- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ετσι κακοποίησαν μέχρι θανάτου τον Καρέλι

07/04/14 ΕΛΛΑΔΑ

Καταπέλτης το κατηγορητήριο που συνέταξε η ανακρίτρια Σερρών σε βάρος 15 σωφρονιστικών υπαλλήλων των φυλακών Νιγρίτας. Ωμά και καθαρά περιγράφεται με ακρίβεια το χρονικό των βασανιστηρίων και οι ευθύνες για καθέναν από αυτούς

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

Κατηγορητήριο-καταπέλτης για τους 15 δεσμοφύλακες της Νιγρίτας Σερρών που φέρονται ότι βασάνισαν μέχρι θανάτου τον Αλβανό κατάδικο Ιλί Καρέλι:

 

«Εχοντας κοινό δόλο σύμπραξης και κατόπιν συναπόφασης με τους συγκατηγορουμένους σου, έχοντας την ιδιότητα του υπαλλήλου στα καθήκοντα του οποίου ανάγεται η εκτέλεση ποινών, η φύλαξη και η επιμέλεια κρατουμένων, υπέβαλες σε βασανιστήρια κατά την εκτέλεση αυτών των καθηκόντων σου πρόσωπο που βρίσκεται στην εξουσία σου, με σκοπό να το τιμωρήσεις χρησιμοποιώντας μέσα ή τρόπους συστηματικού βασανισμού, ιδίως χτυπήματα στα πέλματα του θύματος (φάλαγγα), από τις πράξεις σου, δε, αυτές επήλθε ο θάνατος του θύματος».

 

Ωμά και καθαρά περιγράφονται οι ευθύνες για καθέναν από αυτούς στο δισέλιδο κατηγορητήριο που επέδωσε στους οκτώ πρώτους η ανακρίτρια Σερρών Γεωργία Τουτουντζή, από την οποία το περασμένο Σάββατο ζήτησαν και πήραν τη νόμιμη προθεσμία προκειμένου να καταθέσουν ανωμοτί (ως ύποπτοι) αύριο. Στο μεταξύ, με την ίδια κατηγορία προσέρχονται ενώπιόν της μεθαύριο Τετάρτη και οι υπόλοιποι, για τους οποίους προφανώς θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία και θα τους δοθεί 48ωρη προθεσμία εφόσον το αιτηθούν.

 

Το χρονικό

 

Το κατηγορητήριο περιγράφει με ακρίβεια το χρονικό… ενός προαναγγελθέντος θανάτου: «Στις 27 Μαρτίου 2014 και ώρα 15.40΄ μετήχθη από το γενικό κατάστημα κράτησης β΄ τύπου Μαλανδρίνου, στο γενικό κατάστημα κράτησης Νιγρίτας Σερρών όπου υπηρετούσες ως σωφρονιστικός υπάλληλος με το βαθμό του φύλακα, ο κρατούμενος Καρέλι Ιλία, ο οποίος στις 25 Μαρτίου 2014 τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο του γενικού καταστήματος κράτησης Μαλανδρίνου, Τσιρώνη Γεώργιο. Μετά την άφιξή του, αφού πραγματοποιήθηκαν οι διαδικασίες εισαγωγής του κρατουμένου (έλεγχος αποσκευών, σωματική έρευνα) και φωτογραφήθηκε σε όλο του το σώμα, οδηγήθηκε στον χώρο αναμονής εισερχόμενων κρατουμένων, μέχρι να ολοκληρωθούν κάποιες τεχνικές εργασίες στο χώρο όπου θα κρατείτο.

 

»Καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής του κρατουμένου στον χώρο αναμονής, ήτοι κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της 15.57΄ μέχρι και 18.38΄, οπότε οδηγήθηκε στον χώρο κράτησής του, εσύ ενεργώντας από κοινού με τους συγκατηγορουμένους σου σωφρονιστικούς υπαλλήλους του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας Σερρών (σ.σ. εδώ αναφέρει ονόματα και βαθμούς άλλων 14 υπαλλήλων, τα οποία είναι στη διάθεση της εφημερίδας), υποβάλατε τον ανωτέρω αναφερόμενο κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκειμένου να τον τιμωρήσετε για το θάνατο του συναδέλφου σας Τσιρώνη Γεωργίου».

 

Σε άλλο σημείο το κατηγορητήριο αναφέρει τον ανατριχιαστικό τρόπο με τον οποίο ο κρατούμενος βασανίστηκε μέχρι θανάτου: «Ενεργώντας από κοινού χτυπούσατε τον Καρέλι με γροθιές, λακτίσματα και με τη χρήση τμήματος κλινοσκεπάσματος, διαμορφωμένου σε αυτοσχέδιο κοχλιότυπο βούρδουλα, μήκους περίπου 50 εκατοστών, σε διάφορα σημεία του σώματος του, στην πλάτη, στα πόδια, κυρίως στα πέλματα των ποδιών (φάλαγγα) και τις γαστροκνημίες (γάμπες), στους γλουτούς, το στήθος, την κοιλιακή χώρα και το κεφάλι, ρίχνοντάς του ταυτόχρονα νερό, ώστε τα χτυπήματα να καθίστανται πιο επώδυνα.

