23/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι υποψήφιοι σε Καλλιθέα και Νέα Σμύρνη

Στους δεκατέσσερις ανέρχονται συνολικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τους δύο δήμους του Νότιου Τομέα Αθηνών στους οποίους εστιάζει η «Εφ.Συν.». Αμφότερες οι παρατάξεις που κέρδισαν τις εκλογές του 2010 «κατεβαίνουν» διασπασμένες στις εκλογικές διαδικασίες του Μαΐου. Αντιθέτως ο χώρος της Αριστεράς συσπειρώνεται γύρω από συγκεκριμένες.
      Pin It

Στους δεκατέσσερις ανέρχονται συνολικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι για τους δύο δήμους του Νότιου Τομέα Αθηνών στους οποίους εστιάζει η «Εφ.Συν.». Αμφότερες οι παρατάξεις που κέρδισαν τις εκλογές του 2010 «κατεβαίνουν» διασπασμένες στις εκλογικές διαδικασίες του Μαΐου. Αντιθέτως ο χώρος της Αριστεράς συσπειρώνεται γύρω από συγκεκριμένες υποψηφιότητες.

 

ΚΑΛΛΙΘΕΑ

 

Αλλαγή «σκυτάλης» θα υπάρξει στον συγκεκριμένο δήμο, καθώς ο επί 16 συναπτά έτη δήμαρχος, Κώστας Ασκούνης, δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Στον απόηχο της πρόθεσής του να αποσυρθεί, η παράταξή του δεν μπόρεσε να μείνει ενωμένη. Δύο είναι, πλέον, οι υποψήφιοι που προέρχονται από τους κόλπους της και θέλουν να γίνουν «χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη». Οι αντιδήμαρχοι Βάσω Μαργαρίτη και Θεόδωρος Ψαλιδόπουλος τέθηκαν επικεφαλής διαφορετικών συνδυασμών. Αυτός που φέρεται να έχει λάβει, εμμέσως, το «δαχτυλίδι» της παράταξης του Κ. Ασκούνη είναι ο Θ. Ψαλιδόπουλος, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τον τότε ΣΥΝ και είναι γιος πρώην δήμαρχου της περιοχής με το ΚΚΕ. Οι δύο αντιδήμαρχοι έχουν πολλά κοινά σημεία στον προεκλογικό τους λόγο και θα δώσουν «μάχη» για να προσελκύσουν κυρίως ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου. Ομως, στην ίδια «δεξαμενή» θα «αλιεύσει» και ο δημοσιογράφος Λάζαρος Λασκαρίδης (πρώην στενός συνεργάτης της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου), ο οποίος, είχε θητεύσει στη θέση του εκπροσώπου Τύπου της «Κοινωνικής Συμφωνίας», της Λούκας Κατσέλη. Τρεις είναι οι υποψήφιοι τους οποίους θα επιλέξει κυρίως ο συντηρητικός χώρος. Ο Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος είχε διεκδικήσει τον δήμο το 2010 με τη στήριξη της Ν.Δ., ο Τάκης Σκανδαλάκης, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεων Καραμανλή, και ο Κώστας Γρίβας. Ολοι τους δηλώνουν πως διεκδικούν τον δήμο ως ανεξάρτητοι, όμως ο δεύτερος φέρεται να έχει τις «ευχές» της Συγγρού. Αρχικά είχαν ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γερολυμάτος (τραγουδιστής) και Φλώρα Βαζαίου. Στη συνέχεια, ο πρώτος εντάχθηκε στον συνδυασμό της Β. Μαργαρίτη και η δεύτερη φέρεται να εντάσσεται σε εκείνον του Τ. Σκανδαλάκη. «Υπάρχει ένας διαγκωνισμός “ανεξάρτητων” υποψηφίων που τώρα έρχονται υποκριτικά να προτείνουν ενότητα και προσπαθούν να σωθούν πολιτικά», σχολιάζει ο Βαγγέλης Παπαδάκης, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Οικολόγους Πράσινους και επιδιώκει να προσελκύσει και λοιπούς ενεργούς δημότες με πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες. Το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του Βασίλη Δημόπουλου, η οποία επίσης φέρεται να αποκτά ισχύ. Οι διεκδικητές του Δήμου Καλλιθέας ανέρχονται συνολικά στους οκτώ.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

……………………………………….

