22/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι υποψήφιοι στα νότια προάστια

Υψώνοντας «παντιέρες ανεξαρτησίας» κατεβαίνουν στις επικείμενες εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από τον χώρο των κομμάτων της συμπολίτευσης. Αντιθέτως, ο κόσμος της Αριστεράς συσπειρώνεται γύρω από υποψηφιότητες που έχουν την ξεκάθαρη στήριξη των κομμάτων και των παρατάξεων του χώρου. Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τον χάρτη.
      Pin It

Οι διεκδικητές των δημαρχιακών θώκων στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, από το Μοσχάτο μέχρι τη Γλυφάδα

 

Υψώνοντας «παντιέρες ανεξαρτησίας» κατεβαίνουν στις επικείμενες εκλογές οι υποψήφιοι δήμαρχοι που προέρχονται από τον χώρο των κομμάτων της συμπολίτευσης. Αντιθέτως, ο κόσμος της Αριστεράς συσπειρώνεται γύρω από υποψηφιότητες που έχουν την ξεκάθαρη στήριξη των κομμάτων και των παρατάξεων του χώρου. Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τον χάρτη των υποψηφιοτήτων στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

ΜΟΣΧΑΤΟ-ΤΑΥΡΟΣ

 

Τέσσερις είναι οι υποψήφιοι που διεκδικούν τον δημαρχιακό θώκο. Ο εκλεγείς με το ΠΑΣΟΚ δήμαρχος, Ανδρέας Ευθυμίου, θα απευθυνθεί κυρίως σε ψηφοφόρους που ανήκουν στον κεντρώο χώρο, έχοντας όμως αυτή τη φορά τη στήριξη της τοπικής ΔΗΜΑΡ. Με ένα σχήμα πολυσυλλεκτικό διεκδικεί τον δήμο ο Αρης Κρεμμύδας. Στον συνδυασμό του, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχουν τόσο μέλη της παράταξης στον οποίο είχε ηγηθεί ο ίδιος το 2010 όσο και της παράταξης του Γρηγόρη Σωπάκη, πρώην υποψήφιου δημάρχου με απήχηση στον αριστερό χώρο. Ο Αρ. Κρεμμύδας αναφέρει πως στηρίζεται και από λοιπές δυνάμεις του αντιμνημονιακού μπλοκ, πλην (βεβαίως) της Χρυσής Αυγής και πως αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε επαφές με ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΕΠΑΜ και ΑΝ.ΕΛΛ. Στο παρελθόν ο ίδιος έχει περάσει από το ΠΑΣΟΚ. Τα λαϊκά στρώματα θα επιδιώξει να συσπειρώσει ο Αγγελος Βρεττός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στον συντηρητικό χώρο θα απευθυνθεί κυρίως ο Σταμάτης Καζαντζής, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του πρώην «γαλάζιου» υποψηφίου, Βασίλη Σπανάκη, και πρώην πρόεδρος του Φωστήρα.

 

………………………………………

 

ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

 

Εξι υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, αριθμός ο οποίος ενδέχεται να αλλάξει, σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοτών. Ο Διονύσης Χατζηδάκης θέλει την επανεκλογή του. «Είμαι δήμαρχος για 3 θητείες και πάω για 4η», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» και καθώς ο δήμος του είναι πλεονασματικός, λέει πως θέλει να δώσει έμφαση σε θέματα αλληλεγγύης και κοινωνικής πολιτικής και, βεβαίως να ολοκληρώσει έργα, όπως το τοπικό κλειστό γυμναστήριο. Είναι γνωστές οι σχέσεις του με τη Ν.Δ., έχει καταγραφεί ως «μητσοτακικός» και παρότι φέτος το κόμμα του δεν έδωσε «χρίσματα» σε υποψηφίους, ο ίδιος ο Δ. Χατζηδάκης προέτρεξε να στηρίξει την υποψηφιότητα του Γιάννη Σγουρού για την Περιφέρεια Αττικής.

 

Με κοινό συνδυασμό θα κατέβουν στις εκλογές οι Γιάννης Φρέρης και Δημήτρης Πιτούλης. Ο δεύτερος εκλέχθηκε σύμβουλος με τον συνδυασμό του νυν δημάρχου, ανεξαρτητοποιήθηκε, όμως, στη συνέχεια.

 

Σε «ΠΑΣΟΚογενές» ακροατήριο αναμένεται να απευθυνθεί ο υποψήφιος Γιώργος Βασιλείου. Εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του υποψηφίου με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ το 2010, Νίκου Δέτση.

