- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πραγματικό success story στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

11/04/14 Εγκυκλοπαίδεια υγείας,ΕΛΛΑΔΑ,ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ,ΥΓΕΙΑ,ΥΓΕΙΑ - TOP STORY

Ελληνική ερευνητική ομάδα, χωρίς καμία στήριξη, πρωτοπορεί διεθνώς και αναπτερώνει τις ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση των νόσων Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον. Η επαναστατική μέθοδος θα παρουσιαστεί σε διεθνές συνέδριο στην Κέρκυρα σήμερα

 

Της Ιωάννας Σωτήρχου

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΛΑΜΟΣ, ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΑς δοκιμάσουμε και μια μικρή δόση εθνικής υπερηφάνειας. Τούτες τις μέρες γίνεται στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενετικής Γηριατρικής και Ερευνας στις Νευροεκφυλιστικές Νόσους (GeNeDis – Geriatrics and Neurodegenerative Diseases Research), με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από όλον τον κόσμο. Διόλου τυχαία. Είναι ακριβώς εκεί, όπου μια ομάδα Eλλήνων επιστημόνων, πριν από λίγα χρόνια, έδωσε ελπίδες στη διεθνή ιατρική κοινότητα για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Πώς; Με τον εντοπισμό και τη μελέτη συγκεκριμένων βιοδεικτών, ανιχνεύσιμων με ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, που συντελούν στην εμφάνιση της νόσου και την προσπάθεια, εφόσον εντοπιστούν αρκετά χρόνια πριν, να ανασταλούν προληπτικά, ώστε να καθυστερήσει η εξέλιξη της νόσου.

 

Νέα μέθοδος

 

Η μέθοδος που ακολούθησε η ερευνητική ομάδα σε πρώτη φάση αποδείχθηκε επιτυχής στο 95,7% των δοκιμών της, με αποτέλεσμα σήμερα να προχωρούν στη δεύτερη φάση των κλινικών μελετών σε 1.000 περιστατικά υπό την επίβλεψη διεθνούς εποπτικού συμβουλίου. Κι ακόμη συζητούν τη δημιουργία του πρώτου στον κόσμο διαγνωστικού κέντρου για τη νόσο Αλτσχάιμερ στη χώρα μας, εφόσον βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, ενώ ήδη εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

 

Η επόμενη φάση είναι η δοκιμή των φαρμακευτικών σκευασμάτων που ήδη υπάρχουν, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορούν να δράσουν προληπτικά, αν χορηγηθούν σε πρώιμο στάδιο, αναστέλλοντας ει δυνατόν και πάντως καθυστερώντας την εξέλιξη της νόσου, μας εξηγεί ο Παναγιώτης Βλάμος, αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής και διευθυντής του μοναδικού στην Ευρώπη Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας.

 

Ενα εργαστήριο-επίτευγμα της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου, αφού ό,τι έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα το έχουν κάνει με τις δυνάμεις τους, χωρίς καμία χορηγία από φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα, η έναρξη λειτουργίας του εργαστηρίου πρόκειται να ανακοινωθεί σήμερα, 11 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Πάρκινσον, στο πλαίσιο του συνεδρίου.

 

Πορίσματα

 

Η επιστημονική ομάδα του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, με την εμπειρία στις νευροεκφυλιστικές νόσους που αποκόμισε από το Αλτσχάιμερ, συνεχίζει την ερευνητική του δραστηριότητα και πρόκειται να ανακοινώσει την ενασχόλησή του με την ασθένεια. «Νομίζαμε ότι ήταν παρεμφερείς ασθένειες, αλλά διαπιστώσαμε στη μοντελοποίησή τους ότι είναι αρκετά διαφορετικές. Στο Πάρκινσον είναι πιο πολύπλοκος ο μηχανισμός που μπορεί να δημιουργεί κινησιολογικά προβλήματα στον ασθενή σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους», μας αναφέρει ο κ. Βλάμος, επιχειρώντας να μας διαφωτίσει σχετικά με την ερευνητική μεθοδολογία και τους μηχανισμούς που αποτυπώνουν τα ίχνη της ασθένειας.

 

Η ερευνητική διαδικασία για τη δημιουργία του πρωτοκόλλου πρώιμης διάγνωσης για τον μηχανισμό λειτουργίας της νόσου του Πάρκινσον αναμένεται να διαρκέσει επίσης τρία χρόνια και αποτελεί τον πυρήνα της ανακοίνωσης που θα κάνει στο συνέδριο η ελληνική ερευνητική ομάδα του Ιονίου.

 

Παρά την επιτυχία, ο κ. Βλάμος αγωνιά για τη χρηματοδότηση των ερευνών και δεν στέκεται στη 10χρονη μελέτη πάνω στις νευροεκφυλιστικές νόσους και τους καρπούς της. Νιώθει απλώς την ανάγκη να μνημονεύσει την οικονομική ενίσχυση που εξασφάλισε για την ίδρυση του εργαστηρίου από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, που δίνει τη δυνατότητα να συγκεντρώνει τα κλινικά δεδομένα όλων των νευροεκφυλιστικών ασθενειών, ώστε να τα επεξεργάζεται για περαιτέρω έρευνες, μέχρι να βρεθούν οι φαρμακευτικές εφαρμογές. Και ευελπιστεί αυτή η πραγματική ιστορία επιτυχίας να συνεχίσει να «γράφεται» στην Ελλάδα.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=189141