29/04/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δήμοι Κεντρικού Τομέα ΑΘΗΝΩΝ

Κομμάτια και θρύψαλα οι δημοτικές παρατάξεις Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ

Πληθώρα υποψηφίων διεκδικεί τους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών. Και στον συγκεκριμένο τομέα παρατηρούνται διασπάσεις σε παρατάξεις που αναφέρονται στα κόμματα της συμπολίτευσης, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς δηλώνουν ξεκάθαρα τη στήριξή τους σε υποψήφιους δημάρχους. Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τον «χάρτη» των υποψήφιων δημάρχων σε.
      Pin It

Πληθώρα υποψηφίων διεκδικεί τους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών. Και στον συγκεκριμένο τομέα παρατηρούνται διασπάσεις σε παρατάξεις που αναφέρονται στα κόμματα της συμπολίτευσης, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς δηλώνουν ξεκάθαρα τη στήριξή τους σε υποψήφιους δημάρχους. Η «Εφ.Συν.» καταγράφει τον «χάρτη» των υποψήφιων δημάρχων σε επτά δήμους

 

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

ΖΩΓΡΑΦΟΥ

 

Σφάζονται οι μνημονιακοί υποψήφιοι για τα ιμάτια του Καζάκου και του ΠΑΣΟΚ

 

Δύο μικροί «εμφύλιοι» διεξάγονται στον συγκεκριμένο δήμο. Ο ένας αφορά τον κεντρώο χώρο και ο δεύτερος τη Δεξιά. Ο δήμαρχος Κώστας Καλλίρης, ο οποίος στις εκλογές του 2010 είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, θέλει να ανανεώσει τη θητεία του, τονίζοντας όμως ότι αυτή τη φορά διεκδικεί τον δήμο ως ανεξάρτητος. Θα απευθυνθεί στο ίδιο κομμάτι ψηφοφόρων με τον υποψήφιο Αντώνη Πέττα, με τον οποίο συμπορεύεται πλέον και ομάδα δημοτικών συμβούλων που έχουν εκλεγεί με την παράταξη του νυν δημάρχου. Στις εκλογές του 2002 ήταν αυτός που είχε τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Τρεις είναι οι υποψήφιοι που προέρχονται από τη Ν.Δ. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Αγγελόπουλο, Θόδωρο Μετικαρίδη και Αναστασία Μπότου. Ο Π. Αγγελόπουλος, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθηνών με τη Ν.Δ. το 2012 και διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, φέρεται να είναι αυτός που λαμβάνει τις «ευχές» του πρώην «γαλάζιου» δημάρχου Γιάννη Καζάκου. Επί θητείας του τελευταίου είχε θέση αντιδημάρχου η Αν. Μπότου. Συνεργάτης του Γ. Καζάκου ήταν και Θ. Μετικαρίδης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέμενε τη στήριξη του πρώην δημάρχου, δεν την έλαβε όμως. Οι εν λόγω υποψήφιοι δηλώνουν ότι κατεβαίνουν στις εκλογές ακομμάτιστοι.

 

Με ανεξάρτητο συνδυασμό διεκδικεί τον δήμο η Τίνα Καφατσάκη, η υποψηφιότητα της οποίας στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, την τοπική ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητες ομάδες πολιτών. Τον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς συσπειρώνει η υποψηφιότητα της Ράνιας Νενεδάκη, ενώ με τη στήριξη του ΚΚΕ κατεβαίνει στις εκλογές ο Ανδρέας Καραβίδας.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ

 

Δύο τα φαβορί

 

Οι λιγότερες υποψηφιότητες, συγκριτικά με τους γύρω δήμους, έχουν ανακοινωθεί στον Δήμο Δάφνης. Με το προφίλ του ανεξάρτητου διεκδικεί την επανεκλογή του ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο οποίος το 2010 είχε στηριχθεί από τη Ν.Δ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί υποψηφιότητα προερχόμενη από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Μέλη της παράταξης του Μανώλη Σταυρακάκη, τον οποίο υποστήριξε το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, έχουν ενταχθεί τώρα άλλα στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου άλλα σε εκείνο του υποψηφίου Μπάμπη Αλεξάτου, ο οποίος ηγείται παράταξης με ζωή 20 ετών, στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και στο ψηφοδέλτιό της έχουν ενταχθεί, μεμονωμένα, μέλη και άλλων πολιτικών χώρων. Με τη στήριξη του ΚΚΕ κατεβαίνει υποψήφια η Ναυσικά Τόλια. Στις εκλογές και ο Γιώργος Μητροβγένης, τον οποίο θα επιλέξει ο χώρος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ – ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ

 

Παίζουν μπάλα με φόντο το γήπεδο

 

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν το γήπεδο της ΑΕΚ θα «εκλέξει» δήμαρχο. Πολιτική και αθλητισμός αναμειγνύονται στον συγκεκριμένο δήμο.

