Pin It

Του Νίκου Φωτόπουλου

 

26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΛΩΡΙΝΑΣ

 

Τέσσερις δεξιοί παίζουν με την Ακροδεξιά

 

«Καρέ» της Νέας Δημοκρατίας στον Δήμο Φλώρινας, όπου οι εθνικιστικές πολιτικές κυριαρχούν και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, κάνοντας «παιχνίδι» με ακροδεξιά μορφώματα… Ετσι, ο «γαλάζιος» δήμαρχος Γιάννης Βοσκόπουλος που επιθυμεί άλλη μια θητεία στον δημαρχιακό θώκο, έχει απέναντί του ισχυρό αντίπαλο τον βουλευτή της Ν.Δ. Στάθη Κωνσταντινίδη, με τη στήριξη και του ΠΑΣΟΚ. Δήμαρχοι, όμως, θέλουν να γίνουν και ο «δεξιός» Αθανάσιος Μπλέτσος και ο τέως βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπος Μποντζίδης. Ανεξάρτητη αλλά με καταβολές από τη Νέα Δημοκρατία η υποψηφιότητα του Παντελή Αργυριάδη, ενώ τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ο Μιχάλης Τσιώκας. Ο Ευάγγελος Γκέκτσης, με τον συνδυασμό «Φλώρινα αλλιώς», έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλιεύοντας όμως ψήφους από τον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς και των κινημάτων.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΚΟΖΑΝΗΣ

 

Ο διάδοχος του Κουκουλόπουλου αναμετράται με τη φθορά του

 

Δύσκολα τα πράγματα στην Κοζάνη για τον «πράσινο» δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα που αποτελεί τη διάδοχη κατάσταση του Πάρι Κουκουλόπουλου. Αν και θεωρείται «σοβαρός» και «μετριοπαθής», αντιμετωπίζει τρία προβλήματα:

 

1. Την κάθετη πτώση του ΠΑΣΟΚ.

 

2. Τη δική του φυσική φθορά της εξουσίας.

 

3. Τέσσερις δυναμικούς αντιπάλους που δεν δείχνουν προς το παρόν να έχουν διάθεση για συμβιβασμούς και συμμαχίες…

 

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης με τον συνδυασμό «Κοζάνη: Τόπος να ζεις», που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνει τη μάχη με όπλα την πολύ καλή γνώση των περιβαλλοντικών θεμάτων και τη βαθιά κατανόηση του προβλήματος της ανεργίας που πλήττει κυρίως τους νέους της περιοχής.

 

Η Χάρις Λαμπαδά, υποψήφια δήμαρχος με το ΚΚΕ, έχει αναπτύξει τη δική της δυναμική, ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται διχασμένη, με τον οδοντίατρο Γιάννη Δεληγιάννη, που έχει την άτυπη στήριξή της, και τον Κώστα Κύργια, που κατεβαίνει με τους «Αδέσμευτους Πολίτες».

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΕΟΡΔΑΙΑΣ

 

Μαλλιοτραβιούνται στη Ν.Δ. και το ρεύμα πάει αριστερά

 

Θεωρείται σημαντικός δήμος, διότι έχει έδρα την Πτολεμαΐδα, την πιο βεβαρημένη περιβαλλοντικά πόλη της χώρας, λόγω… ΔΕΗ. Στην περιοχή λειτουργούν πέντε ΑΗΣ, προσφέροντας κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά καρκινοπαθειών στη χώρα.

 

Η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, προερχόμενη από τη Ν.Δ., διεκδικεί την επανεκλογή της, αλλά από ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, λόγω διενέξεων και αμφισβητήσεων που είχε στη διάρκεια της θητείας της.

 

Απέναντί της, αρκετά «επιθετικά», όπως φαίνεται, κατεβαίνει η πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ιωάννα Ανδρονικίδου, με πολλά «καρφιά» για τη δήμαρχο…

 

Μια άλλη γυναίκα, η Αντωνία Χάλμπα-Τζιφρή, σηκώνει τη σημαία του ΚΚΕ, ενώ δυναμική εμφάνιση κάνει το «Ρεύμα Πολιτών Εορδαίας», με επικεφαλής τον Δημήτρη Ζαραφίδη και τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ανεξάρτητος, αν και προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, εμφανίζεται ο Σάββας Ζαμανίδης. Στο μεταξύ, από επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, που το 2010 είχε υποψήφιο τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ, Λάζαρο Λωτίδη, τον δήμο διεκδικεί και ο Γιώργος Κωτσίδης.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

