Pin It

Από τον Μάιο τα λεφτά στους λογαριασμούς τους δεν θα τα βάζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά η ΗΔΙΚΑ Α.Ε.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Η επόμενη σύνταξη των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων δεν θα γίνει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά από τις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Με υπουργική απόφαση μεταβιβάζεται η πληρωμή των συντάξεων στις υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, το οποίο αναλαμβάνει από την 1η Μαΐου τις καταβολές. Ουσιαστικά, τη διαδικασία πληρωμής αναλαμβάνει να «τρέχει» η θυγατρική εταιρεία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Συγκεκριμένα, η υπουργική απόφαση προβλέπει… ότι στο εξής η πληρωµή συντάξεων και βοηθηµάτων του ∆ηµοσίου θα γίνεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), µέσω των πιστωτικών ιδρυµάτων, όπως γίνονται και οι πληρωμές των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα. Η σχετική αλλαγή κρίθηκε επιβεβλημένη στο πλαίσιο του ελέγχου της καταβολής των συντάξεων που έτσι και αλλιώς διεξάγει με το σύστημα ΗΛΙΟΣ η ΗΔΙΚΑ.

 

Με τα νέα δεδομένα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθίσταται ο κεντρικός φορέας ηλεκτρονικής διασταύρωσης, ελέγχου και διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, αφού πλέον ελέγχει την καταβολή όλων των συντάξεων.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θυγατρική εταιρεία του υπουργείου Εργασίας ΗΔΙΚΑ Α.Ε. ήδη από τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους είχε αναλάβει να «τρέξει» τη διαδικασία καταβολής των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα (δηλαδή όλων των φορέων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας). Από τη σχετική διαδικασία είχαν εξαιρεθεί οι συντάξεις του Δημοσίου.

 

Oλη αυτή η διαδικασία δεν επιφέρει καμία αλλαγή στον τρόπο καταβολής ή στα ποσά που καταβάλλονται. Ωστόσο, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας προσδοκά οφέλη από τον εξορθολογισμό του συστήματος μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής των συνταξιούχων αλλά και από τη μείωση του λειτουργικού κόστους των υπηρεσιών. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα να απελευθερωθεί προσωπικό που είτε θα οδηγηθεί σε απόλυση μέσω διαθεσιμότητας είτε θα στελεχώσει άλλους τομείς του Δημοσίου. Πάντως, η ΗΔΙΚΑ θα στέλνει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τις καταβολές και μέσω αυτής θα γίνεται η πληρωμή των συντάξεων και η παρακράτηση φόρου για το σύνολο των συντάξιμων αποδοχών.

 

Παράλληλα, σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, θα γίνεται ηλεκτρονικά η έκδοση των μηνιαίων βεβαιώσεων. Ο νέος τρόπος πληρωμής θα ισχύσει με την καταβολή των συντάξεων Μαΐου, υποχρεωτικά μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ενώ θεσπίζονται και άμεσες διαδικασίες διακοπής της σύνταξης σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου. Τέλος, οι συντάξεις κάθε μήνα θα πιστώνονται στους οικείους λογαριασμούς την προτελευταία εργάσιμη του προηγούμενου μήνα.

 

Scroll to top