29/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΛΕΣΒΟΣ-ΧΙΟΣ

Οι υποψήφιοι στο Βόρειο Αιγαίο

      Pin It

Της Ανθής Παζιάνου

 

ΛΕΣΒΟΣ

 

Σαρώνει το νησί ο Γεωργούλας

 

Νέα πρόσωπα στο προεκλογικό τοπίο της Λέσβου. Ο ανεξάρτητος -υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, άλλες δυνάμεις και μέλη αριστερών οργανώσεων και στελέχη του λεγόμενου παλιού πατριωτικού ΠΑΣΟΚ- Στράτος Γεωργούλας, επικεφαλής του «Αλλου Δρόμου», που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά του από τον περασμένο Δεκέμβρη και έχει κυριολεκτικά οργώσει το νησί, είχε μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες μόνο σημαντικό αντίπαλο τον Σπύρο Γαληνό. Οπως είχαμε γράψει, πρόκειται για υποψήφιο βουλευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και γνωστό αντιμνημονιακό πολιτικό, το επιτελείο του οποίου, ωστόσο, ελπίζοντας σε στήριξη από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και από το ΠΑΣΟΚ, απογύμνωσε το αντιμνημονιακό του προφίλ, συγκροτώντας τον συνδυασμό «Μόνο για τη Λέσβο». Σε μαζικό ακροατήριο, μάλιστα, με… μνημονιακά στελέχη, πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια παρουσία επισημαίνοντας ότι η παράταξη θα ασχοληθεί μόνο με τα του δήμου και ότι το ίδιο καλούνται να κάνουν και οι πολίτες.

 

Τα πράγματα ωστόσο γύρισαν τούμπα όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Φωτή Ξύδα, επί σειρά ετών πρέσβη στην Αγκυρα, Μυτιληνιό στην καταγωγή και με στήριξη από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν, αρκετά στελέχη που είχαν «κλείσει» με τον Σπύρο Γαληνό επέστρεψαν στα «πάτρια» εδάφη, όπως επέβαλαν οι τοπικές οργανώσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, και μπήκαν στο ψηφοδέλτιο του Φωτή Ξύδα. Για τα δύο κόμματα και τα πρόσωπα που τα εκπροσωπούσαν, τα οποία είχαν στιγματιστεί με μνημονιακές πολιτικές, η επιλογή του Φ. Ξύδα στάθηκε σωτήρια. Σε εγρήγορση βρίσκονται για τη στελέχωση του συνδυασμού ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης, αλλά και ο Λέσβιος υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

 

Η διάσπαση, πάντως, του «κεντροαριστερο-δεξιού» στρατοπέδου δεν φαίνεται να ενοχλεί τον συνδυασμό του Στράτου Γεωργούλα.

 

Το ΚΚΕ επέλεξε την 27χρονη δικηγόρο Νίκη Τσιριγώτη ως υποψήφια δήμαρχο Λέσβου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο συνδυασμός πλαισιώνεται και από έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος.

 

Αγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής ποιες υποψηφιότητες και δημοτικές παρατάξεις θα στηρίξουν οι «Οικολόγοι», που στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές είχαν κατέλθει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο συμβαίνει και με τη ΔΗΜΑΡ αλλά και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που δεν στηρίζει κάποιον συνδυασμό παρ' όλο που κάποια μέλη της κατέρχονται με τον συνδυασμό του «Αλλου Δρόμου».

 

Η «Πρωτοβουλία Ενεργών πολιτών», μία παράταξη που προέκυψε από τη συνένωση δύο πρόσφατων δημοτικών κινήσεων με επικεφαλής τον Νίκο Κουρτζή, θα δοκιμάσει την τύχη της.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΛΗΜΝΟΣ

 

Αντιμέτωποι με τον αντιδήμαρχο και τα… ψηφοδέλτια

 

Με ανοιχτό το στόμα έμειναν οι Λημνιοί στη δήλωση του δημάρχου τους Αντώνη Χατζηδιαμαντή, που ξεσήκωσε το νησί αγωνιζόμενος για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, τη μη υποβάθμιση του νοσοκομείου του νησιού και μια σειρά ζητήματα, πως δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, τη διαρκή απαξίωση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το όνομά του μάλιστα έπαιζε ως «φαβορί» για υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήξει στην Αγλαΐα Κυρίτση.

 

Με βάση τα παραπάνω, θεωρείται κομβική η υποψηφιότητα του αντιδημάρχου Λήμνου, Δημήτρη Μπουλώτη. Ανατροπή των δεδομένων, ωστόσο, έφεραν την περασμένη εβδομάδα οι πληροφορίες που ήθελαν… κινητικότητα στον χώρο του Κέντρου. Ο επίδοξος υποψήφιος Σαράντης Πανταζής, αντιμετωπίζοντας ανυπέρβλητες δυσκολίες στην κατάρτιση ψηφοδελτίου, επανέφερε την πρόταση συνεργασίας στον Δημήτρη Μαρινάκη, ο οποίος τελικά θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου με τη στήριξη Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ.

 

Σταθερή από την άλλη στις επιλογές της είναι η «Λαϊκή Συσπείρωση» που κατεβάζει υποψήφιο δήμαρχο τον Δημήτρη Πινάκο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής, πρόεδρο του Παραρτήματος Λήμνου του Εργατικού Κέντρου Ν. Λέσβου, πρόεδρο στο Σωματείο Οικοδόμων και δημοτικό σύμβουλο.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Του Γιώργου Παγούδη

 

ΧΙΟΣ

 

Ο παλιός, οι νέοι και η διχασμένη Ν.Δ.