 

Ν. ΣΜΥΡΝΗ

 

Δημοτικό συμβούλιο χωρίς… αντιπολίτευση λαμβάνει ουσιαστικά χώρα το τελευταίο διάστημα στη Ν. Σμύρνη. Με τον δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη, συμπορεύεται ο υποψήφιος με τη στήριξη της Ν.Δ. το 2010 Στάθης Κούπας. Αντιθέτως, τον Μάιο χωρίζουν οι δρόμοι του δημάρχου με τον αντιδήμαρχο και πρώην δήμαρχο Γιώργο Κουτελάκη, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του με την ίδια παράταξη, έχοντας στο πλευρό του 13 από τους 25 συνολικά συμβούλους. Ο Σ. Τζουλάκης άφησε το όνομα της παράταξης στον Γ. Κουτελάκη, ο οποίος θεωρεί ότι του… ανήκει, καθώς την οδήγησε σε τρεις διαδοχικές νίκες (1998, 2002 και 2006) και ότι ο ίδιος έθεσε τον νυν δήμαρχο προσωρινά επικεφαλής, λόγω μιας δικαστικής περιπέτειας που είχε και έληξε λίγο μετά τις εκλογές του 2010. Η πλευρά Τζουλάκη αναφέρει ότι ο αντιδήμαρχος εκ των προτέρων προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα πεδίο κατά του δημάρχου. Οπως αναφέρουν οι ανθυποψήφιοί τους, η κόντρα διεξάγεται και μόνο για την… καρέκλα και την τοπική εξουσία, καθώς ουσιαστικές διαφορές στις πολιτικές τους τοποθετήσεις δεν υπάρχουν. Και οι δύο χαρακτηρίζονται «ΠΑΣΟΚογενείς» από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας. Ομως ο Γ. Κουτελάκης αναφέρει πως εκπροσωπεί την ανανεωτική Αριστερά και πως διαφωνεί με τις επιλογές του δημάρχου, όπως τη συμμαχία του με «γαλάζιους» υποψηφίους, προσθέτοντας πως είναι ο ίδιος που πέτυχε τη συρρίκνωση της Δεξιάς στον δήμο. Ο Σ. Τζουλάκης έχει τη στήριξη της τοπικής ΔΗΜΑΡ. Θα διεκδικήσει τον δήμο με έναν νέο συνδυασμό, θέλοντας ανανέωση. Ψήφους από τον Γ. Κουτελάκη πιθανόν να αφαιρέσει ο Παναγιώτης Πάντος, ο οποίος απευθύνεται στον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και δίνει έμφαση σε έναν ριζοσπαστικό αριστερό οικολογικό λόγο. Στο ψηφοδέλτιό του υπάρχουν μέλη των Οικολόγων Πράσινων και της Κοινωνικής Συμφωνίας. Από τον Π. Πάντο πιθανόν να αποσπάσει ψηφοφόρους ο Αλέκος Παπασπυρίδης, ο οποίος (ελέω νόμων) είναι επικεφαλής της «μοναδικής ανεξάρτητης από κόμματα και ντόπια συμφέροντα παράταξης», σύμφωνα με μέλη της, η οποία διεκδικεί την παραμονή της στο δημοτικό συμβούλιο και την εδραίωση του αγώνα των συλλογικοτήτων. Τη στήριξη του ΚΚΕ έχει ο υποψήφιος Αγγελος Βρεττός. Τέλος, σε ένα συντηρητικό ακροατήριο αναμένεται να απευθυνθεί ο δημοσιογράφος Νίκος Στέφος.

 

Scroll to top