- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ψυχικά ασθενείς στον Καιάδα;

25/04/14 ΕΛΛΑΔΑ

Διπλή αποκάλυψη από τις ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον Ευρωπαίο επίτροπο Υγείας: τα κονδύλια για δημόσιες δομές ψυχικής υγείας θα καλύψουν την κρατική συμμετοχή στα προγράμματα κατά της ανεργίας, ενώ θα απορροφηθεί μόνο το «ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό» από τις μονάδες που κλείνουν

 

Κόβει κονδύλια από τη δημόσια ψυχική υγεία, για να καλύψει την κρατική συμμετοχή στα προγράμματα κατά της ανεργίας, η συγκυβέρνηση, ρίχνοντας έτσι στον Καιάδα μία από τις πιο απροστάτευτες και αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, τους ψυχικά ασθενείς. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τις απαντήσεις του Ευρωπαίου επίτροπου Υγείας, Λάζλο Αντορ, στις ερωτήσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή.

 

Kατ’ αρχάς, ο Ευρωπαίος επίτροπος ξεκαθαρίζει πως «η μεταρρύθμιση του τομέα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα κινείται αργά προς τον κύριο στόχο της οικονομικά βιώσιμης αποϊδρυματοποίησης ασθενών με προβλήματα ψυχικής υγείας». Στη συνέχεια, απαντώντας στο ερώτημα του Νίκου Χουντή, γιατί μειώθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την ψυχική υγεία και σε ποιες άλλες δράσεις μεταφέρθηκαν τα κονδύλια που περικόπηκαν, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αφού επικαλείται τη χαμηλή απορροφητικότητα του προγράμματος, επισημαίνει ότι «ο προϋπολογισμός που διατέθηκε από την εν λόγω μεταφορά (86,6 εκατ. ευρώ), προορίζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας των νέων».

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και η απάντηση του Αντορ στο ερώτημα του ευρωβουλευτή για το μέλλον των εργαζομένων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Στο ερώτημά του, ο Νίκος Χουντής επικαλείται το ίδιο το Μνημόνιο Συνεργασίας Λυκουρέντζου-Αντορ, το οποίο δεσμευόταν ότι «θα αξιοποιηθεί πλήρως το σύνολο του προσωπικού από τα καταργηθέντα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία». Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής ρωτά: «Μπορεί να διαβεβαιώσει η Επιτροπή ότι θα ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας να προβεί “στις απαραίτητες διαδικασίες στελέχωσης των μονάδων ψυχικής υγείας που λειτουργούν τα ΝΠΔΔ (ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων, κοινοτικές δομές κ.λπ.), αξιοποιώντας πλήρως το σύνολο του προσωπικού” από τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία που θα καταργηθούν, όπως σαφώς ορίζεται στο σημείο VI του Μνημονίου Συνεργασίας και στο επισυναπτόμενο Σχέδιο Δράσης;».

 

Η απάντηση του Αντορ εμφανίζεται να μετατοπίζεται από τη θέση της πλήρους αξιοποίησης του συνόλου του προσωπικού, στη θέση της δέσμευσης να μεταφέρει μόνο «το ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό» από τα καταργηθέντα ψυχιατρικά νοσοκομεία σε ψυχιατρικές μονάδες γενικών νοσοκομείων ή σε δομές ψυχικής υγείας: «Με την υπογραφή του μνημονίου συνεννόησης, το Υπουργείο Υγείας δεσμεύεται να μεταφέρει το ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό από τα καταργηθέντα ψυχιατρικά νοσοκομεία σε ψυχιατρικές μονάδες γενικών νοσοκομείων ή σε δομές ψυχικής υγείας, όπως αναφέρεται με σαφήνεια στο τμήμα VI. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση αυτού του στόχου»…

 

Ντάνι Βέργου

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=192491