Η οσμή σκανδάλου διέσπασε το γαλάζιο στρατόπεδο

 

Ντέρμπι αναμένεται για τον Δήμο της Καστοριάς, με έντονο το «γαλάζιο» χρώμα και οσμή… σκανδάλου. Προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία και οι δύο, ο νυν δήμαρχος Μανώλης Χατζησυμεωνίδης έχει να αντιμετωπίσει τη δυναμική είσοδο του δικηγόρου Νίκου Βασιλειάδη, που κατέρχεται με σημαία τον αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.

 

Αιχμή του δόρατος στο ψηφοδέλτιο Βασιλειάδη, ο άλλοτε γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Λευτέρης Ζυμπίδης, που αποκάλυψε σκάνδαλο εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, τα οποία έκαναν «φτερά» από δωρεά Καστοριανού μετανάστη, προκαλώντας εισαγγελική έρευνα.

 

Απέναντι στον κ. Χατζησυμεωνίδη και ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανέστης Αγγελής, ενώ ο Σίμος Κουμπάνης, υποψήφιος βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ., κατέρχεται έχοντας όμως χάσει τη στήριξη του κόμματός του.

 

Ο Σάκης Καρανικολόπουλος ηγείται του συνδυασμού «Ενεργοί Πολίτες Καστοριάς» με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και η Βάσω Χαραμποπούλου έχει τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΠΡΕΣΠΩΝ

 

Θα λύσουν τις διαφορές τους από τον α΄ γύρο

 

Man to man η μάχη για τον ακριτικό Δήμο Πρεσπών, ανάμεσα σε δυο «ανεξάρτητους» υποψήφιους που όμως προέρχονται αμφότεροι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Ο νυν δήμαρχος Βασίλειος Τσέπας διεκδικεί την επανεκλογή του, έχοντας μακρά αυτοδιοικητή θητεία που ξεκινά από τη δεκαετία του 1980 και ορισμένες αντικυβερνητικές «κορόνες», όπως ότι θα παραιτηθεί για το κλείσιμο του στρατοπέδου του Αμυνταίου… Απέναντί του, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Πασχαλίδης με τη «Νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση Πρεσπών» που αμφισβητεί έντονα τον αντίπαλό του, αφήνοντας αιχμές για κακοδιαχείριση συγκεντρωτισμό και εξαρτήσεις… Με δυο υποψηφίους η εκλογική μάχη στις Πρέσπες αναμένεται να κριθεί από τον α΄ γύρο.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΓΡΕΒΕΝΩΝ

 

Στη δίνη του κυκλώνα ο δήμαρχος, για τον προκάτοχο

 

Μετά «γαλάζιων» εμποδίων ο αγώνας για τον νεοδημοκράτη δήμαρχο Δημοσθένη Κουπτσίδη, που επιθυμεί να επανεκλεγεί στα Γρεβενά. Στις εκλογές του 2010 είχε βγει από τον α΄ γύρο, αλλά μπήκε στη δίνη του κυκλώνα, όταν έστειλε στον εισαγγελέα τον προκάτοχό του για το σκάνδαλο της τοπικής Δημοτικής Εταιρείας Υδρευσης-Αποχέτευσης. Ετσι, εκτός από τη δυσαρέσκεια του αυτοδιοικητικού κατεστημένου στην περιοχή, πρέπει να αντιμετωπίσει και τον ομοϊδεάτη του απερχόμενο αντιπεριφερειάρχη Γρεβενών, Γιώργο Δασταμάνη, στο ψηφοδέλτιο του οποίου εντάχθηκαν οι πρώην ανεξάρτητοι υποψήφιοι Χρήστος Πέτρου (τ. δήμαρχος Θ. Ζιάκα προερχόμενος από τη Ν.Δ.) και Γιάννης Παπαδόπουλος (τ. δήμαρχος Αγ. Κοσμά από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ). Υποψήφια για τον δήμο είναι και η Παναγιώτα Ντάγκα-Μπαρμπαγιάννη με την υποστήριξη του ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά δεν δήλωσε υποστήριξη σε κανέναν υποψήφιο, παρά τις κρούσεις που δέχθηκε, κυρίως από τον Χρήστο Πέτρου.

 

Scroll to top