Pin It

Του Τάσου Σαραντή

 

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση πολλών τύπων ακραίων καιρικών φαινομένων. Οι καύσωνες είναι θερμότεροι, οι ισχυρές βροχοπτώσεις είναι εντονότερες και οι χειμωνιάτικες καταιγίδες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και ένταση. Μέχρι σήμερα, αυτού του είδους οι αντίξοες καιρικές συνθήκες είναι οι κυριότερη αιτία της μεγάλης κλίμακας διακοπών ρεύματος που έχουν συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κλιματική αλλαγή αυξάνει το ενδεχόμενο της εμφάνισης βιαιότερων καιρικών φαινομένων που θα έχουν αποτέλεσμα τις συχνότερες βλάβες στο ηλεκτρικό σύστημα, επηρεάζοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και στοιχίζοντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

 

Οπως προκύπτει από ανάλυση του ανεξάρτητου οργανισμού Climate Central για τις διακοπές ρεύματος στις ΗΠΑ, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έως και το 2012 καταγράφεται μια δεκαπλάσια αύξηση των μεγάλων διακοπών ρεύματος (αυτών που επηρεάζουν περισσότερα από 50.000 οικιακούς πελάτες ή επιχειρήσεις). Και από το 2003, ο μέσος ετήσιος αριθμός των καιρικών συνθηκών που σχετίζονται με διακοπές ρεύματος διπλασιάστηκε. Μη σχετικές με τον καιρό διακοπές ρεύματος αυξήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά ο καιρός ήταν υπεύθυνος για το 80% του συνόλου των διακοπών μεταξύ 2003-2012.

 

Το Μίτσιγκαν κατέχει τα πρωτεία με 71 περιστατικά διακοπών ρεύματος που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες μεταξύ 2003 και 2012 και, κατά μέσον όρο, τουλάχιστον 800.000 πελάτες επηρεάζονταν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας. Το Τέξας κατέλαβε τη δεύτερη θέση με 57 μπλακ άουτ και, επίσης, με κατά μέσο όρο πάνω από 800.000 πελάτες να πλήττονται κάθε χρόνο. Το Οχάιο βρίσκεται στην τρίτη θέση με 54 μπλακ άουτ, ακολουθούμενο από την Πενσιλβάνια και τη Βιρτζίνια με 52.

 

Περίπου 147 εκατομμύρια πελάτες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τουλάχιστον μία ώρα και συχνά πολύ περισσότερο, από τις καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με τις διακοπές από το 2003, ενώ, κατά μέσο όρο, 15 εκατομμύρια πελάτες επηρεάζονται κάθε χρόνο. Σημειώνεται ότι ως πελάτης χαρακτηρίζεται ένα σπίτι ή μια επιχείρηση, κάτι που συνεπάγεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που πλήττονται από τις διακοπές ρεύματος είναι πολύ υψηλότερος, από 300 εκατομμύρια έως μισό δισεκατομμύριο ή περισσότερο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που αναλύθηκε.

 

Τον Οκτώβριο του 2012 ο τυφώνας Σάντι προκάλεσε διακοπή ρεύματος σε 17 Πολιτείες. Τον Ιούνιο του 2012 η καταιγίδα Ντερέτσο προκάλεσε διακοπή ρεύματος σε όλες τις μεσοδυτικές Πολιτείες και στην Περιφέρεια της Κολούμπια. Οι προσπάθειες αποκατάστασης σε πολλές περιπτώσεις πήραν 7 έως 10 ημέρες. Τον Οκτώβριο του 2011 μια χιονοθύελλα άφησε χωρίς ρεύμα πάνω από τρία εκατομμύρια πελάτες, πολλούς πάνω από 10 ημέρες. Τον Σεπτέμβρη του 2011 ο ζεστός καιρός προκάλεσε διακοπή ρεύματος στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα που διήρκεσε 12 ώρες και επηρέασε 2,7 εκατομμύρια άτομα. Τον Αύγουστο του 2003 ένα βραχυκύκλωμα άφησε 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε οκτώ Πολιτείες χωρίς ρεύμα έως και τέσσερις ημέρες.

 

Το 59% των καιρικών συνθηκών που σχετίζονται με τις διακοπές ρεύματος προκλήθηκαν από καταιγίδες και αντίξοες καιρικές συνθήκες, σχεδόν το 19% από κρύο και παγοθύελλες, το 18% από τυφώνες και τροπικές καταιγίδες, το 3% από ανεμοστρόβιλους και το 2% από ένα συνδυασμό ακραίων φαινομένων, υψηλών θερμοκρασιών και πυρκαγιών. Οι περισσότερες από αυτές τις διακοπές προέρχονται από βλάβες σε μεγάλες γραμμές μεταφοράς ή υποσταθμούς, σε αντίθεση με το μικρότερο οικιστικό δίκτυο διανομής.

 

Η κλιματική αλλαγή λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των απειλών. Σημαντικές καιρικές συνθήκες που σχετίζονται με τις διακοπές ρεύματος κοστίζουν στους Αμερικανούς μεταξύ 20 και 55 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις. Η έλλειψη ετοιμότητας για τα ολοένα και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα θέτει τους ανθρώπους, τις υποδομές και την οικονομία σε αυξανόμενους κίνδυνους και αυτό είναι κάτι που έχει επισημανθεί και στην πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) στην οποία αναφέρεται: «Υπάρχει ευρεία συμφωνία (μεταξύ των επιστημόνων) για τη σχέση κλιματικής αλλαγής και ακραίων καιρικών φαινόμενων που καταστρέφει τις υποδομές ζωτικής σημασίας, διαταράσσει τον εφοδιασμό τροφίμων και απειλεί τις προμήθειες νερού και αυξάνει τη θνησιμότητα σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Αλλά ακόμη και στις περιπτώσεις όπου η σύνδεση με την αλλαγή του κλίματος δεν είναι πλήρως κατανοητή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα φαίνεται να καθίστανται όλο και πιο σοβαρά, όπως συμβαίνει και με τους τυφώνες και καταιγίδες. Ετσι, ενώ μόνο δύο τυφώνες της κατηγορίας 4 ή 5 έχουν πλησιάσει την ξηρά στις ΗΠΑ από το 1990, η δύναμη των τυφώνων και ο συνολικός αριθμός αυτών που φτάνουν τη βαθμίδα 4 και 5 αυξάνεται. Και ενώ η τάση στη συχνότητα των έντονων καταιγίδων παραμένει άγνωστη, λόγω έλλειψης ολοκληρωμένης παρακολούθησης, οι ασφαλιστικές εταιρείες πληρώνουν σήμερα τουλάχιστον επτά φορές περισσότερα χρήματα για καταστροφές από καταιγίδες σε σχέση με τη δεκαετία του 1980.

 

Scroll to top