fimatiosi

09/04/14


ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στην Ελλάδα

Η «ξεχασμένη» μετά τη δεκαετία του ΄90 αρρώστια, επανεμφανίζεται στην Ελλάδα αυξάνοντας τα ποσοστά κρουσμάτων .
      Pin It

Η φυματίωση επανεμφανίζεται απειλητικά στη χώρα μας και μάλιστα το 4% των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι το ανθεκτικό ή πολυανθεκτικό είδος της νόσου. Την ίδια στιγμή, στις χώρες της ΕΕ ο μέσος όρος είναι 1%.

Στις δύο Πνευμονολογικές Κλινικές του νοσοκομείου Παπανικολάου ενώ παλαιότερα εμφανίζονταν δύο με τρία κρούσματα το χρόνο σήμερα σε κάθε εφημερία εμφανίζονται μέχρι και δύο με τρία νέα κρούσματα φυματίωσης δηλαδή περίπου 80-90 το χρόνο, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος καθηγητής Κωνσταντίνος Ζαρογουλίδης. Η φυματίωση, σύμφωνα με τον ίδιον, μπορεί να προσβάλει τους πάντες, χωρίς να κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε επώνυμους, ανώνυμους, εργαζόμενους και άνεργους. Το 2013 σε χειρουργική Κλινική του Παπανικολάου διαπιστώθηκε μόλυνση δύο μελών του προσωπικού με φυματίωση από νοσηλευόμενο ασθενή που έπασχε από ενεργό νόσο μη διαγνωσμένη μέχρι τότε. Οι εργαζόμενοι που μολύνθηκαν, χωρίς να νοσήσουν, έλαβαν αντιφυματική αγωγή για διάστημα δύο μηνών.

«Η αδυναμία έγκαιρης εξεύρεσης δραστικών φαρμάκων και οι δυσχέρειες αντιμετώπισης των περιστατικών ανασφάλιστων ατόμων είναι δύο από τις βασικές αιτίες που η Ελλάδα κατέχει άλλη μία «μαύρη» πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισημαίνει ο κ. Ζαρογουλίδης εξηγώντας τους λόγους επανεμφάνισης της φυματίωσης στη χώρα μας.

«Μέχρι τη δεκαετία του ΄90 είχαμε κρούσματα φυματίωσης, μετά όμως δεν είχαμε κρούσματα ούτε για να τα δείξουμε στους φοιτητές. Σήμερα έχουμε τόσα πολλά περιστατικά που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Καθώς τα κρούσματα πληθαίνουν η ανάγκη για έλεγχο των εργασιακών χώρων αυξάνει. Με δεδομένο ότι το 2013 υπήρξε δραματική ελάττωση σε πνευμονολογικά κρεβάτια και ότι το Παπανικολάου αποτελεί κέντρο υποδοχής ανθεκτικών και πολυανθεκτικών μορφών φυματίωσης από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθούν χώροι απομόνωσης εξοπλισμένοι με κατάλληλοι τεχνολογία εφαρμογής αρνητικής πίεσης, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης των πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης στο προσωπικό και τους άλλους ασθενείς» προσθέτει ο κ Ζαρογουλίδης.

Το κόστος ίασης της απλής φυματίωσης ανέρχεται στα 30 ευρώ μηνιαίως για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών, ενώ το κόστος ίασης της ανθεκτικής φυματίωσης είναι 2500 ευρώ μηνιαίως για δύο χρόνια και της πολυανθεκτικής φυματίωσης 5000 μηνιαίως για άγνωστο χρονικό διάστημα.

«Το κόστος ίασης θα ήταν πολύ μικρότερο αν οι βασικές ανάγκες τόσο της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΑΠΘ όσο και της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΣΥ του νοσοκομείου Παπανικολάου, καλύπτονταν: Πρώτον από μηχάνημα με την τεχνολογία Xpert MTB/RIF, η οποία επιτρέπει τη γρήγορη και εύκολη ανίχνευση του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης και της αντοχής του στη ριφαμπικίνη, που κοστίζει 50.000 ευρώ. Και δεύτερον από τη διαμόρφωση σε προϋπάρχοντες χώρους του Παπανικολάου, Προστατευόμενης Μονάδας Ειδικής Νοσηλείας. Σήμερα δυστυχώς αναγκαζόμαστε να στέλνουμε τα δείγματα στην Αθήνα και να περιμένουμε δύο εβδομάδες για τα αποτελέσματα και όταν έχουμε ένα περιστατικό πολυανθεκτικής φυματίωσης αναγκαζόμαστε να εκκενώσουμε ολόκληρο θάλαμο νοσηλείας για να βάλουμε τον ασθενή ο οποίος θα παραμείνει για άγνωστο χρονικό διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μία περίοδο που έχει μειωθεί ο αριθμός των κλινών νοσηλείας» προσθέτει ο κ. Ζαρογουλίδης.

Παράλληλα επισημαίνει ότι η φυματίωση προσβάλει πιο εύκολα τα άτομα που δεν διατρέφονται καλά και έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, υπερήλικες που είχαν έρθει σε κάποια στιγμή της ζωής του σε επαφή με το μυκοβακτήριο της φυματίωσης και σε άτομα που βρίσκονται για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους μαζί με πολλούς άλλους που ενδεχομένως κάποιος από αυτούς πάσχει από φυματίωση.

«Παλιά βλέπαμε φυματίωση σε μετανάστες που ζούσαν πολλοί μαζί σε έναν χώρο και δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν εξετάσεις και να πάρουν φάρμακα. Σήμερα βλέπουμε φυματίωση και σε Έλληνες που δεν διατρέφονται σωστά και δεν μπορούν να κάνουν εξετάσεις και να πάρουν φάρμακα είτε γιατί είναι άνεργοι είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί που προσβάλλονται από φυματίωση. Έχουμε δει και επώνυμους καλλιτέχνες που εργάζονται βράδυ σε κλειστούς χώρους να έχουν προσβληθεί από φυματίωση. Κι έχουμε δει φυματίωση σε άτομα που συχνάζουν σε τέτοιους χώρους ή που έρχονται σε επαφή με εκδιδόμενες γυναίκες οι οποίες δεν ελέγχονται» καταλήγει ο Ζαρογουλίδης.

Με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης στη χώρα μας η Εταιρεία Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος διοργανώνει στις 12 Απριλίου ημερίδα με θέμα την Φυματίωση στο ξενοδοχείο MET στη Θεσσαλονίκη, με προσκεκλημένο τον υπεύθυνο του τμήματος Φυματίωσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας καθηγητή Τζοβάνι Μπατίστα Μιλιόρι.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top