 

Στα στέκια της πλατείας το όνομα του επιχειρηματία Δ. Μελισσανίδη αναφέρεται συχνά,ενώ οι φήμες ότι στηρίζει υποψήφιους δημάρχους τον καθιστούν, έστω και απόντα, στοιχείο του εκλογικού παιχνιδιού. Το δεύτερο ερώτημα αφορά στο ποιος υποψήφιος θα «αλιεύσει» το μεγαλύτερο μέρος ψήφων από τον συντηρητικό χώρο, ο οποίος έμεινε «ορφανός» μετά την υπόθεση Χάρη Τομπούλογλου.

 

Στον συγκεκριμένο χώρο θα απευθυνθεί πλήθος υποψηφίων που διεκδικούν τη δημαρχία ως ακομμάτιστοι. Η νυν δήμαρχος Ευτυχία Γαϊτανά-Αποστολάκη θέλει να ανανεώσει τη θητεία της κατεβαίνοντας στις εκλογές ως ανεξάρτητη, αν και είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

 

Ο Γιώργος Αράπογλου διεκδικεί τον δήμο με έναν συνδυασμό τον οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει πολυσυλλεκτικό, χωρίς κομματικά χρίσματα και ο οποίος στελεχώνεται από υποψηφίους που προέρχονται από διάφορους πολιτικούς χώρους, από Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ, και από υποψήφιους συμβούλους που είχαν κατεβεί στις προηγούμενες εκλογές με την παράταξη του Χ. Τομπούλογλου. Εκλογείς από τον συντηρητικό χώρο αναμένεται να επιλέξουν και τον Απόστολο Κόντο (αδερφό τουυποψήφιου δημάρχου το 2010, Σταύρου Κόντου), πρώην μπασκετμπολίστα του Ιωνικού Ν. Φιλαδέλφειας.

 

Την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει ένας ακόμη αθλητής. Πρόκειται για τον πρώην ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού Λύσανδρο Γεωργαμλή, που στις αρχές του Δεκέμβρη είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ως δημοτικού συμβούλου στο πλευρό του Χ. Τομπούλογλου.

 

Σε αντίθεση με τον πολυδιασπασμένο χώρο της Δεξιάς, η Αριστερά συσπειρώνεται γύρω από τον υποψήφιο δήμαρχο Αρη Βασιλόπουλο, ο οποίος θα απευθυνθεί στον ευρύτερο αριστερό, προοδευτικό και αντιμνημονιακό χώρο. Στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, μικρότερες ομαδοποιήσεις της Αριστεράς, τους Οικολόγους Πράσινους και την Κοινωνική Συμφωνία. Στον κεντροαριστερό χώρο θα απευθυνθεί η Βάσω Αγαγιώτου, η οποία προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Στην παράταξή της συμμετέχει ο πρώην δήμαρχος Παντελής Γρετζελιάς. Να αυξήσει τα ποσοστά της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τα οποία ήταν διψήφια το 2010, θέλει η νεότερη εκ των υποψηφίων, Δανάη Γκούμα.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΒΥΡΩΝΑΣ

 

Στα δύο η γαλάζια παράταξη, ευρείας αποδοχής ο Ακης Κατωπόδης

 

