- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οι πρώτες φροντίδες για το κουταβάκι που ήρθε στο σπίτι

28/04/14 ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΑΥΤΑ,ΣΕΛΙΔΕΣ

Ηρθε η στιγμή που πήρατε το κουτάβι στο σπίτι. Οι περισσότεροι νέοι ιδιοκτήτες σκύλων όμως δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν με το καινούργιο μέλος της οικογένειάς τους. Οι συνήθεις απορίες είναι: Πότε μπορώ να το βγάλω βόλτα; Πότε πρέπει να του κάνω τα πρώτα εμβόλια; Πότε θα γίνει η πρώτη αποπαρασίτωση; Από ποιες ασθένειες πρέπει να το προστατεύσουμε και με ποιον τρόπο;

 

Οταν παίρνουμε ένα κουτάβι, είτε από pet shop είτε από τον δρόμο, καλό είναι να γίνει μια επίσκεψη στον κτηνίατρο, για να ελέγξει την υγεία του, να γίνει η αποπαρασίτωση για τα ενδο- και εξωπαράσιτα και να μας δώσει τις πρώτες οδηγίες.

 

Τα περισσότερα κουτάβια έχουν στο έντερό τους παράσιτα. Η αποπαρασίτωση για τα ενδοπαράσιτα (ταινίες και ασκαρίδες) γίνεται συνήθως με κάποια από τις πάστες γι' αυτό τον σκοπό, που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Για να χορηγήσουμε σωστά τα σκευάσματα αυτά θα πρέπει να έχουμε ζυγίσει ακριβώς το κουτάβι μας και στη συνέχεια ακολουθούμε τις οδηγίες χορήγησης του σκευάσματος που έχουμε επιλέξει. Στα περισσότερα σκευάσματα είναι απαραίτητη η επανάληψη της χορήγησης, συνήθως μετά από 10 με 15 ημέρες. Στη συνέχεια, όταν το κουτάβι μας μεγαλώσει, χορηγούμε ανά 3μηνο, εφ' όρου ζωής, τα αντίστοιχα χάπια για τον έλεγχο των παρασιτώσεων.

 

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι να ψεκάσουμε το ζώο, πριν μπει στο σπίτι, με σπρέι που καταπολεμά τα εξωπαράσιτα (ψύλλους, τσιμπούρια). Το ψέκασμα για να γίνει σωστά, θα πρέπει να γίνει σε ολόκληρο το ζώο, με ιδιαίτερη προσοχή όμως στο πρόσωπο. Δεν ψεκάζουμε ποτέ απ' ευθείας το πρόσωπο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία αυτή μετά από ένα μήνα. Στη συνέχεια, ο έλεγχος για τα παράσιτα γίνεται με τη χρήση αμπούλας σε μηνιαία βάση. Σε νεαρά ζώα, η χρήση κολάρου για τα εξωπαράσιτα δεν συνιστάται. Τα περισσότερα κολάρα είναι ασφαλή για το κουτάβι μας μετά την ηλικία των 3-4 μηνών (ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή).

 

Αφού το κουτάβι έρθει στο σπίτι, θα πρέπει περίπου για ένα δεκαήμερο να το έχουμε σε ενός είδους «καραντίνα». Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλα ζώα, δεν θα πρέπει να βγαίνει βόλτες, θα πρέπει να τρώει αποκλειστικά ενός είδους τροφή και να παρατηρεί ο ιδιοκτήτης αν το κουτάβι παρουσιάσει στο διάστημα αυτό κάποια ύποπτα συμπτώματα, όπως διάρροια, εμετό, ρινικό ή οφθαλμικό έκκριμα. Τα λοιμώδη νοσήματα από τα οποία μπορεί να νοσήσει ένα κουτάβι χρειάζονται περίπου 7 με 10 ημέρες μέχρι να γίνει επώαση το ιού. Αυτό έχει συνέπεια τα πρώτα συμπτώματα, εφ' όσον ένα κουτάβι έχει κολλήσει, να εμφανίζονται μετά από 7 έως 10 ημέρες.

 

Αν το ζώο εμφανίσει κάποιο ύποπτο σύμπτωμα στη διάρκεια της καραντίνας, τότε μπορεί να εμβολιαστεί με ασφάλεια. Η ηλικία από την οποία μπορεί ένα κουτάβι να αρχίσει το εμβολιακό του πρόγραμμα είναι αυτή των 45-60 ημερών. Τα εμβόλια παρέχουν ανοσία στο ζώο ενάντια στην παρβοίωση (τύφος), στη νόσο Carre (μόρβα), τη λοιμώδη ηπατίτιδα και τη λεπτοσπείρωση. Μετά από ένα μήνα γίνεται το επαναληπτικό εμβόλιο και μετά από ένα μήνα από το δεύτερο εμβόλιο γίνεται το τρίτο και τελευταίο εμβόλιο. Υστερα από 15 ημέρες από το τελευταίο εμβόλιο, το κουτάβι μπορεί να αρχίσει να βγαίνει βόλτες με ασφάλεια. Μέχρι να ολοκληρωθεί το εμβολιακό πρόγραμμα, το ζώο δεν έχει αναπτύξει επαρκή αντισώματα ώστε να προστατευτεί από τις ασθένειες. Επιτρέπεται μόνο η μεταφορά στην αγκαλιά ή σε κλουβί μεταφοράς, εφόσον το επιτρέπει και το μέγεθός του, ή η έξοδος σε ελεγχόμενο χώρο, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος να έρθει σε επαφή με άλλα σκυλιά, αγνώστου εμβολιακού παρελθόντος. Μόλις το κουτάβι συμπληρώσει και τον τέταρτο μήνα της ζωής του εμβολιάζεται ενάντια στη λύσσα. Με αυτό το εμβόλιο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών του ζώου και πλέον είναι σε θέση να κυκλοφορήσει με ασφάλεια.

 

* Τη λένε Μπουμπού, φέρνει σε ελληνικό ποιμενικό (πάει για 20 κιλά περίπου) και ψάχνει για μια καλή οικογένεια. Είναι 2,5 μηνών και ζυγίζει 4 κιλά. Παίζει μια χαρά με σκυλιά, γάτες και παιδιά. Φοβερά απαλό τρίχωμα. Φιλοξενείται στο Κιάτο. Τηλ.: 6974-991401 και 6979-798691


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=193285