες πόλεις και την Περιφέρεια Πελοποννήσου

 

Της Τζένης Σουκαρά

 

«Μέχρις εσχάτων» αναμένεται η μάχη στην Πελοπόννησο, με δεδομένες τις υποψηφιότητες, τις παρατάξεις και το διακύβευμα των εκλογών.

 

Ο Πέτρος Τατούλης διεκδικεί άλλη μια θητεία στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στηριζόμενος αυτήν τη φορά από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν γίνει ακόμα, τη στήριξη αυτή ωστόσο πιστοποιούν πολλά κομματικά στελέχη της περιοχής, γεγονός που αιφνιδίασε τις κομματικές βάσεις.

 

Πρώτα αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ της Πελοποννήσου, όταν αντελήφθη ότι στο ψηφοδέλτιο της «Νέας Πελοποννήσου» η εκπροσώπησή του στις περιφερειακές ενότητες θα ήταν ισχνή, αφού οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει και, επομένως, μια σειρά αντιπεριφερειαρχών που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ «κόβονταν».

 

Από την άλλη πλευρά, δεν ήταν λίγα και τα στελέχη της Ν.Δ. που δήλωσαν αιφνιδιασμένα και εξοργισμένα με την απόφαση του Αντ. Σαμαρά να στηρίξει τον Π. Τατούλη, τον μέχρι πρότινος «εχθρό της παράταξης». Οι επιστολές των δύο πρώην νομαρχών Αργολίδας και Λακωνίας, κ. Σωτηρόπουλου και Φούρκα, προς το κόμμα είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί.

 

Κάπως έτσι ξεπήδησαν δύο υποψηφιότητες που προστίθενται μαζί με άλλες απέναντι σ’ αυτή του νυν περιφερειάρχη: αυτή του πρώην βουλευτή Γιάννη Μανώλη, ο οποίος στοχεύει κυρίως «στον γαλάζιο διχασμό» μεταξύ Σαμαρικών και Καραμανλικών, στο ανεξάρτητο του συνδυασμού του και στο «συνδικαλιστικό» του προφίλ.

 

Η πρόσφατη υποψηφιότητα του Γ. Δέδε, μέχρι πρότινος αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, αποτελεί και βαρύ πλήγμα για τον Π. Τατούλη, αφού προέρχεται μέσα από τα σπλάχνα της παράταξής του. Τον κ. Δέδε ακολουθούν πρωτοκλασάτα στελέχη του Π. Τατούλη, προερχόμενα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Α. Πουλάς και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου από τη Λακωνία Γ. Πουλοκέφαλος. Η «κίνηση των τεσσάρων» αυτοδιοικητικών έφερε έντονες αναταράξεις στα περιφερειακά δρώμενα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα εμφυλιοπολεμική.

 

Το αντίπαλο δέος του Π. Τατούλη στη μάχη της Πελοποννήσου είναι οπωσδήποτε ο Οδ. Βουδούρης, του οποίου την υποψηφιότητα στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και αποτελεί προσωπική επιλογή του Αλ. Τσίπρα. Αν και στην αρχή υπήρξαν αντιδράσεις, προερχόμενες κυρίως από στελέχη της «αριστερής πλατφόρμας», αυτές γρήγορα καταλάγιασαν, γεγονός που έδωσε πολύτιμο πολιτικό χρόνο στον Βουδούρη να περιοδεύσει στην Πελοπόννησο και να έλθει σε επαφή με φορείς της περιοχής. Ο Οδ. Βουδούρης ως Μεσσήνιος αλλάζει τις ισορροπίες στον μεγαλύτερο και εκλογικά σημαντικότερο νομό της περιφέρειας.