 

Τον δήμο διεκδικεί επίσης ο Κώστας Μερκουράκης. Εχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και επιδιώκει να προσελκύσει τόσο την κινηματική Αριστερά όσο και το προοδευτικό και δημοκρατικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Εχει επίσης επαφές με τους Οικολόγους Πράσινους.

 

Το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του Νίκου Παπαγεωργίου. Εκτη υποψηφιότητα, αυτή του Σωτήρη Μεταξά. Στηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή.

 

……………………………………….

 

ΑΛΙΜΟΣ

 

Ο Θάνος Ορφανός, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές του 2010 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί την επανεκλογή του με απώλειες στο ψηφοδέλτιο, συγκριτικά με την προηγούμενη εκλογική «μάχη». Ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλός του και μέχρι πέρυσι αντιδήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, αποσχίστηκε από την παράταξή του και διεκδικεί τον δήμο με διαφορετικό συνδυασμό. Τον ακολούθησαν λίγοι σύμβουλοι του νυν δημάρχου, όπως επίσης και πρώην σύμμαχοι του έτερου αντιπάλου, Νίκου Τσαμπαρλή. Ο τελευταίος είχε διεκδικήσει τον δήμο το 2010 με τη στήριξη της Ν.Δ., κατεβαίνει όμως στις εκλογές του Μαΐου υπό τον «μανδύα του ανεξάρτητου», αν και παραμένει μέλος του κόμματος της Δεξιάς. Εξαιτίας της αναμενόμενης μετακίνησης ψηφοφόρων από τους Θ. Ορφανό και Ν. Τσαμπαρλή προς τον Αν. Κονδύλη, ισχυροποιείται η υποψηφιότητα της Ελένης Μπελιά, η οποία συσπειρώνει τη Ριζοσπαστική Αριστερά και διεκδικεί να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον ευρύτερο αριστερό χώρο. Εχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και την πολιτική στήριξη των ΑΝ.ΕΛΛ., λόγω του αντιμνημονιακού πολιτικού της λόγου, χωρίς, ωστόσο, να συμμετέχουν μέλη τους στο ψηφοδέλτιό της, το οποίο στελεχώνεται και από μέλη των Οικολόγων Πράσινων, χώρος με τον οποίο η ίδια έχει κάνει πολλές επαφές. Ο κόσμος του ΚΚΕ αναμένεται να επιλέξει την Κυριακή Καμαρινού, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Υποψήφιος με τη στήριξη του νεοναζιστικού μορφώματος είναι ο Χάρης Μέξας.

 

………………………………………….

 

ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

 

Τρεις υποψήφιοι που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, κατεβαίνουν στις προσεχείς εκλογές σηκώνοντας «παντιέρα ανεξαρτησίας». Η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου, ο Φάνης Οικονομάκος και ο Μανώλης Παπαδακάκης διεκδικούν και πάλι τον δημαρχιακό θώκο, με ακομμάτιστους συνδυασμούς, στους οποίους, όμως, υπάρχουν ονόματα που προέρχονται από τον χώρο τόσο του Κινήματος όσο και της Ν.Δ. Η Μ. Ανδρούτσου αναφέρει πως κάνει «ανοίγματα» προς όλες τις κατευθύνσεις. Στο ψηφοδέλτιο του Μ. Παπαδακάκη βρίσκεται και ο πρώην υποψήφιος Νίκος Βρεττός, ο οποίος προέρχεται από τη Δεξιά και θεωρείται ότι έχει διείσδυση στον εκκλησιαστικό χώρο. Τον συντηρητικό χώρο αναμένεται να προσελκύσει και ο Χρήστος Πρεκετές, ανεξάρτητος κομματικά υποψήφιος που δεν αρνείται τις σχέσεις του με τη Ν.Δ. Στην ομάδα του συμμετέχει και η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ., Πάνου Καμμένου, Κατερίνα Καλαγκμπόρ. Ο χώρος της Αριστεράς αναμένεται να συσπειρωθεί γύρω από την υποψηφιότητα του Βασίλη Κουτσοβασίλη, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ανεξάρτητες ομάδες πολιτών της τοπικής κοινωνίας. Οπως και το 2010, η Γιώτα Δήμου κατεβαίνει υποψήφια επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

 

………………………………………

 

ΓΛΥΦΑΔΑ

 

