06/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ευνοούν την Αριστερά οι «γαλάζιοι» και «πράσινοι» εμφύλιοι

«Γαλάζιοι» εμφύλιοι, ανεξάρτητες υποψηφιότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που προσπαθούν να συσπειρώσουν τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να κάνουν την έκπληξη σε μια παραδοσιακά δύσκολη περιοχή για την Αριστερά χαρακτηρίζουν το σκηνικό των δημοτικών εκλογών.
      Pin It

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

31«Γαλάζιοι» εμφύλιοι, ανεξάρτητες υποψηφιότητες από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που προσπαθούν να συσπειρώσουν τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και να κάνουν την έκπληξη σε μια παραδοσιακά δύσκολη περιοχή για την Αριστερά χαρακτηρίζουν το σκηνικό των δημοτικών εκλογών στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει τις υποψηφιότητες ανά δήμο:

 

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

Ελπίζει να διεκδικήσει τον δήμο στον β' γύρο ο Γιάννης Σταθόπουλος

 

Εξι είναι οι διεκδικητές για τον Δήμο της Αγίας Παρασκευής. Ο νυν δήμαρχος, Βασίλης Ζορμπάς, προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και διεκδικεί τη δημαρχία ως ανεξάρτητος. Χωρίς επίσημη κομματική στήριξη εμφανίζεται και η υποψηφιότητα του δημάρχου από το 2006 έως το 2010 Βασίλη Γιαννακόπουλου, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και είχε το χρίσμα του στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και των Οικολόγων έχει ο Γιάννης Σταθόπουλος, ο οποίος το 2010 έχασε στον δεύτερο γύρο για λίγες ψήφους και μιλώντας στην «Εφ.Συν.» δηλώνει αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά η υποψηφιότητά του έχει μεγαλύτερη δυναμική, ότι έχει εμπνεύσει τους πολίτες της Αγίας Παρασκευής γι' αυτό και θα τα καταφέρει: «Είμαστε μία ανεξάρτητη παράταξη με τη στήριξη πολλών κομμάτων του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου. Γίνεται μια προσπάθεια περιορισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία θέλουμε να ανατρέψουμε», συμπληρώνει. Σχίσμα στην παράταξη Ζορμπά προκάλεσε η ανεξαρτητοποίηση του τέως δημοτικού συμβούλου της Αλέξανδρου Μουστόγιαννη, που προέρχεται από τη Νεολαία της Νέας Δημοκρατίας και παλαιότερα έχει εργαστεί στο γραφείο Τύπου του κόμματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει την ανοιχτή στήριξη του βουλευτή Β' Αθηνών Γεράσιμου Γιακουμάτου -η κόρη του, Εβίνα Γιακουμάτου, είναι νομική σύμβουλος της παράταξης του κ. Μουστόγιαννη. Υποψήφιος με το ΚΚΕ θα είναι ο εκπαιδευτικός Ανδρέας Γκιζιώτης, γραμματέας της Α-Γ ΕΛΜΕ Β' Αθήνας, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει την υποψηφιότητα του Σπύρου Αλεξίου.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ

Τρικλοποδιά από Ντινόπουλο και κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ

 

Διάσπαση στην παράταξη του δημάρχου και κόντρες στον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν το εκλογικό σκηνικό στα Βριλήσσια. Ο δήμαρχος Κώστας Ιωαννίδης προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά κινδυνεύει να χάσει ψήφους γιατί υπάρχει κόντρα με τον πρώην δήμαρχο και νυν βουλευτή Αργύρη Ντινόπουλο. Ο συνδυασμός του υπέστη ισχυρό πλήγμα το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς αποχώρησαν από αυτόν δημοτικοί σύμβουλοι, παρ' όλα αυτά διατηρεί πιθανότητες επανεκλογής. Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε τελικά η Ελένη Σακισλή, αντί του Γιάννη Τσούτσια που την είχε αρχικά, λόγω διαφωνιών ανάμεσα σε μέλη του κόμματος. Υπήρξαν έντονες διαδικασίες στο παρασκήνιο για το ποιος θα είναι τελικά υποψήφιος με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και είχαν ακουστεί κι άλλα ονόματα κατά καιρούς. Ο κ. Τσούτσιας συμμετέχει στις εκλογές με δική του παράταξη που κινείται στον αριστερό χώρο και στηρίζεται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αποτελεί αυτή του συγγραφέα με κοινωνικές και περιβαλλοντικές ευαισθησίες Κώστα Παπασπηλίου, ο οποίος προέρχεται από τον συνδυασμό του κ. Ιωαννίδη, απ' όπου αποχώρησε πρόσφατα κατηγορώντας τη νυν δημοτική αρχή για έλλειμμα δημιουργικής συνεργασίας, κορεσμό δράσεων, διαχείριση ρουτίνας και υποτονική παρουσία στις νέες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες. Στον χώρο της Κεντροαριστεράς κινείται η υποψηφιότητα του Ξένου Μανιατογιάννη, ο οποίος το 2010 είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ αλλά πλέον έχει διαχωρίσει τη θέση του από το Κίνημα και κινείται στον αντιμνημονιακό χώρο. Το ΚΚΕ στηρίζει και πάλι τον Βασίλη Βήττο, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΜΑΡΟΥΣΙ

 

Δεν θα κάνει πάλι περίπατο ο Πατούλης

 

Το εάν θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία του Γιώργου Πατούλη αποτελεί το μεγάλο ερώτημα των εκλογών στον Δήμο Αμαρουσίου. Ο προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, επί δύο τετραετίες δήμαρχος και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι ιδιαίτερα προβεβλημένος αλλά δύσκολα θα κάνει περίπατο όπως το 2010. Κύριοι αντίπαλοί του είναι ο Λευτέρης Μαγιάκης που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Βλάχος που προέρχεται από τον κεντροαριστερό χώρο και έχει τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ.

 

«Στις επόμενες δημοτικές εκλογές κρίνεται το μέλλον της πόλης. Καινούργιες υπερτοπικές χρήσεις (νέα Mall) ή ήπια οικιστική ανάπτυξη. Δήμος με δημόσιο χαρακτήρα ή απολύσεις εργαζομένων και ιδιωτικοποιήσεις. Δήμος που στηρίζει στην πράξη τις μνημονιακές πολιτικές ή δήμος που αγωνίζεται για την ανατροπή τους. Ο κ. Πατούλης δοκιμάστηκε και απέτυχε. Αντιπροσωπεύει το παλιό. Με ενότητα, πρόγραμμα, διαφάνεια, συμμετοχή, αλληλεγγύη, έργο θα αλλάξουμε το Μαρούσι. Εμείς είμαστε οι πραγματικοί ανεξάρτητοι μακριά από το κύκλωμα της διαπλοκής. Δεν μας κρατάνε από πουθενά. Θα είμαστε οι νικητές των εκλογών», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μαγιάκης.

 

Τη στήριξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ο εκπαιδευτικός με συμμετοχή στους αγώνες του κλάδου, Δημήτρης Πολυχρονιάδης. Υποψήφιος του ΚΚΕ είναι ο Θανάσης Φωτόπουλος. Τον δημαρχιακό θώκο διεκδικεί και ο Δορύλαος Κλαπάκης που έχει πολυετή παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Μαρούσι και είναι γνωστός για τους αγώνες του ενάντια στην ανέγερση του Mall.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Ο Γκότσης και πάλι φαβορί

 

Πολυδιάσπαση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, απουσία υποψήφιων δημάρχων από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και μεγάλη δυναμική στην παράταξη του δημάρχου Ηρακλή Γκότση συνθέτουν το προεκλογικό σκηνικό στη Νέα Ιωνία. Ο νυν δήμαρχος, Ηρακλής Γκότσης, προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς, έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και στην παράταξή του έχει συσπειρώσει στελέχη απ' όλο το πολιτικό φάσμα, από τη Νέα Δημοκρατία και το Κέντρο έως πρώην στελέχη του ΚΚΕ. Αντίπαλοί του είναι τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι από τον κεντροαριστερό και πρώην ΠΑΣΟΚικό χώρο, συγκεκριμένα οι Γιώργος Τσοπανίδης, Παναγιώτης Μανούρης και Δέσποινα Θωμαΐδου. Ολοι τους ανήκαν στην παράταξη του δημάρχου έως το 2010 Γιάννη Χαραλάμπους, που πολυδιασπάστηκε. Υποψήφιος με το ΚΚΕ θα είναι ξανά ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, ενώ την Αγγελική Βάσιλα στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