 

Αιχμή του δόρατος στην προεκλογική εκστρατεία Βουδούρη είναι τα έργα και οι ημέρες Τατούλη στην Πελοπόννησο, κυρίως εκείνα που ανέλαβε η εταιρεία ΚΑΣΤΑΤ, ιδιοκτησίας του αδελφού τού περιφερειάρχη. Πρόσφατα κάλεσε τον Π. Τατούλη να δημοσιοποιήσει άμεσα τον κατάλογο των 624 δημοπρασιών με όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με το όνομα του έργου, τον προϋπολογισμό, την πηγή χρηματοδότησης, την εταιρεία ανάδοχο, αλλά και το ποσοστό έκπτωσης.

 

Από την άλλη πλευρά, η περιφέρεια χαρακτηρίζει τον Βουδούρη «αλεξιπτωτιστή», που δεν γνωρίζει τα προβλήματα της Πελοποννήσου, και του ζητά να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα. «Επί των έργων» και η ατζέντα του Νίκου Γόντικα, περιφερειακού συμβούλου και υποψήφιου περιφερειάρχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζεται από το ΚΚΕ, ο οποίος έχει εξαπολύσει εδώ και πολύ καιρό δριμεία επίθεση απέναντι στο «σύστημα Τατούλη», ζητώντας επίμονα τα στοιχεία για τα μεγάλα έργα εκατομμυρίων ευρώ που δόθηκαν με μικρές εκπτώσεις και απ’ ευθείας ανάθεση με τη μέθοδο του περιορισμένου αριθμού προσφορών, επειδή απέβησαν άκαρποι οι διαγωνισμοί.

 

Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο, πάντως, ο περιφερειάρχης απάντησε στις ερωτήσεις δίδοντας στοιχεία για τα έργα και λέγοντας στον περιφερειακό σύμβουλο πως δεν θα ανεχθεί πλέον άλλη λάσπη. Σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές η ΔΗΜΑΡ κατεβαίνει με δικό της ψηφοδέλτιο και επικεφαλής τον Μπ. Βακαλόπουλο, στέλεχος του κόμματος στην Πελοπόννησο.

 

● Ο γεωπόνος – βιοτεχνολόγος Παναγιώτης Κάτσαρης θα είναι υποψήφιος περιφερειάρχης ως επικεφαλής του συνδυασμού Η «ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ – Συμπόρευση για την Ανατροπή». Τους Οικολόγους εκπροσωπεί η Δήμητρα Λυμπεροπούλου.

 

………………………………………………………………………………………………….

 

Προνομιακές σχέσεις…

 

To κλίμα της πολιτικής αμφισβήτησης που εκφράζεται στο πρόσωπο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, φορτίζεται και από ενέργειες του ίδιου, οι οποίες, αν δεν τον εκθέτουν, δείχνουν τουλάχιστον προνομιακές σχέσεις με διάφορα εκδοτικά συγκροτήματα και εταιρείες παραγωγής.

 

Σύμφωνα με έγγραφο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η διαφημιστική δαπάνη της περιφέρειας «μοιράζεται» ως εξής:

 

Σε δύο τουριστικές καταχωρίσεις Π.Ρώτας-Π. Τζίκας και ΕΠΑΘΛΟ-Γεωργία Ντόκου 4.428,00 και 1.476,00 ευρώ αντίστοιχα. Υπό τον τίτλο ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΜΕ αναφέρεται «Γράφημα Α.Ε. Ταξίδια Καθημερινής 3.444,00 ευρώ», Τουριστικός Οδηγός της Ελλάδος ΕΠΕ 5.535,00 ευρώ, TRAVEL TIMES MON ΕΠΕ 1.107,00 ευρώ, REAL MEDIA Α.Ε.-REAL ESCAPE 12.300,00 ευρώ, Δημοκρατικός Τύπος Α.Ε. ESPRESSO 6.150.00 ευρώ, Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Α.Ε. BIG FISH 4.305,00 ευρώ, Θ. Τσιρόγκας και σία Ο.Ε. who is who 5.166,00 ευρώ, και ΤΡΙΤΗ ΟΨΗ Α.Ε. ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 1.722,00 ευρώ.

