Pin It

Των Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου, Στέργιου Ζιαμπάκα

 

Πλήθος υποψηφίων συμμετέχει στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ανατολική Αττική. Καθώς οι περισσότεροι δήμοι προέκυψαν από συνενώσεις λόγω «Καλλικράτη», εκτιμάται πως καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη δημάρχων θα λάβουν κυρίως οι σχέσεις στις τοπικές κοινωνίες, εκτός βεβαίως από τις πολιτικές ταυτότητες.

 

 

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ

 

Ο δήμαρχος απειλείται από το lifestyle και την Αριστερά

 

Εναν δήμαρχο που διατηρεί τον θώκο εδώ και 16 χρόνια, αλλά θα δυσκολευτεί να επανεκλεγεί, κόντρα σε μια δυναμική υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και το… lifestyle, συναντάμε στον Μαραθώνα. Ο δήμαρχος, Ιορδάνης Λουίζος, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και θα διεκδικήσει την πέμπτη θητεία του, έπειτα από τρεις ως δήμαρχος Νέας Μάκρης και μία στον ενιαίο καλλικρατικό δήμο.

 

Ιδιαίτερα προβεβλημένη είναι η υποψηφιότητα του τηλεοπτικού Ηλία Ψινάκη, που φέρεται να έχει τη στήριξη στελεχών τα οποία προέρχονται τόσο από τον χώρο της Ν.Δ., όσο και του ΠΑΣΟΚ.

 

Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει ο Φώτης Δεληβοριάς. Ηγείται ενός συνδυασμού με κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες. «Είμαστε μια ανεξάρτητη πολυσυλλεκτική κίνηση με ανθρώπους από διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές, ήρθαμε μαζί γιατί έχουμε κοινή αντίληψη για τα προβλήματα της περιοχής.

 

»Εχουμε πολύ καλές βάσεις σε όλες τις περιοχές του δήμου με εξαιρετικά στελέχη και η αποδοχή μας αυξάνεται συνεχώς», λέει στην «Εφ.Συν».

 

Ανεξάρτητη υποψηφιότητα αποτελεί αυτή του δικηγόρου, Νίκου Χατζηγιάννη, ενώ το ΚΚΕ στηρίζει τον Νίκο Στεφανίδη.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΑΧΑΡΝΕΣ

 

Ρήγμα στην παράταξη του νυν δημάρχου

 

Με καινούργιους συνεργάτες θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ο Σωτήρης Ντούρος. Προηγήθηκε ένα «κύμα» αποχωρήσεων στην παράταξή του, όπως του Σπύρου Βρεττού, ο οποίος απέσπασε από τον δήμαρχο ένα ισχυρό τμήμα δημοτικών συμβούλων και συνέστησε νέο συνδυασμό. Απέναντι στον πρώην επικεφαλής της, θα τεθεί και η δημοτική σύμβουλος, Αναστασία Μπράχου. Στην ίδια «δεξαμενή» ψηφοφόρων με τους παραπάνω, θα «αλιεύσει» και ο Γιάννης Κασσαβός, ανεξάρτητος υποψήφιος, από το κεντρώο χώρο προερχόμενος επίσης. Μπροστά σε αυτήν την πολυδιάσπαση, ισχυροποιείται η υποψηφιότητα του Οδυσσέα Καμπόλη, που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Ο συντηρητικός χώρος, κυρίως, εκτιμάται ότι θα επιλέξει τον Θανάση Κατσιγιάννη και οι φίλοι του ΚΚΕ, τον Βασίλη Τοπαλλιανίδη. Την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του έχει ανακοινώσει ο Παναγιώτης Γρηγοριάδης.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ-ΜΕΣΟΓΑΙΑ

 

Στρατιά υποψηφίων με διάσπαση δυνάμεων

 

260 υποψήφιοι διεκδικούν 27 θέσεις στο δημοτικό συμβούλιο και οκτώ επικεφαλής παρατάξεων, διεκδικούν τη θέση του δημάρχου. Υποψήφιοι κάνουν λόγο για «μάχη» δύο γύρων. Ο δήμαρχος, Σωτήρης Μεθενίτης, θέλει να ανανεώσει τη θητεία του. Αν και παραδέχεται ότι έχει σχέσεις με μέλη της ΝΔ, χαρακτηρίζει τον εαυτό του Κεντρώο και δηλώνει πως σε αυτό το χώρο θα απευθυνθεί κυρίως. Το «σκληρό» κομμάτι της Ν.Δ. φέρεται να επιλέγει τον Κώστα Αλλαγιάννη, ο οποίος στηρίζεται από την τοπική Ν.Δ., δηλώνει όμως ανεξάρτητος. Είχε συμπορευτεί με τον δήμαρχο και ήταν πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης ως ανεξάρτητοι, διεκδικούν τον θώκο οι Κώστας Μεθενίτης, Λεωνίδας Μπέης, Γιώργος Αδάμος και Ειρήνη Καρρά, πρώην δήμαρχος Δάφνης, πρώην στέλεχος και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και νυν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Τη στήριξη, όμως, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λαμβάνει η υποψήφια δήμαρχος, Θάλεια Μπέη. Οπως και το 2010, υποψήφιος δήμαρχος με τη στήριξη του ΚΚΕ είναι ο Ανδρέας Συλλέλογλου.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