Διασπασμένος κατεβαίνει στις επικείμενες εκλογές ο χώρος της Δεξιάς και του Κέντρου, ενώ αντιθέτως ο αριστερός χώρος συσπειρώνεται γύρω από συγκεκριμένες υποψηφιότητες. Μετά την πρόθεση του δημάρχου Νίκου Χαρδαλιά να μη θέσει υποψηφιότητα για τον δήμο, αλλά να διεκδικήσει την εκλογή του ως αντιπεριφερειάρχη Αττικής με την παράταξη του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, εμφανίστηκαν δύο υποψήφιοι από την παράταξή του: ο αντιδήμαρχος Χρήστος Γώγος, συνεργάτης του απερχόμενου δημάρχου και έχων το «δαχτυλίδι», καθώς και ο επίσης αντιδήμαρχος Μίλτος Μπαντής. Θα απευθυνθούν κυρίως στους ψηφοφόρους του Ν. Χαρδαλιά, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από τον χώρο της Ν.Δ., κόμμα με το οποίο διατηρεί σχέσεις ο απερχόμενος δήμαρχος. Οι κακές γλώσσες λένε ότι οι δυο τους έχουν περισσότερο προσωπικές διαφωνίες παρά πολιτικές. Δύο είναι και οι υποψήφιοι που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Κόνσουλα, ο οποίος το 2010 στηρίχθηκε από το Κίνημα, έχει αποχωρήσει όμως από το κόμμα, και ο Αλέξης Σωτηρόπουλος, ο οποίος φέρεται να στηρίζεται ανεπίσημα από το ΠΑΣΟΚ. Κοινό χαρακτηριστικό των τεσσάρων υποψηφίων είναι ότι ρίχνονται στην εκλογική μάχη ως ανεξάρτητοι.

 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ακης Κατωπόδης διεκδικεί τον δήμο με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, συσπειρώνει τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και επιπλέον εκτιμά ότι προσελκύει ψηφοφόρους και από άλλους πολιτικούς χώρους, κυρίως απογοητευμένους από τη «θητεία Χαρδαλιά» δημότες. Οπως και στις προηγούμενες εκλογές, στις οποίες είχε καταγράψει υψηλά ποσοστά, κατεβαίνει με τη στήριξη του ΚΚΕ ο Παναγιώτης Πάλμος. Η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά θα προτιμήσει τον υποψήφιο για τη δημαρχία Σταύρο Τζωρτζιώτη, μέλος του εκπαιδευτικού κινήματος.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ

 

Μάχη για να ξανακερδίσει τον δήμο δίνει η Αριστερά

 

Επικεφαλής μιας παράταξης που έχει διοικήσει τον δήμο στο παρελθόν, μετά τις νίκες των Θ. Μπαρτσώκα και Σπ. Τζόκα σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο Γιώργος Κοντόσταυλος θέλει να επαναφέρει τον δήμο στην Αριστερά και να εφαρμόσει ένα νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης, με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Η υποψηφιότητά του στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος θέλει να συσπειρώσει τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς και τους δημοκράτες πολίτες της Καισαριανής. «Συνδέουμε τον αγώνα μας με την επίλυση των τοπικών προβλημάτων, αλλά και με κεντρικά ζητήματα. Πιστεύουμε στην ανατροπή της ασκούμενης πολιτικής. Μαζί με τον λαϊκό παράγοντα μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα», τονίζει στην «Εφ.Συν.». Την επανεκλογή του διεκδικεί ο νυν δήμαρχος Αντώνης Καμπάκας, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και θα επιδιώξει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους που τον είχαν επιλέξει στις εκλογές του 2010. Σε ένα πιο συντηρητικό ακροατήριο θα απευθυνθεί ο υποψήφιος Θόδωρος Ιωαννίδης. Την υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει και ο Χρήστος Βοσκόπουλος, ο οποίος έχει αριστερό λόγο, στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ, τονίζει όμως ότι η υποψηφιότητά του δεν είναι κομματική. Ο Ηλίας Σταμέλος, όπως και το 2010, κατεβαίνει στις εκλογές επικεφαλής του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Στα λαϊκά στρώματα θα απευθυνθεί επίσης και ο υποψήφιος Μιχάλης Μιλτσακάκης, ο οποίος είναι μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στηρίζεται από το Μέτωπο και συμμετέχει στην εκλογική αναμέτρηση με έναν νεανικό συνδυασμό.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΓΑΛΑΤΣΙ

 

Ο δήμαρχος έχασε τα στηρίγματά του

 

Το… πρωτοποριακό κάλεσμα του δημάρχου Κυριάκου Τσίρου στους δημοτικούς συμβούλους της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, να συμπορευθούν ενώνοντας τις δυνάμεις τους «με μοναδικό στόχο το καλό της πόλης» και, βεβαίως, με μοναδικό υποψήφιο τον ίδιο, δεν βρήκε ανταπόκριση. Στις εκλογές θα κατεβούν ακόμη έξι υποψήφιοι. Ο Μανώλης Πρωτονοτάριος, μέχρι πρόσφατα συνεργάτης του δημάρχου, έχει ανακοινώσει την κάθοδό του. Υποψήφιος θα είναι και ο Γιώργος Μαρκόπουλος, ο οποίος ήταν αντιδήμαρχος επί δημαρχίας του «ΠΑΣΟΚογενούς» Θ. Τούντα. Στις προηγούμενες εκλογές όμως επέλεξε να είναι υποψήφιος με τον Νικήτα Κακλαμάνη στον Δήμο Αθηναίων. Τόσο ο ίδιος όσο και ο δήμαρχος έχουν σχέσεις με τη Ν.Δ., αναφέρουν όμως ότι οι υποψηφιότητές τους είναι ανεξάρτητες. Στον κεντρώο χώρο θα απευθυνθεί ο Νίκος Μαγκανάρης.

