06/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δύσκολος ο 2ος γύρος για το «φαβορί»

      Pin It

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

25Με την κεντρική «οδηγία» ότι πρέπει να περάσουμε από την Ευρώπη των κρατών στην Ευρώπη των Περιφερειών, με τη σκιά των ημερών Ψωμιάδη, αλλά και με τη ροή του ευρωπαϊκού χρήματος που μπορεί να εξασφαλίσει η στρόφιγγα των ΕΣΠΑ, εννιά συνδυασμοί διεκδικούν τα ηνία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Το φαβορί και ο κόουτς

 

Ο συνδυασμός «Αλληλεγγύη» του «γαλάζιου» αντάρτη Απόστολου Τζιτζικώστα φέρεται «φαβορί», αλλά έχει και πολλά τρωτά σημεία. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φέρελπις περιφερειάρχης δεν έχει καν διαγραφεί από τη Ν.Δ. και για πολλούς, όσο εύκολα κι αν μπαίνει η κομματική ταυτότητα στο συρτάρι, άλλο τόσο εύκολα ξαναβγαίνει. Στο ψηφοδέλτιό του επίσης, που διαφημίζει ως «πολυσυλλεκτικό», έχουν συμπεριληφθεί πολλά πρωτοκλασάτα στελέχη του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

 

Η κίνηση-ματ που προσπάθησε να κάνει με την εμβληματική ολυμπιονίκη Βούλα Πατουλίδου στη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμιά περίπτωση άνοιγμα προς τα αριστερά. Σημασία έχει, επίσης, με ποιον θα περάσει ο κ. Τζιτζικώστας στον 2ο γύρο. Φερ' ειπείν, μια μάχη με τον κομματικό Νεοδημοκράτη Γιάννη Ιωαννίδη δεν είναι εύκολη.

Με πολιτικές θέσεις ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Ακόμα όμως πιο δύσκολη θα είναι αν τη δεύτερη Κυριακή απέναντί του βρεθεί η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο συνδυασμός της έχει καθαρές πολιτικές θέσεις για συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν έντονα τον κόσμο της περιφέρειας, όπως οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική και το Κιλκίς, η διαβόητη τάφρος 66 που δεκαετίες τώρα ρυπαίνει τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ, η λίμνη Κορώνεια, ο ΟΛΘ, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» και πολλά ακόμη ανοιχτά περιβαλλοντικά και οικονομικά ζητήματα.

Ο μεθοδικός

 

Ισχυρή παρουσία στην περιφέρεια, από την εποχή της νομαρχίας ακόμη, θεωρείται ο πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Συσπειρώνοντας γύρω του αξιόλογες παρουσίες ανά τον νομό, αλλά έχοντας αποδείξει κατά καιρούς ότι δημιουργεί επιτυχημένες συμμαχίες, αναμφίβολα θα έχει καθοριστικό ρόλο και αυτή τη φορά. Μην ξεχνάμε ότι είναι ο άνθρωπος που σιγά σιγά αλλά μεθοδικά και αποτελεσματικά ροκάνισε και γκρέμισε τον άλλοτε πανίσχυρο Παναγιώτη Ψωμιάδη…

Σε ρόλο ρυθμιστή

 

Το ΚΚΕ είναι επίσης ένας συνδυασμός με σταθερά δυναμική παρέμβαση στην περιφέρεια. Μπορεί να μη χτυπάει πρωτιά, αλλά στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές έχει παίξει καθοριστικό ρόλο ως ρυθμιστής σε σημαντικές αποφάσεις. Με επικεφαλής τον έμπειρο Γιάννη Ζιώγα και έχοντας σοβαρά στελέχη στη φαρέτρα των αντιπεριφερειών, το λιγότερο που θα κάνει είναι να διατηρήσει τη θέση του.

 

Διεκδικεί κομμάτι της πίτας

 

Αποστασιοποιημένος από το ΠΑΣΟΚ, πια, ο πρώην υπουργός και άλλοτε επικεφαλής του ψηφοδελτίου του στην περιφέρεια, Μάρκος Μπόλαρης, προσπαθεί να διεκδικήσει ένα καλό κομμάτι της πίτας με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι μιλούν για μια «κουρασμένη υποψηφιότητα», αλλά ο ίδιος, όντας και έμπειρος νομικός, έχει δείξει στο παρελθόν ότι πάντα κρατάει άσους στο μανίκι του, τους οποίους χρησιμοποιεί συνήθως αποτελεσματικά την κατάλληλη στιγμή. Στο πλευρό του, ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, μια πολύ σοβαρή παρουσία με δική της δυναμική, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και διακεκριμένη αρχαιολόγος Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, που θεωρείται πολιτικός χαμηλών τόνων αλλά κομίζει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η καθηγήτρια των «58»

 

Ο συνδυασμός μιας άλλης διακεκριμένη καθηγήτριας του ΑΠΘ, της Νιόβης Παυλίδου, στηρίζεται από την «Κίνηση 58» και τη «Δημιουργία ξανά». Η ίδια είναι ένας πολύ μεθοδικός άνθρωπος με προσωπικές συμπάθειες σε όλους τους χώρους της Κεντροαριστεράς, ενώ διατηρεί φιλικές σχέσεις και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Καίρια επιλογή της για τη θέση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, ο επιτυχημένος πρώην δήμαρχος Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλος, προερχόμενος από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Λαδόπουλος είναι το πρόσωπο που έδωσε ισχυρή μάχη στη διεκδίκηση των πρώην στρατοπέδων των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία.

Από τους αγώνες στις κάλπες

 

O εκπαιδευτικός και δυναμικός συνδικαλιστής Θανάσης Αγαπητός διεκδικεί την περιφέρεια με το ψηφοδέλτιο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εχει διακριθεί τόσο για τη δράση του όσο και για το ήθος του και τη συνέπειά του στις ιδέες του. Ο ίδιος ανέδειξε ως πολιτικά χαρακτηριστικά της εκλογικής μάχης τα καθήκοντα της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και επανέλαβε τις τρεις βασικές αρχές που ο ίδιος και χιλιάδες άλλα μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρεσβεύουν, ότι επιβάλλεται να εφαρμόζεται στην πράξη η «αιρετότητα», η «ανακλητότητα» και η «εναλλαγή» ώστε ο χώρος να δείξει ότι διαφέρει από όλους τους άλλους…

Χαμηλά και υπό αίρεση

 

Δυστυχώς, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν κατάφερε να αποφύγει το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής, με επικεφαλής τον Νίκο Χρυσομάλλη που πάντως, σύμφωνα με τα γκάλοπ, δεν συγκεντρώνει πάνω από 2,5%. Σημειωτέον ότι ο Αρειος Πάγος στις 11 Μαΐου αποφασίζει αν οι υποψηφιότητες της Χρυσής Αυγής νομιμοποιούνται να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

 

Scroll to top