 

Σε τηλεοπτικούς σταθμούς για προβολή προϊόντων: ART TV 2.448,00 ευρώ, BEST 3.627,04 ευρώ, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ 2.804,40 ευρώ, DRTV 2.393,08 ευρώ, HLEKTRA 2.944,60 ευρώ, ΜΑΧ 2.804,40 ευρώ, ΕΛΛΑΔΑ ΤV 1.500,00 ευρώ, ΑΧΙΟΝ ΤV 1.963,10 ευρώ και TOP 1.963,08 ευρώ.

 

Σε 22 ραδιοφωνικούς σταθμούς για προβολή προϊόντων «κόβεται» το ποσό των 498,15 ευρώ, εκτός του ΕΛΛΑΔΑ FM 1.494,60 ευρώ, και στον SKAΪ FM 100,3 το ποσό των 10.999,89 ευρώ, στον REAL FM A.E. 15.999,84 ευρώ και στον ΒΗΜΑ FM AE 7.995,00 ευρώ.

 

Στο Διαδίκτυο, στην ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΝΗΣΟΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ELLINES.COM ΜΕΠΕ 12.300,00 ευρώ και για Προβολή Προϊόντων ΕΝΙΚΟΣ Α.Ε. 12.300,00 ευρώ.

 

Οπως πρόσφατα είχε αποκαλύψει το argolika.gr, η περιφέρεια έχει καταβάλει 54.808,80 ευρώ και 87.748,20 ευρώ στη δικαιούχο εταιρεία ELLINES.COM EKΔΟΣΕΙΣ INTERNET ΜΙΝΤΙΑ ΜΕΠΕ για «Μελέτη διερεύνησης για τη δημιουργία ενδιαφέροντος από ομογενείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου για επενδυτικές δραστηριότητες κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020».

………………………………………

 

ΤΡΙΠΟΛΗ

 

11Ο δήμαρχος Γιάννης Σμυρνιώτης, προερχόμενος από τον χώρο της Ν.Δ., διεκδικεί δεύτερη θητεία στον Δήμο της Τρίπολης, χωρίς όμως να καταφέρνει να συσπειρώσει το σύνολο της εκλογικής βάσης του κόμματος, αφού καταγράφονται διαρροές. Τριχοτομημένο εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ με την εκ νέου υποψηφιότητα του Δ.Παυλή, αρχηγού της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, την ταυτόχρονη κάθοδο του πρώην δημοτικού του συμβούλου Ν. Τσιαμούλου και την υποψηφιότητα του γιατρού καρδιολόγου Κ. Τζιούμη, αφού δεν είχαν αίσο τέλος οι συζητήσεις για κάθοδό του υπό τον Δ. Παυλή. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, το νέο πρόσωπο στον εκλογικό στίβο, γνωστή ηθοποιός Αντωνία Γιαννούλη, εκτιμάται ότι μπορεί να περάσει στον β΄ γύρο όπου όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοικτά. Ο Δημήτρης Νικολάου είναι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ.

 

………………………………………..

 

Καλαμάτα

 

Στον Δήμο Καλαμάτας θα είναι πάλι υποψήφιος δήμαρχος ο Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος στηρίζεται από τη Ν.Δ., παρά το γεγονός πως οι σχέσεις του με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Νίκας κάνει γενναίες προσπάθειες να μην «ταυτιστεί» με τη Ν.Δ. και χρεωθεί το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, αλλά και οι Οικολόγοι θα στηρίξουν τον Μανώλη Μάκαρη, γεγονός που αποτελεί είδηση, καθώς το πολιτικό παρελθόν του συγκεκριμένου υποψηφίου είναι συντηρητικό, φημίζεται ωστόσο για την εντιμότητα και το ήθος του. Από την πλευρά του το ΚΚΕ ανακοίνωσε αρχικά την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κουφαλάκου, για να καταλήξει τελικά στον Δημήτρη Οικονομάκο.