 

Απουσία επίσημου υποψηφίου της Ν.Δ. θα διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές στη Χίο. Ο ενδιαφερόμενος υποψήφιος δήμαρχος Παντελής Βρουλής απέσυρε τελευταία στιγμή την υποψηφιότητά του και έπειτα από συμφωνία με τον νυν δήμαρχο και προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Πολ. Λαμπρινούδη προχώρησαν στην κατάθεση κοινού ψηφοδελτίου, μεταφέροντας ουσιαστικά το μοντέλο της δικομματικής κυβέρνησης στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Με τον πρώτο, ωστόσο, απόντα από τη σχετική λίστα υποψηφίων συμβούλων.

 

Συζητήσεις και διαπραγματεύσεις που εντούτοις διεξήχθησαν ερήμην της τοπικής ΝΟΔΕ, η οποία, διχασμένη, κοιτά πλέον την περίπτωση στήριξης, έστω και ανεπισήμως, του ανεξάρτητου υποψηφίου πρωτοεμφανιζόμενου στα κοινά και νεοφιλελεύθερης ιδεολογικής απόχρωσης Μανώλη Βουρνού και του ψηφοδελτίου «Πρωτοβουλία Πολιτών», η οποία συντάχθηκε σε παράταξη, υποσχόμενο στα στελέχη που το απαρτίζουν και στους ψηφοφόρους «υπερκομματικό προφίλ». Με την πραγματικότητα, ωστόσο, να λέει ότι στους κόλπους της φιλοξενεί αρκετά στελέχη της Ν.Δ.

 

Στον αντίποδα όλων αυτών η «Χιακή Συμπολιτεία» με επικεφαλής την ακτιβίστρια με το «πλούσιο» βιογραφικό 37χρονη Ερμιόνη Φρεζούλη. Μια ευρύτερη αριστερή συμμαχία με αμεσοδημοκρατικά χαρακτηριστικά και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, ανένταχτων αριστερών καθώς και στελεχών του οικολογικού χώρου που στοχεύει στην ανατροπή τού νυν δημάρχου Πολύδωρου Λαμπρινούδη.

 

Ο τελευταίος με σημείο εκκίνησης το 57% των προηγούμενων εκλογών –ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα- φιλοδοξεί και φέτος να καθαρίσει την εκλογή από την πρώτη Κυριακή έχοντας σύμμαχο ήδη από τότε πολλά τοπικά στελέχη της Ν.Δ. που βρήκαν στέγη στον συνδυασμό που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, λόγω της αδυναμίας της οργάνωσης να παρουσιάσει έναν αμιγώς κομματικό υποψήφιο και ψηφοδέλτιο, όπως υποστηρίζει ο υποψήφιος που αποσύρθηκε.

 

Στην περίπτωση, πάντως, που η διαδικασία οδηγηθεί σε δεύτερη Κυριακή πολλοί εκτιμούν ότι θα προκύψει ντέρμπι. Το παζλ συμπληρώνει ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με εκ νέου υποψήφιο τον συνδικαλιστή δάσκαλο Μάρκο Σκούφαλο, ο οποίος βρέθηκε διωκόμενος δικαστικά για συκοφαντική δυσφήμηση μετά τις αναφορές του σε συμβάσεις αξίας 350.000 ευρώ που επιχείρησε να υπογράψει η δημοτική αρχή με συγκεκριμένη ΚΟΙΝΣΕΠ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 ΙΚΑΡΙΑ

 

Πολυδιάσπαση

 

Ο διπολισμός που είχε αναπτυχθεί στις προηγούμενες εκλογές με την ευρεία στήριξη όλων των κομμάτων, πλην ΚΚΕ, στο πρόσωπο του νυν δημάρχου Χρ. Σταυρινάδη αποτελεί παρελθόν. Τον δημαρχιακό θώκο διεκδικούν πλέον πέντε συνδυασμοί.

 

Ο νυν δήμαρχος Χρ. Σταυρινάδης με τον συνδυασμό «Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής» διεκδικεί ακόμα μια θητεία ως «ανεξάρτητος» με μέλη από διαφορετικούς πόλους (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., ΔΗΜΑΡ και ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ). Αντίπαλος και φέτος ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον Στ. Σταμούλο (12 χρόνια δήμαρχος Ευδήλου «επί Καποδίστρια»), που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, αλλά και δύο πρωτοεμφανιζόμενοι συνδυασμοί που φιλοδοξούν να μπουν σφήνα ανάμεσά τους και να οδηγήσουν την εκλογική αναμέτρηση σε δεύτερο γύρο.

 

Πρόκειται για την «Αυτόνομη Συσπείρωση Πολιτών Ικαρίας» με επικεφαλής τον Ηλ. Γαγλία, που συσπειρώνει «χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και χωρίς δεσμεύσεις από κομματικούς μηχανισμούς» ανένταχτους της Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας. Ωστόσο, πριν από ένα περίπου μήνα δημιουργήθηκε τέταρτος συνδυασμός με τον τίτλο «Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση» με επικεφαλής τον Κ. Σταμούλη, ο οποίος υποστηρίζεται επίσημα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τέλος, την ύστατη στιγμή εμφανίστηκε και πέμπτος συνδυασμός με επικεφαλής τη Θάλεια Φράγκου που θέλει να εκφράσει την «πατριωτική Δεξιά».

 

Τα προβλήματα που καλείται να λύσει η νέα δημοτική αρχή είναι: η διαχείριση των απορριμμάτων-λυμάτων, η υπερβόσκηση – ερημοποίηση που απειλεί μεγάλο κομμάτι του νησιού, η συγκοινωνία, η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, η διαχείριση φυσικών πόρων, το Κέντρο Υγείας και τα κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία του νησιού.

 

Scroll to top