02/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρατυπίες σε ΜΚΟ βλέπει η Ζέττα Μακρή

Με «αποκαλύψεις» το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να καλύψει την ανεπάρκειά του.
      Pin It

Με «αποκαλύψεις» το υπουργείο Υγείας επιχειρεί να καλύψει την ανεπάρκειά του

 

Εν μέσω τραγικών εξελίξεων στον χώρο της ψυχικής υγείας, με την απεξάρθρωση του δημόσιου τομέα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πιστή στις πολιτικές διάλυσης του δικαιωματικού πυρήνα του δημόσιου συστήματος υγείας για πολλοστή φορά δημοσιοποιεί στοιχεία σχετικά με παρατυπίες κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων του χώρου, που υπό την εποπτεία του υπουργείου Υγείας γνώρισαν πρωτοφανή ανάπτυξη κι έχουν βασικό χαρακτηριστικό τη χρηματοδότησή τους από δημόσιους, εθνικούς και κοινοτικούς, πόρους. Και τώρα προκειμένου να υλοποιήσει το σχέδιο ιδιωτικοποίησης και της ψυχικής υγείας το υπουργείο επιχειρεί, με την «αποκάλυψη» γνωστών κακώς κειμένων μεταξύ των Οργανώσεων, που το ίδιο διατηρεί εδώ και χρόνια, να υποβαθμίσει συνολικά και τον τομέα αυτόν της ψυχικής υγείας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή «ξεσκέπασε» τους Φορείς ΝΠΙΔ Μονάδες Ψυχικής Υγείας δημοσιοποιώντας αποτελέσματα ελέγχου σε 18 από τους 65. Σύμφωνα με την ίδια, σε αυτούς τους φορείς στη διάρκεια του ελέγχου «το 18,2% των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές, τις ίδιες ημέρες», ενώ «το 43% των ληπτών επισκέπτονται δύο ή περισσότερα Κέντρα Ημέρας σε διάφορες περιοχές». Επιπλέον «το 38,8% αφορά Αριθμούς Μητρώων Κοινωνικής Ασφάλισης ωφελούμενων, οι οποίοι διαμένουν σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ΜΨΑ) στεγαστικού τύπου (οικοτροφεία, ξενώνες) κατάλληλα στελεχωμένες με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και παράλληλα, λαμβάνουν υπηρεσίες από Κέντρα Ημέρας του ίδιου Φορέα ή διαφορετικών Φορέων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαμονής τους στις ΜΨΑ στεγαστικού τύπου». Το 3%, όπως είπε, αφορά λήπτες που φαίνεται να διαμένουν, ταυτόχρονα, σε διαφορετικές Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου, τις ίδιες ημέρες του ίδιου μήνα. Πρόσθεσε ότι από τις διασταυρώσεις των Αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, για τους παραπάνω 38 Φορείς δεν ταυτοποιήθηκαν ΑΜΚΑ σε ποσοστό 12%.

 

Ας σημειωθεί ότι τέτοιες αποκαλύψεις για κάποιες ΜΚΟ είχαν γίνει τελευταία φορά επί υπουργίας Λυκουρέντζου, με το Δίκτυο Φορέων για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Ψυχική Υγεία «Αργώ» (το μοναδικό συλλογικό όργανο των ΝΠΙΔ στον χώρο της ψυχικής υγείας με 42 ΝΠΙΔ μέλη) να σχολιάζει τότε ότι δεν είναι «σκάνδαλα», αλλά «ΣΚΑΝΔΑΛΑ» αυτά που «θυμήθηκε» το υπουργείο Υγείας.

 

Αντί να διαφημίζει την ανεπάρκειά του, το υπουργείο θα έπρεπε να αναλάβει όλες τις δομές και τις υπηρεσίες των ΜΚΟ, που έχουν γίνει με κρατικές και κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, να διασφαλίσει θέσεις εργασίας του προσωπικού και αξιοπρεπή και θεραπευτική φιλοξενία των ενοίκων και να ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση για την οποία δεσμεύτηκε προ 15ετίας.

 

Ντάνι Βέργου

 

Scroll to top