nosokomeio

22/04/14


ΕΛΛΑΔΑ

Αρνητικές οι εξετάσεις του οδηγού ταξί

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη ο οδηγός ταξί, που μετέφερε τον ασθενή με τον MERS- κοροναϊό, ενώ επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά στη διασπορά του ιού.
      Pin It

Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη ο οδηγός ταξί που μετέφερε τη Μεγάλη Πέμπτη από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αμφιάλη Κερατσινίου, τον 69χρονο ασθενή που πάσχει από βαρύ σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας από τον MERS – κοροναϊό.

Οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες έχουν θέσει σε παρακολούθηση περίπου 50 άτομα, τα οποία ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο, εκ των οποίων οι 25 ήταν συνεπιβάτες του στην πτήση από τη Σαουδική Αραβία. Για τους υπόλοιπους επιβάτες έχουν ενημερωθεί οι υγειονομικές υπηρεσίες των χωρών τους.

Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι καθησυχαστικοί όσον αφορά τη διασπορά του ιού και επισημαίνουν ότι το Κέντρο έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Τα μέτρα προφύλαξης που συστήνονται  είναι αυτά που ισχύουν και για τις άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, δηλαδή, η αποφυγή στενής επαφής με άτομα που παρουσιάζουν τα συμπτώματα της νόσου (βήχας, φτέρνισμα) και έχουν πρόσφατα ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου (Αραβική Χερσόνησος). Ιδιαίτερα, τονίζεται η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν από την Αραβική Χερσόνησο και εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα, εντός 14 ημερών από την άφιξή τους.

Στο μεταξύ, ο 69χρονος ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Σωτηρία» και η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται κρίσιμη.

 

Τσακρής: Ανάγκη να παρθούν μέτρα για τον MERS – κορονοϊό

Την ανάγκη λήψης μέτρων για να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά του θανατηφόρου κορόνα-ιού MERS, τονίζει ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Αθηνών Αθανάσιος Τσακρής καθώς στην παρούσα φάση «δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο ούτε ειδική θεραπεία για τον νέο ιό».

O καθηγητής προσθέτει πως «η χώρα μας είναι πύλη εισόδου ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη και καλείται να πάρει τα απαραίτητα μέτρα, όπως συνιστούν τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο αντιμετώπισης των λοιμώξεων ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε περαιτέρω διασπορά αυτού του θανατηφόρου ιού».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει να γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε άτομα που έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό σύστημα και έχουν προηγουμένως επισκεφθεί ή παραμείνει σε χώρες της αραβικής χερσονήσου για να δούμε αν υπάρχει λοίμωξη από τον νέο ιό. Και οι γιατροί πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι σε αυτή την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ώστε να ελέγχονται τέτοια περιστατικά για πιθανή μόλυνση.

 

Σχετικά θέματα:

Αρνητικά τα πρώτα αποτελέσματα για τον MERS – κορονοϊό

Γεωργιάδης: «Οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων έχουν τελειώσει»

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top