- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μεγάλοι χαμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικα παιδιά

28/04/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,ΣΕΛΙΔΕΣ,ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Τζώρτζης Ρούσσος

 

Οπως εύκολα συνάγεται, ο Αρμαγεδδών που θα πλήξει το ασφαλιστικό σύστημα από το 2014 -θα νομοθετηθούν αυτές οι αλλαγές μέσα στο φθινόπωρο του 2014- έχει στόχο να πλήξει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ώστε όλοι να βγαίνουν στη σύνταξη μετά το 62ο έτος. Στόχος είναι βέβαια να αυξηθεί ο μέσος όρος αποχώρησης από την εργασία χωρίς όμως να θιγεί τα ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι το 67ο έτος. Ετσι, και μέσω της κατάργησης του δικαιώματος κατοχύρωσης, κανείς δεν θα μπορεί να βγει σε σύνταξη στο 62ο έτος. Παράλληλα με την αύξηση των ετών ασφάλισης από τα 40 στα 42 (όπως συζητά η κυβέρνηση), για να μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 62 έτη θα πρέπει να εργάζεται ανελλιπώς από την ηλικία των 18 ετών ή νωρίτερα αν αφήσει στη μέση τη σχολική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σε ολόκληρη βέβαια τη διάρκεια του εργασιακού του βίου δεν θα πρέπει να εγγράψει χρόνους ανεργίας (άρα έλλειψη ασφάλισης για τη σύνταξη) ή να εξαγοράσει αυτή την έλλειψη ασφαλιστικού χρόνου με πλασματικά έτη ασφάλισης.

 

Οι δύο μεγάλες κατηγορίες, λοιπόν, που θίγονται από τις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα είναι οι εργαζόμενες μητέρες ανηλίκων αλλά και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Ανά κατηγορία διαμορφώνονται τα εξής δεδομένα και θίγονται με βάση το πρώτο σενάριο, που αφορά τη σταδιακή αύξηση όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι κάτω των 62 ετών ώστε να προσεγγίσουν το προσδοκώμενο κατώτατο όριο των 62:

 

ΙΚΑ

 

• Οι μητέρες που είχαν ανήλικο τέκνο, έχουν συμπληρώσει τις 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,3 έτη) και περιμένουν να πιάσουν το όριο ηλικίας.

 

• Οσοι προσδοκούσαν να συνταξιοδοτηθούν με 4.500 ημέρες ασφάλισης με τη συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας (ή του 57ου οι γυναίκες).

 

• Εργαζόμενες με 10.000 ημέρες ασφάλισης που θα μπορούσαν να βγουν λαμβάνοντας μειωμένη σύνταξη με τη συμπλήρωση του 60ού έτους ηλικίας.

 

• Γυναίκες με βαρέα και ανθυγιεινά (με 3.500 ΒΑΕ και 4.500 ημέρες ασφάλισης) που μπορούσαν να βγουν όταν συμπληρώσουν τα 55 ή τα 56 ή τα 57 χρόνια.

 

ΕΥΓΕΝΗ ΤΑΜΕΙΑ

 

Στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών αναμένεται να θιγούν:

 

• Οσες ασφαλισμένες έχουν ανήλικο τέκνο και 25 χρόνια εργασίας.

 

• Ανδρες/γυναίκες που μπορούσαν με την 35τία να βγουν χωρίς όριο ηλικίας.

 

• Τρίτεκνες με 20 χρόνια εργασίας και χωρίς όριο ηλικίας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟ

 

Στο Δημόσιο η καμπάνα της ανησυχίας χτυπά για όσους εισήλθαν πριν από το 1984, αφού τώρα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας και αυτό βαίνει προς κατάργηση. Αλλες κατηγορίες που θίγονται:

 

• Οσοι συμπληρώνουν 25ετία στο Δημόσιο μεταξύ 2011 και 2012 και μπορούσαν να βγουν με μειωμένη σύνταξη, στα 60 οι άντρες και στα 56-58 οι γυναίκες.

 

• Οσοι έκλεισαν τα 25 έτη ασφάλισης εντός του 2010 και περιμένουν να φύγουν με τη συμπλήρωση του 58ου έτους.

 

• Τρίτεκνοι με 20, 21 ή 23 έτη ασφάλισης (ανάλογα με το έτος συμπλήρωσης) που μπορούσαν να εξέλθουν στα 52 έως 55.

 

• Ασφαλισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι με ανήλικο τέκνο που συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο το 2011 και το 2012 και μπορούσαν να εξέλθουν με τη συμπλήρωση των 52 ή των 55.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=193278