 

»Αποτέλεσμα των πράξεών σας αυτών ήταν να προκληθούν στον παθόντα εκτεταμένες θλαστικές εκχυμωτικές κακώσεις, ορισμένες εκ των οποίων ήταν δηλωτικές του θλώντος μέσου – οργάνου, το οποίο αφήνει σπειροειδή ευρήματα επί των μαλακών μορίων του σώματος, καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου με την πέριξ αυτού αιμορραγική διήθηση των μαλακών μορίων, το οποίο πιέζει την καρδιά κατά τις αναπνευστικές κινήσεις ή τις κινήσεις του σώματος. Ακολούθως περί ώρα 18.38΄ της 27-3-2014, τον οδηγήσατε υποβασταζόμενο στον χώρο κράτησης (κελί), όπου τον εγκλείσατε μόνο, βρεγμένο και εμφανέστατα ταλαιπωρημένο, χωρίς να μεριμνήσετε να εξετασθεί από γιατρό.

 

»Το προαναφερόμενο, δε, κάταγμα του σώματος του στέρνου που προκαλέσατε στον παθόντα σε συνδυασμό με όλες τις ανωτέρω περιγραφόμενες πράξεις βασανισμού στις οποίες συστηματικά τον υποβάλατε ήταν ικανό να επιφέρει και τελικά επέφερε τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Καρέλι λίγες ώρες αργότερα, ήτοι μεταξύ του χρονικού διαστήματος από 18.38΄ έως 23.15΄ ώρα της ιδίας μέρας».

 

Η υπεράσπιση

 

«Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι έχουν πλήρη συναίσθηση και συνείδηση του κατηγορητηρίου που τους απευθύνθηκε και θα έρθουν να απολογηθούν έχοντας πλήρη εμπιστοσύνη στην ανακρίτρια και τον εισαγγελέα Σερρών» δήλωσε στο μεταξύ ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Κωνσταντίνος Παρήγορης, που θέλησε να διευκρινίσει ότι:

 

● «Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα».

 

● «Δεν φρουρείται κανείς».

 

● «Δεν ζήτησε κανείς τους αστυνομική προστασία».

 

Ο κ. Παρήγορης υποστήριξε: «Οι φερόμενοι ως κατηγορούμενοι ήρθαν σήμερα (σ.σ. το Σάββατο) με κλήση την οποία λάβαμε χθες και σήμερα πήραμε προθεσμία απολογίας. Το κράτος δικαίου λειτούργησε κανονικά, στην Ελλάδα τα σωφρονιστικά ιδρύματα και συγκεκριμένα οι φυλακές Νιγρίτας δεν είναι Γκουαντάναμο, όποιοι παραβαίνουν συστηματικά ή μεθοδικά με πράξεις τους τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια έχουν λογοδοτήσει μέχρι σήμερα».

 

Ο δικηγόρος Ευάγγελος Γραμμένος, που εκπροσωπεί άλλον σωφρονιστικό υπάλληλο, ανέφερε ότι «η υπεράσπιση δεν έχει πλήρη γνώση της δικογραφίας», η οποία, όπως είπε, «έχει σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν με τη δέουσα προσοχή».

 

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι: «Η κατηγορία είναι ιδιαίτερα σοβαρή, με σκληρές ποινές, αυτά που ακούγονται για τις συνθήκες που επικράτησαν στις φυλακές Νιγρίτας απέχουν από την πραγματικότητα. Πιστεύω ότι οι κατηγορίες που αποδίδονται, κατά τον τρόπο που αποδίδονται, υπάρχουν πολλά περιθώρια να καταπέσουν. Θα πρέπει να διασταυρώσουμε πολλά στοιχεία της δικογραφίας. Η υπόθεση είναι αρκετά δύσκολη. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο Καρέλι είχε υποστεί βλάβες στην υγεία του, αλλά το ζητούμενο είναι αυτές οι βλάβες πότε έγιναν, από ποιον έγιναν και αν αυτές επέφεραν τον θάνατο».

 

……………………………………………..

 

Το δισέλιδο κατηγορητήριο

 

[...] Ενεργώντας από κοινού χτυπούσατε τον Καρέλι με γροθιές, λακτίσματα και με τη χρήση τμήματος κλινοσκεπάσματος, διαμορφωμένου σε αυτοσχέδιο κοχλιότυπο βούρδουλα, μήκους περίπου 50 εκατοστών, σε διάφορα σημεία του σώματός του, στην πλάτη, στα πόδια, κυρίως στα πέλματα των ποδιών (φάλαγγα) και τις γαστροκνημίες (γάμπες), στους γλουτούς, το στήθος, την κοιλιακή χώρα και το κεφάλι, ρίχνοντάς του ταυτόχρονα νερό, ώστε τα χτυπήματα να καθίστανται πιο επώδυνα [...]

 

[...] Αποτέλεσμα των πράξεών σας αυτών ήταν να προκληθούν στον παθόντα εκτεταμένες θλαστικές εκχυμωτικές κακώσεις[...] καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου με την πέριξ αυτού αιμορραγική διήθηση των μαλακών μορίων, το οποίο πιέζει την καρδιά κατά τις αναπνευστικές κινήσεις ή τις κινήσεις του σώματος [...]

 

[...] τον οδηγήσατε υποβασταζόμενο στον χώρο κράτησης (κελί), όπου τον εγκλείσατε μόνο, βρεγμένο και εμφανέστατα ταλαιπωρημένο, χωρίς να μεριμνήσετε να εξετασθεί από γιατρό. Το προαναφερόμενο, δε, κάταγμα του σώματος του στέρνου που προκαλέσατε στον παθόντα σε συνδυασμό με όλες τις ανωτέρω περιγραφόμενες πράξεις βασανισμού στις οποίες συστηματικά τον υποβάλατε ήταν ικανό να επιφέρει και τελικά επέφερε τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Καρέλι [...]

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=188023