giatros-moriaki-viologia

09/04/14


Διατροφή

Τα όσπρια «προστατεύουν» την καρδιά

Έρευνα Καναδών επιστημόνων έδειξε ότι η κατανάλωση διαφορετικών ειδών οσπρίων μειώνει το επίπεδο της«λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας» στο αίμα.
      Pin It

Η κατανάλωση καθημερινά μίας μερίδας οσπρίων μπορεί να μειώσει σημαντικά το επίπεδο της «κακής» χολητσερόλης (LDL), και έτσι να προστατεύσει την καρδιά, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, ο αρακάς και τα άλλα όσπρια, όταν τρώγονται τακτικά, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζον Σιβενπάιπερ του Νοσοκομείου Σεν Μάικλ’ς του Τορόντο μελέτησαν (μετα-ανάλυση) 26 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε ΗΠΑ και Καναδά, που αφορούσαν συνολικά 1.037 άτομα.

Η μελέτη κατέληξε ότι υπάρχει μία μείωση κατά 5% στο επίπεδο της «λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας» (χοληστερόλης LDL) στο αίμα των ανθρώπων που τρώνε μία μερίδα οσπρίων την ημέρα

Τα όσπρια φαίνεται ότι επιδρούν περισσότερο στους άνδρες, που εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση της «κακής» χοληστερόλης σε σχέση με τις γυναίκες, καθώς κάνουν χειρότερη διατροφή.

Η χοληστερόλη LDL είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, ιδίως σε συνδυασμό με αλλά προβλήματα.

Τα όσπρια δεν μεταβάλλουν το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL).

Από την άλλη πλευρά τα όσπρια μπορούν να έχουν κάποιες παρενέργειες σε ορισμένους ανθρώπους (φούσκωμα στομαχιού, διάρροια, δυσκοιλιότητα, αέρια κ.α.), όμως αυτά τα μειώνονται, όσο τα όσπρια εντάσσονται συχνότερα στη διατροφή.

efsyn.gr  με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top