 

Με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τοπικών κινημάτων αλληλεγγύης, κατεβαίνει στις εκλογές ο Σπύρος Παναγιώτου. Η παράταξή του προέρχεται από τη συνένωση δύο αριστερών δημοτικών σχημάτων και ο ίδιος θεωρεί ότι ανοίγεται μια ευκαιρία για την είσοδό του, αρχικά, στον β' γύρο.

 

Το ΚΚΕ στηρίζει την υποψηφιότητα του Γρηγόρη Χαραλαμπίδη, ο οποίος είχε έρθει τρίτος σε ψήφους το 2010 και θέλει να αυξήσει τα ποσοστά της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

 

Για ακόμη μία φορά θα είναι υποψήφιος ο Σταύρος Σκεύος, μέλος της ΟΚΔΕ, ο οποίος θα συσπειρώσει τους συμπαθούντες τον χώρο της επαναστατικής Αριστεράς.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

 

Η Αριστερά σε άνοδο, οι άλλοι σε εμφύλιες διαμάχες

 

Οκτώ συνδυασμοί θα συμμετάσχουν στην εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Σε έναν δήμο όπου η Αριστερά έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, διεκδικεί τον δημαρχιακό θώκο ο Χρήστος Κοκοτίνης, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και θέλει να συσπειρώσει τον ευρύτερο αριστερό χώρο, απευθύνοντας κάλεσμα ενότητας στους συμπολίτες του με στόχο την υλοποίηση του αιτήματος για τη διαμόρφωση μιας δημοκρατικής, ανθρώπινης πόλης. Στην παράταξή του συμμετέχουν και πρώην μέλη της ΔΗΜΑΡ.

 

Μηνύματα ότι θα αυξήσει τα ποσοστά της, συγκριτικά με το 2010, λαμβάνει η «Αριστερή Πρωτοβουλία» με υποψήφιο δήμαρχο τον Γιώργο Σόφη, μέλος της Κ.Ε. του Μ-Λ ΚΚΕ, και ένα ψηφοδέλτιο που απαρτίζεται από ανθρώπους των κινημάτων, χωρίς «φανταχτερά» ονόματα, αλλά «μάχιμους» απέναντι στα κοινά προβλήματα της καθημερινότητας, όπως περιγράφει ο ίδιος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη να διαμορφώσουν οι δημότες της γύρω περιοχής ένα ρεύμα αντίστασης και ανατροπής της ασκούμενης πολιτικής συνολικά.

 

Με τη στήριξη του ΚΚΕ συμμετέχει και στη φετινή εκλογική αναμέτρηση η τρίτη σε ψήφους στις εκλογές του 2010, Αναστασία Τσατσούλη, διεκδικώντας τον δήμο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στοχεύοντας να αυξήσει τα ποσοστά της παράταξης.

 

Να ανανεώσει τη θητεία του θέλει ο δήμαρχος Βασίλης Βαλασόπουλος, ο οποίος προέρχεται από το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ. Στο παρελθόν είχε ασκήσει καθήκοντα διευθυντή του γραφείου του Γιώργου Α. Παπανδρέου. Το 2010 είχε το «χρίσμα» του Κινήματος. Ο «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Πανταζόπουλος, όπως και το 2010, κατεβαίνει στις εκλογές ανεξάρτητος κομματικά.

 

Τρεις υποψήφιοι θα απευθυνθούν κυρίως στον συντηρητικό χώρο. Ο πρώην «γαλάζιος» δήμαρχος (2006-2010) Γιάννης Αναγνώστου θέλει να επανέλθει στη διοίκηση του δήμου. Απέναντί του θα βρει δύο αντιδημάρχους του: τον Τάσο Ευσταθίου, ο οποίος φέρεται να έχει εξασφαλίσει την ανεπίσημη στήριξη της Ν.Δ., και την Αργυρώ Πίκουλα.

 

Scroll to top