Με ένα μέρος των συμβούλων του να έχει μετακινηθεί σε ψηφοδέλτια συνυποψηφίων του, ο Κώστας Κόκκορης, ο οποίος κέρδισε τον δήμο το 2010 έχοντας τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί την επανεκλογή του. Πρώην σύμμαχοί τους έχουν προσχωρήσει στους συνδυασμούς του υποψήφιου δημάρχου και ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Γιώργου Παπανικολάου, και της Αθηνάς Λυγνού, η οποία διεκδικεί τον δήμο με τη στήριξη της τοπικής ΔΗΜΑΡ, αλλά με ένα «άχρωμο» κομματικά ψηφοδέλτιο. Αντιθέτως, με τον δήμαρχο συμπορεύονται σύμβουλοι της παλιάς παράταξης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υποψήφιου δημάρχου το 2010, οι οποίοι δεν θέλησαν να συμπαραταχθούν με τον νέο «γαλάζιο» υποψήφιο, στο πλευρό του οποίου βρίσκεται ο πρώην δήμαρχος, Στέλιος Σφακιανάκης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Ο Γ. Παπανικολάου αφήνει το Ευρωκοινοβούλιο και «ρίχνεται» στην τοπική διοίκηση, καθώς για τον ίδιο «οι Βρυξέλλες ολοκληρώθηκαν. Η Αυτοδιοίκηση έχει άμεση επαφή με την κοινωνία. Από τα κάτω προς τα πάνω μπορούμε να οδηγηθούμε στην ανάκαμψη της χώρας», λέει στην «Εφ.Συν.», συμπληρώνοντας πως σε περίπτωση νίκης της παράταξής του, θα υπάρξει μια νίκη της πόλης, αν και παραδέχεται ότι τα μέλη που την απαρτίζουν έχουν συγκεκριμένες πολιτικές αφετηρίες. Απέναντι σε παρατάξεις με «πολιτικούς γυρολόγους», όπως χαρακτηρίζονται από μερίδα της τοπικής κοινωνίας, ο Τάσος Ταστάνης διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο με έναν συνδυασμό ενωτικό. Εχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των Οικολόγων Πράσινων, ωστόσο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει ένα μεγαλύτερο εύρος ψηφοφόρων. Ο χώρος της Αριστεράς των Κινημάτων αναμένεται να επιλέξει τον Νίκο Πυρουνάκη, μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι φίλοι του ΚΚΕ θα επιλέξουν τον Σταύρο Τάσσο, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ακόμα ένας υποψήφιος είναι ο Στέλιος Δίβαρης, ο οποίος κατεβαίνει αυτόνομος, φέρεται όμως να επιλέγεται κυρίως από τον συντηρητικό χώρο. Στο ψηφοδέλτιό του βρίσκεται ο Παύλος Σαράκης, δικηγόρος ποινικολόγος ο οποίος είχε αναλάβει την υπεράσπιση του Ηλία Κασιδιάρη, το περασμένο φθινόπωρο. Είχε διαγραφεί τότε από τη Ν.Δ. Η Γλυφάδα είναι ένας από τους λίγους δήμους που κατεβαίνει υποψήφιος με τη στήριξη του νεοναζιστικού μορφώματος. Πρόκειται για τον Σωτήρη Βοργιά.

 

……………………………………………………

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

 

Ο δήμαρχος Χρήστος Κορτζίδης αισιοδοξεί για την ανανέωση της θητείας του. Εχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώνει τον αριστερό χώρο και φαίνεται ικανός να προσελκύσει πολλούς ψηφοφόρους με αντιμνημονιακές απόψεις, πλην, βεβαίως, των εθνικιστικών. Είναι ένας από τους λίγους δημάρχους που έχει δώσει τόσο μεγάλη έμφαση στις κοινωνικές δομές του δήμου του και, όπως υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.», παραμένουν στις προτεραιότητές του το κοινωνικό σκέλος της πολιτικής του και η ενίσχυση των δομών αλληλεγγύης. «Επίσης βασικό είναι να εστιάσουμε στις παρεχόμενες υπηρεσίες του δήμου. Εχει σημασία να παλέψουμε καθώς έχουν πληγεί από τις διαθεσιμότητες και τις απαγορεύσεις προσλήψεων», συμπληρώνει. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι τρεις. Ο «προερχόμενος από την κυβέρνηση», Γιάννης Κωνσταντάτος, ο οποίος έχασε τις εκλογές του 2010, οπότε είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, και θα διεκδικήσει τον θώκο τον προσεχή Μάιο, έχοντας στο ψηφοδέλτιό του συμβούλους που έχουν σχέσεις με τη Ν.Δ., ο Ευάγγελος Βαζαίος, ο οποίος αποτελεί τη συνέχεια της παράταξης του Χάρη Πασβαντίδη και στελεχώνει ένα ψηφοδέλτιο με συμβούλους που προέρχονται κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και, τέλος, ο Θόδωρος Λιάπης, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΚΚΕ.

 

Scroll to top