 ΔΙΟΝΥΣΟΣ

 

Με πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια οι υποψήφιοι

 

Παρότι μέλος της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ., ο Γιάννης Καλαφατέλης διεκδικεί την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος.

 

Να αναλάβει τη διοίκηση του δήμου επιθυμεί ο Γιώργος Ζυγούνας, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς. Αναφέρει πως το πρόγραμμά του έχει αντιμνημονιακή κατεύθυνση, συμπληρώνει, όμως, ότι στον πολυσυλλεκτικό συνδυασμό του συμμετέχουν μέλη από όλους τους πολιτικούς χώρους, από τη Ν.Δ. έως την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Με ένα επίσης πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο κατεβαίνει ο Διονύσης Ζαμάνης, ο οποίος θεωρείται ότι θα επιλεγεί κυρίως από τον χώρο της Δεξιάς.

 

«ΠΑΣΟΚογενής» θεωρείται η υποψηφιότητα του ανεξάρτητου υποψήφιου, Παναγιώτη Μπιτάκου.

 

Με στήριξη του ΚΚΕ, όπως και το 2010, διεκδικεί τον δήμο η Ζωή Σώκου.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

 ΚΟΡΩΠΙ

 

Δύο οι μονομάχοι

 

Πολυσυλλεκτικοί εμφανίζονται οι δύο κυρίαρχοι υποψήφιοι. Πρόκειται για τον δήμαρχο, Δημήτρη Κιούση, τον οποίο φέρεται να προτιμά, μεταξύ άλλων, ο συντηρητικός χώρος και την Αθηνά Κιούση, η οποία δηλώνει πως κατεβαίνει στις εκλογές με έναν αδέσμευτο υπερκομματικό συνδυασμό, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο ξεκάθαρη η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Ρεμπάπη, ο οποίος λαμβάνει τη στήριξη του ΚΚΕ ως επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκτιμάται ότι θα αυξήσει τα ποσοστά του, συγκριτικά με το 2010.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ

 

Ο δήμαρχος έδωσε το δαχτυλίδι στην Αγγελική Ράπτη

 

Νέο δήμαρχο θα εκλέξουν οι δημότες Σαρωνικού, καθώς ο Πέτρος Φιλίππου, κατεβαίνει στις περιφερειακές εκλογές ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, με το συνδυασμό της Ρ. Δούρου. Ο δήμαρχος έχει εκφράσει τη στήριξή του στην Αγγελική Ράπτη. Διεκδικεί τον δήμο με ένα πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο, το οποίο στελεχώνεται κυρίως με υποψήφιους από τον χώρο της Αριστεράς. Η υποψηφιότητά της στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δεύτερη υποψηφιότητα που λαμβάνει κομματική στήριξη, είναι αυτή του Γιώργου Μπιθυμήτρη. Στηρίζεται από το ΚΚΕ. Με πολυσυλλεκτικά ψηφοδέλτια διεκδικούν τον θώκο οι αντιδήμαρχοι του κ. Φιλίππου, Γιώργος Σοφρώνης, ο οποίος φέρεται να εκφράζει περισσότερο τον χώρο της Ν.Δ. και Μανώλης Τσαλικίδης, ο συνδυασμός του οποίου περιλαμβάνει περισσότερο υποψηφίους που προέρχονται από τον κεντρώο χώρο. Επίσης πολυσυλλεκτικό, είναι και το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Βολάκου. Εκτιμάται όμως ότι και αυτός θα επιλεγεί κυρίως από τον χώρο της Ν.Δ.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΣΠΑΤΑ-ΑΡΤΕΜΙΔΑ

 

Ανακατατάξεις

 

Εξι είναι οι υποψήφιοι για τον Δήμο Σπάτων-Αρτέμιδος. Ο δήμαρχος Χρήστος Μάρκου διεκδικεί την επανεκλογή του. Απέναντί του ο Δημήτρης Μάρκου, τρίτος το 2010, και η Αννα Ραφτοπούλου. Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έχει η Ευαγγελία Ντελάκη, υποψήφιος του ΚΚΕ είναι ο Νίκος Δάρδαλης και η Χ.Α. στηρίζει τον Γρηγόρη Γερακόπουλο.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΩΡΩΠΟΣ

 

Ο νυν ελπίζει να επανεκλεγεί

 

Την επανεκλογή του θέλει ο δήμαρχος, Γιάννης Οικονομάκος. Προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο και όπως το 2010 κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. «Ο “Καλλικράτης” έχτισε έναν τεράστιο δήμο στην περιοχή μας με τη συνένωση εννέα δήμων, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Κάναμε σημαντικό έργο, ξεκινήσαμε από το μηδέν και ξεχρεώσαμε τον δήμο. Η προσπάθεια μας ήταν επιτυχημένη και αξίζουμε οι πολίτες να μας δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Οικονομάκος.