 

Από τον χώρο της Ν.Δ. προέρχεται και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος κατεβαίνει ανεξάρτητος στις εκλογές.Τέλος, ο Γιώργος Δημητρούλιας είναι υποψήφιος με την «Ελληνική Δράση», επιχειρώντας να συσπειρώσει γύρω του τον κόσμο της Χρυσής Αυγής.

Δ.Τερζ.

 

…………………………………………

 

ΚΟΡΙΝΘΟΣ

 

Η εκλογική μάχη στον Δήμο Κορινθίων, όπως όλα δείχνουν, αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στον δήμαρχο Κορινθίων Αλέξανδρο Πνευματικό, που διεκδικεί την τρίτη του δημαρχιακή θητεία, και τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κορινθίας, Βασίλη Νανόπουλο. Κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει επίσημη κομματική στήριξη, όμως είναι γνωστή η κομματική τους ταυτότητα, αφού ο μεν πρώτος έχει στηριχθεί στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις από το ΠΑΣΟΚ και ο δεύτερος είναι κομματικό στέλεχος της Ν.Δ. Στην Κόρινθο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν προσπάθησε όλο αυτό το διάστημα να αναδείξει μια διαφορετική πρόταση, που θα στηριζόταν κι από άλλες προοδευτικές δυνάμεις και κινήσεις, τελικώς κατέληξε στην υποψηφιότητα του Π. Ψιλογιαννόπουλου, παραδοσιακού στελέχους του ΣΥΝ, που δεν φαίνεται ωστόσο να συγκεντρώνει την αναμενόμενη δυναμική του χώρου που εκπροσωπεί. Ο Μ. Καρακάσης, εργάτης στη βιομηχανία ΦΟΥΛΓΚΟΡ, είναι ο υποψήφιος δήμαρχος του ΚΚΕ. Μαζί με τις παραπάνω υποψηφιότητες προστίθενται και κάποιες άλλες, οι οποίες, αν και είναι εκπεφρασμένες, υπάρχουν αμφιβολίες εάν θα φτάσουν έως το τέλος, αφού η συμπλήρωση των ψηφοδελτίων είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Περισσότερο έτοιμος από τους υπόλοιπους μοιάζει ο ασφαλιστής Κώστας Πιέτρης, ενώ την επιθυμία τους να είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές έχουν εκφράσει οι πρώην δήμαρχοι Σαρωνικού και Σολυγείας, Σωκράτης Τόγιας και Γιάννης Γκεζερλής.

 

…………………………………….

 

ΑΡΓΟΣ-ΜΥΚΗΝΕΣ

 

Υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο προερχόμενος από τη Ν.Δ. δήμαρχος Δημήτρης Καμπόσος, έχοντας απέναντί του τον Δημήτρη Νικητόπουλο, υποστηριζόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αργους – Μυκηνών έχει εκφράσει και ο πρώην δήμαρχος Λέρνας Μιχάλης Χασάπης, προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο πρώην «γαλάζιος» δήμαρχος Αργους Δημήτρης Πλατής, αν και οι πληροφορίες θέλουν να αποσύρεται. Υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του ΚΚΕ είναι ο Γ. Θεοδοσίου.

 

……………………………………..

 

ΝΑΥΠΛΙΟ

 

Θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο δήμαρχος Δ. Κωστούρος, ο οποίος, αν και προερχόμενος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ανεξάρτητος. Απέναντί του ο δημοτικός σύμβουλος Χρ. Γραμματικόπουλος, που έχει ξαναθέσει υποψηφιότητα στο παρελθόν, προερχόμενος από τη Ν.Δ., προσδοκά στη συσπείρωση του χώρου. Από εκεί και πέρα ο χώρος της Αριστεράς εκπροσωπείται με πολλές υποψηφιότητες όπως του Π. Κοκκινόπουλου, του οποίου η υποψηφιότητα στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, της Μαργαρίτας Καραμολέγκου, που είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια δήμαρχος του Ναυπλίου, και του Γ. Πινάτση, που είναι ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»του ΚΚΕ.