«Στόχος μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό και, γιατί όχι, να εκλεγούμε από την πρώτη Κυριακή. Θεωρούμε ότι θα επικρατήσουμε στις εκλογές γιατί σταθήκαμε δίπλα στους δημότες σε δύσκολους οικονομικά καιρούς. Αντιδράσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε στις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης. Για να λυθούν τα προβλήματα των δήμων πρέπει να αλλάξει αυτή η πολιτική», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΚΗΦΙΣΙΑ-ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ-ΕΚΑΛΗ

 

Ο κουμπάρος του Σαμαρά αντιμέτωπος με την Αριστερά

 

Εξι θα είναι τελικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι Κηφισιάς, καθώς ένας από τους υποψηφίους αποσύρθηκε πριν από λίγες μέρες. Ο επί τρεις τετραετίες δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, του οποίου είναι κουμπάρος. Εχει υποστεί φθορά αλλά η σύμπραξή του με τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Βασίλη Βάρσο, του δίνει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας. Δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Χιωτάκη ήταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Θωμάκος, που προέρχεται από τον χώρο της Κεντροδεξιάς και έχει συγκροτήσει μία πολυσυλλεκτική παράταξη με στελέχη και από τον κεντροαριστερό χώρο, ενώ υπήρξαν προσπάθειες για συνεργασία με την παράταξη του Παναγιώτη Κανακάκη που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες τελικά δεν ευδοκίμησαν. Στον χώρο της Κεντροαριστεράς κινείται ο Πάνος Ραυτόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Κηφισιάς, που προσπαθεί να καλύψει το κενό στον κεντροαριστερό χώρο που υπάρχει στην περιοχή με στελέχη από τη ΔΗΜΑΡ και την Ελιά. Ο υποψήφιος με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κανακάκης είναι γιος του πρώην δημάρχου Μιχάλη Κανακάκη και με την παράταξή του έχουν συμπράξει άλλοι δύο συνδυασμοί (των Γιώργου Σκορδίλη και Γιάννη Τσαγκάρη), κάτι που ενισχύει τη δυναμική του. Τη στήριξη του ΚΚΕ έχει ο Νίκος Σφαντός. Υποψήφιος με τη στήριξη της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι ο Γιάννης Καπάτσος, στον συνδυασμό του οποίου είναι υποψήφια η Ολγα Βλάχου, μητέρα του Αλέξανδρου Γέροντα που τραυματίστηκε σοβαρά στη δολοφονική επίθεση έξω από τα γραφεία της Χ.Α. στο Νέο Ηράκλειο.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΦΙΛΟΘΕΗ-ΨΥΧΙΚΟ

 

Νάντια Σουμπασάκη κόντρα στον νυν και τον πρώην δήμαρχο

 

Πέντε υποψήφιοι δήμαρχοι διεκδικούν τον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού. Ο δήμαρχος Παντελής Ξυριδάκης προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο αλλά ο συνδυασμός του είναι πολυσυλλεκτικός με στελέχη από την Κεντροαριστερά και άλλους χώρους. Αναμένεται να έχει και τη στήριξη των μελών των παρατάξεων «Μια Οαση» του Αριστείδη Καμάρα και «Εμπρός Ψυχικό», που δεν θα συμμετάσχουν στις παρούσες εκλογές. Μεγάλος αντίπαλος του Παντελή Ξυριδάκη είναι ο πρώην δήμαρχος Νέου Ψυχικού Παντελής Χαροκόπος, που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και φέρεται να είναι ο εκλεκτός της Συγγρού. Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει η Νάντια Σουμπασάκη, σύζυγος του Δημήτρη Παπαδημούλη, που το 2010 είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Ξυριδάκη, από την οποία αποχώρησε στο τέλος του 2011 λόγω διαφωνιών και αθέτησης των προεκλογικών υποσχέσεων. Από το 1998 είναι επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες» που δραστηριοποιούνταν στο Νέο Ψυχικό και πλέον σε όλο τον ενιαίο δήμο. Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αποτελεί αυτή του Δημήτρη Μαναού, που ήταν δήμαρχος Ψυχικού από το 1986 έως το 1994 αφήνοντας έργα υποδομής στην περιοχή. Τη στήριξη του ΚΚΕ έχει, όπως και το 2010, ο φαρμακοποιός Γιάννης Καβαλάρης.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΠΕΝΤΕΛΗ

 

Πολιτικές και προσωπικές κόντρες στο δεξιό στρατόπεδο

 

Τέσσερις υποψήφιοι διεκδικούν τον Δήμο Πεντέλης -δύο προέρχονται από τον δεξιό και δύο από τον αριστερό χώρο. Ο νυν δήμαρχος, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, κατεβαίνει και πάλι ως ακομμάτιστος όπως το 2010 και προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ενίσχυσε την παράταξή του με στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη του υποψηφίου το 2010 με το Κίνημα, Δημοσθένη Παπακωνσταντίνου, όπως και με στελέχη από τον συνδυασμό του πρώην ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Τόλιου. Μεγάλος αντίπαλος του δημάρχου είναι ο Μανώλης Γραφάκος από τα Μελίσσια, ο οποίος επίσης προέρχεται από τον κεντροδεξιό φιλελεύθερο χώρο της Ν.Δ. και το 2010 έχασε στον δεύτερο γύρο. Οι κ. Στεργίου-Καψάλης και Γραφάκος δεν έχουν μόνο πολιτική αλλά και προσωπική κόντρα που έχει φτάσει έως τις αίθουσες των δικαστηρίων. Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πράσινων και δυνάμεων που κινούνται στον αντιμνημονιακό χώρο έχει ο Αντώνης Φειδοπιάστης που παλαιότερα εκτελούσε χρέη δημάρχου στη Νέα Πεντέλη. «Είμαστε αισιόδοξοι για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Διαθέτουμε εμπειρία και εάν πάρουμε τη διοίκηση θα λειτουργήσουμε δημοκρατικά και με διαφάνεια. Οι κ. Στεργίου-Καψάλης και Γραφάκος αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Φειδοπιάστης. Το ΚΚΕ στηρίζει τον Τάσο Καρατζή.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

 

Κομμάτια Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

 

Διάσπαση στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και σ' αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρείται στον Δήμο Μεταμόρφωσης. Ο νυν δήμαρχος, Μιλτιάδης Καρπέτας, προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και σήμερα δηλώνει ανεξάρτητος. Η παράταξή του είναι κατά πολύ ανανεωμένη, αφού αρκετοί από τους δημοτικούς του συμβούλους τράβηξαν δικό τους δρόμο. Δύο υποψήφιοι προέρχονται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας, και συγκεκριμένα οι Δημήτρης Τζίτζιφας και Στράτος Σαραούδας. Ο κ. Τζίτζιφας ήταν δήμαρχος για δύο τετραετίες και απέτυχε να επανεκλεγεί με το χρίσμα της Ν.Δ. Ο Στράτος Σαραούδας είναι επίσης κεντροδεξιός και ήταν δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη Τζίτζιφα από την οποία ανεξαρτητοποιήθηκε το 2011. Στην Κεντροαριστερά κινείται και ο επιχειρηματίας στον χώρο των φροντιστηρίων Μιχάλης Χαρίσης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και σήμερα έχει αντιμνημονιακές τοποθετήσεις. Υποψήφιος του ΚΚΕ είναι ο Μανώλης Πετάσης που κουβαλάει το βαρύ φορτίο του 22% από τον αδικοχαμένο υποψήφιο το 2010 Βασίλη Πανουργιά, που «έφυγε» το 2011 καθώς τον πρόδωσε η καρδιά του. Τέλος, δύο υποψηφιότητες προέρχονται από την Αριστερά με τον Δημήτρη Περιβολαράκη να έχει την επίσημη στήριξη της Κουμουνδούρου και τον Βασίλη Καραβάκο, που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, να κατεβαίνει ως ανεξάρτητος γιατί διαφωνεί με την παρέμβαση των κομμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: «Εμείς είμαστε συνεπείς σε αυτά που υποστηρίζαμε 20 χρόνια: αυτοδιοικητικές – πολιτικές επιλογές. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα βαθιά πολιτικό αλλά αυτοδιοικητικό σχήμα, να συναντηθούμε με ανθρώπους που ψηφίζουν διάφορα κόμματα αλλά συμφωνούν στο τι πρέπει να γίνει και στην πόλη μας και στην Αυτοδιοίκηση γενικότερα», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Καραβάκος.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΣ

 

Στρατιωτικοί κόντρα σε πολιτικούς

 

Σκληρή μάχη ανάμεσα σε εννέα υποψηφίους αναμένεται στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, όπου ο νυν δήμαρχος Βασίλης Ξύδης, υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, δεν θα είναι και πάλι υποψήφιος. Για τη δημαρχία διαγωνίζονται πρώην στελέχη της παράταξής του, ενώ συνωστίζονται υποψήφιοι από τον δεξιό και τον κεντροδεξιό χώρο. Από την παράταξη Ξύδη προέρχονται οι υποψήφιοι Χρήστος Δασκαλόπουλος, αντιδήμαρχος και πρώην στρατιωτικός, και Ηλίας Αποστολόπουλος. «Πιστεύω ότι θα είμαστε στον δεύτερο γύρο. Είμαι εκτός κομμάτων από το 1998 και θεωρώ ότι οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν τον πιο ικανό και αποτελεσματικό», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Δασκαλόπουλος. Τον δημαρχιακό θώκο διεκδικεί επίσης ο πρώην δήμαρχος Χολαργού Δημήτρης Νικολάου, που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία, όπως και τα πρώην στελέχη του Κώστας Τίνγκας και Γιάννης Κεχρής, που επίσης έχουν αναφορές στον κεντροδεξιό χώρο. Στην Κεντροαριστερά κινούνται οι υποψηφιότητες του δημοσιογράφου Χάρη Κουγιουμτζόπουλου και της Χριστίνας Πολυκαλά που προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ. Υποψήφιος από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Περικλής Ζήκας, ο οποίος μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ανέφερε ότι «μπορεί να ευνοηθεί από τη διάσπαση της Κεντροδεξιάς στην περιοχή και να βρεθεί στον δεύτερο γύρο», ενώ το ΚΚΕ στηρίζει τον Γιώργο Ρεμούνδο.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

 

«Γαλαζοπράσινοι» και πάλι;

 

«Γαλάζιος» και «πράσινος» εμφύλιος έχει ξεσπάσει στο Ηράκλειο Αττικής, όπου οι υποψηφιότητες φτάνουν συνολικά τις οκτώ. Ο δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος εξελέγη το 2010 ως «αντάρτης» της Ν.Δ. και τώρα επιδιώκει την επανεκλογή του, πάλι ως ανεξάρτητος. Η παράταξή του είναι πολυσυλλεκτική, με στελέχη από την Κεντροδεξιά και την Κεντροαριστερά. Αποχώρησαν αρκετά στελέχη από τον συνδυασμό του 2010 και πλέον έχει αποδυναμωθεί. Από τον δεξιό χώρο προέρχεται και ο Σταύρος Γεωργόπουλος, δήμαρχος από το 2006 έως το 2010, που στις προηγούμενες εκλογές είχε το χρίσμα της Ν.Δ. Κινείται στον συντηρητικό – πατριωτικό χώρο. Στην Κεντροαριστερά υπάρχουν τρεις υποψηφιότητες: του Γιώργου Μαστοράκου, δημάρχου από το 1991 έως το 2006, που συνεχίζει να κινείται στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, του Νίκου Μπάμπαλου, που υπήρξε δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του Γιώργου Μαστοράκου από την οποία αποχώρησε προχωρώντας σε αυτόνομη κάθοδο και το 2010 έχασε στον δεύτερο γύρο για λίγες ψήφους, καθώς και του Κυριάκου Κουτρούλη. Ο κ. Κουτρούλης το 2010 συμμετείχε στην παράταξη του Νώντα Σπυρόπουλου, αδερφού του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα κινείται στον αντιμνημονιακό χώρο και είχε συνομιλίες για κοινή κάθοδο με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες τελικά δεν ευδοκίμησαν. Υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, όπως και το 2010, η Ειρήνη Κατσινοπούλου, που θέλει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ώστε να συγκεντρώσει αυξημένα ποσοστά. Και το ΚΚΕ στηρίζει ξανά τον ίδιο υποψήφιο, Βασίλη Λύκουρα, ενώ υποψήφιος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ο Δημήτρης Ταβουλάρης.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΧΑΛΑΝΔΡΙ

 

Ευρύτατη συνεργασία

 

Πληθώρα υποψηφίων από τον κεντροαριστερό και πρώην ΠΑΣΟΚικό χώρο στον Δήμο Χαλανδρίου, όπου οι υποψηφιότητες φτάνουν τις επτά. Ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία αλλά έχει αποδυναμωθεί γιατί ο δημοτικός του σύμβουλος Γιάννης Λαδόπουλος, που ανήκει στον κεντροαριστερό χώρο, σχημάτισε δικό του συνδυασμό έχοντας στελέχη και από την Κεντροδεξιά. Από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ προέρχεται και ο Στάθης Ανδρεόπουλος που το 2006 και το 2010 είχε το χρίσμα του Κινήματος και τώρα στηρίζεται από τη Δράση και τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ έχει ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Θωμάς, που έχει διατελέσει και γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού επί Μελίνας Μερκούρη. Ομως από παρόμοια δεξαμενή ψήφων φαίνεται να αντλεί και ο Αγγελος Νταβίας που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά σήμερα είναι ανεξάρτητος με αντιμνημονιακό πρόσημο. Υποψήφια του ΚΚΕ είναι η δημοσιογράφος Λούλα Καρατζά, που το 2010 συγκέντρωσε 15% και κατέλαβε την τρίτη θέση. Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, των Οικολόγων Πράσινων, του Σχεδίου Β και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει ο Σίμος Ρούσσος που είναι υποψήφιος για τέταρτη φορά: «Στα μεγάλα θέματα του Χαλανδρίου υπάρχει συναίνεση μεταξύ των καθεστωτικών δυνάμεων κι εμείς θα προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Μπορούμε να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στον δήμο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Ρούσσος.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΛΥΚΟΒΡΥΣΗ-ΠΕΥΚΗ

 

Ρευστό σκηνικό μετά την αποχώρηση του νυν δημάρχου

 

Ο νυν δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός, που το 2010 εξελέγη από τον πρώτο γύρο, δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του και αυτό διαμορφώνει ένα ιδιαίτερα ρευστό σκηνικό στον Δήμο Λυκόβρυσης-Πεύκης. Δυναμική παρουσιάζει η υποψηφιότητα του Τάσου Μαυρίδη, δημοτικού συμβούλου με την παρούσα δημοτική αρχή, που προέρχεται από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας αλλά κατεβάζει ανεξάρτητο πολυσυλλεκτικό συνδυασμό, στον οποίο υπάρχουν στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά. Μεταξύ των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων του κ. Μαυρίδη βρίσκεται και η σύζυγος του δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη, Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη. Τη δημαρχία θα διεκδικήσει εκ νέου ο αθλητικός δημοσιογράφος Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, που το 2010 είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ ενώ αυτή τη φορά κατεβαίνει ανεξάρτητος. Από το 2006 έως το 2010 είχε διατελέσει δήμαρχος Πεύκης και ήταν μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Στον χώρο της Κεντροαριστεράς κινείται και η υποψηφιότητα της Μαρίας Γώγου που υπήρξε δημοτική σύμβουλος με την παράταξη Θεοδωρακόπουλου αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε παίρνοντας μαζί της κι άλλα στελέχη, ενώ στον συνδυασμό της συμμετέχουν και μέλη της παράταξης του κ. Φωκιανού. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος θα είναι ο οικονομολόγος Μανώλης Πάγκαλος που θα δοκιμάσει την τύχη του για πρώτη φορά και θέλει να σταθεί απέναντι στην υποψηφιότητα Μαυρίδη. Υποψήφιος του ΚΚΕ θα είναι ο Παναγιώτης Ασβεστάς, που το 2010 κινήθηκε σε διψήφια ποσοστά. Ανεξάρτητη υποψηφιότητα που κινείται στον προοδευτικό χώρο είναι αυτή του οικονομολόγου Δημήτρη Κωνστάντου. «Είμαστε ο μόνος πραγματικά ανεξάρτητος συνδυασμός, με άτομα που ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προβλήματα της περιοχής και δεν εξυπηρετούν κομματικές σκοπιμότητες. Παίρνουμε θετικά μηνύματα από τον κόσμο και είμαστε αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Κωνστάντος.

 

 

 

 

 

 

Scroll to top