 

……………………………………..

 

ΣΠΑΡΤΗ

 

Πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι και περίπου 1.000 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι θα διεκδικήσουν την ψήφο των Σπαρτιατών. Ετσι τουλάχιστον σκιαγραφείται το παζλ των εκλογών και αναμένεται και εδώ «μάχη στα χαρακώματα». Ολοι οι συνδυασμοί, πλην του ΚΚΕ, τονίζουν το ανεξάρτητο του χαρακτήρα τους, αν και είναι σχεδόν γνωστές οι αφετηρίες του καθενός.

 

Ο δήμαρχος Σταύρος Αργειτάκος, αν και φέρεται να έχει κάποιες αντιπάθειες από τα κόμματα που τον στήριζαν (ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.), φαίνεται πως και πάλι σε εκείνον θα καταλήξουν. Απέναντί του ο Βαγγέλης Βαλιώτης. Το πρόβλημα για τον συνδυασμό του είναι ότι στις προηγούμενες εκλογές είχε το χρίσμα του ΚΚΕ, ενώ τώρα θα ζητήσει την ψήφο των Σπαρτιατών ως ανεξάρτητος συνδυασμός, κάτι που θα πρέπει να το επικοινωνήσει αρκετά στους ψηφοφόρους. Η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Συνεργασία για την Αυτοδιοίκηση του Δήμου Σπάρτης ανέδειξε από πολύ νωρίς την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Κουμουνδούρου. Ο Χρήστος Αλεξάκος, επίσης με ανεξάρτητο συνδυασμό, έχει την ιδιαιτερότητα να είναι ο πιο νέος (37 ετών) και έχει δεσμευτεί το ψηφοδέλτιό του να αποτελείται από νέους ανθρώπους μέχρι 46 ετών. Ο υποψήφιος του ΚΚΕ είναι ο Δήμος Λεβεντάκης.

 

………………………………………

 

* Δύο παραλείψεις και ένα μεγάλο «φάουλ» μάς καταλογίζουν για το ρεπορτάζ με τους υποψηφίους των δήμων της Δυτικής Αθήνας. Πρώτη παράλειψη, η υποψηφιότητα του Κώστα Ασπρογέρακα στο Χαϊδάρι.

 

Οπως είπαμε και στον ίδιο, είχαμε την πληροφόρηση ότι ήταν ενταγμένος σε άλλο ψηφοδέλτιο. Μας τόνισε ότι διεκδικεί τον δήμο ως αυτόνομος υποψήφιος με τον συνδυασμό «Διάφανος Δήμος».

 

Δεύτερη παράλειψη, η κάθοδος της «Αριστερής Κίνησης Περιστερίου», με επικεφαλής (ελέω νόμων, καθώς πρόκειται για μια συλλογικότητα ισότιμων αγωνιστών) τον Πάνο Παπανικολάου. «Παλεύουμε για την οργάνωση του λαού στα δικά του ανεξάρτητα όργανα, με εκπροσώπους ανακλητούς και υπόλογους σε δημόσιο έλεγχο μιας άλλης, πραγματικής αυτοδιοίκησης, στην προοπτική της εξουσίας και δημοκρατίας των εργαζομένων», τονίστηκε σε σχετική συνέντευξη Τύπου.

 

Το μεγάλο «φάουλ» αφορά τον Δήμο Αγ. Αναργύρων – Καματερού. Ο προερχόμενος από τον χώρο της Αριστεράς, Σταύρος Νικητόπουλος, κατεβαίνει υποψήφιος στο πλευρό του Γιώργου Κομματά, τον οποίο στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

 

Αρκετοί αναγνώστες μάς τηλεφώνησαν και μας περιέγραψαν ότι η υποψηφιότητα του Γ. Κομματά έχει δημιουργήσει ισχυρό ρεύμα. Ανατροπή προγνωστικών. Απαραίτητες οι διευκρινίσεις.

 

Στ.Ζ.

 

Scroll to top