 

Από τον χώρο της Νέας Δημοκρατίας προέρχεται και ο υποψήφιος Θωμάς Ρούσσης.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Χασιώτη, η παράταξη του οποίου ξεκίνησε με ζυμώσεις από τα κάτω και ο ίδιος εξελέγη ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους. Το συνδυασμό Χασιώτη υποστηρίζει και ο νυν αρχηγός της αντιπολίτευσης, Κώστας Λίτσας, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

 

Στην Κεντροαριστερά κινείται ο Γιώργος Γιασημάκης, που έχει τη στήριξη του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Βασίλη Οικονόμου, υποψηφίου δημάρχου το 2010.

 

Ανεξάρτητη η υποψηφιότητα του Νώντα Δημητρίου, προέδρου του «Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Αυλώνα».

 

Υποψήφιος με το ΚΚΕ είναι ο Μιχάλης Χασιώτης.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ

 

Κλειδί, εντοπιότητα και συμμαχίες

 

Η εντοπιότητα των υποψηφίων εκτιμάται πως θα αποτελέσει έναν σημαντικό κριτήριο για την επιλογή τους. Δύο υποψήφιοι προέρχονται από την Κερατέα και τρεις από το Λαύριο.

 

Ο Κερατιώτης δήμαρχος, Κώστας Λεβαντής, θέλει να ανανεώσει τη θητεία του. Προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, όπως και το 2010, κατεβαίνει ως ανεξάρτητος. Στις εκλογές συμμετέχει και ο πρώην δήμαρχος Κερατέας, Σταύρος Ιατρού. Δηλώνει ανεξάρτητος, έχει όμως την «τιμή», όπως τονίζει, να τον στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Τη στήριξή τους προς τον ίδιο, έχουν εκφράσει το Κίνημα «Δεν Πληρώνω» και το ΕΠΑΜ.

 

Ο κ. Ιατρού περιγράφει πως έχει στο πλευρό του το 90% των οργανωμένων και ανοργάνωτων φίλων του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή και αναφέρει πως το πρόγραμμά του είναι παρόμοιο με την υποψήφια δήμαρχο Κλαίρη Χριστοδουλίδου, η οποία λαμβάνει την επίσημη στήριξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποτελεί ένα «φρέσκο» πρόσωπο στην Αυτοδιοίκηση.

 

Ξανακατεβαίνει υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Λαυρίου, Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στελεχώνει ένα ψηφοδέλτιο κυρίως με υποψηφίους που προέρχονται από κόμματα της συμπολίτευσης.

 

Με τη στήριξη του ΚΚΕ κατεβαίνει στις εκλογές ο Απόστολος Παμφίλης, τρίτος υποψήφιος από το Λαύριο.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ

 

Φιλοδοξίες και διαφορές των υποψηφίων

 

Εξι οι διεκδικητές του δήμου. Ο δήμαρχος, Γιώργος Χριστόπουλος, που προέρχεται από τον χώρο της Ν.Δ. φέρεται να έχει χάσει τη δυναμική του και να απειλείται από τον πρώην δήμαρχο Πικερμίου, Θανάση Αδαμόπουλο, που επίσης ανήκει στον κεντροδεξιό χώρο και δείχνει να έχει αρκετά ερείσματα. Πρώτη φορά είναι υποψήφιος ο πανεπιστημιακός καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπληροφορικής, Ανδρέας Βασιλόπουλος, που θέλει να εισαγάγει μία πιο τεχνοκρατική αντίληψη για τη λύση των προβλημάτων του δήμου. Θεωρεί ότι κομίζει νέες ιδέες και οι ψηφοφόροι θα επικροτήσουν αυτή την προσπάθεια που μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην υλοποίηση έργων.

 

Από τον κεντροαριστερό χώρο προέρχεται ο Βασίλης Πιστικίδης του οποίου η παράταξη συνενώθηκε με εκείνη του Βαγγέλη Μπουρνού: «Το θέμα δεν είναι πού ανήκει κάποιος κομματικά αλλά τι μπορεί να κάνει στην περιοχή. Εάν εκλεγούμε θα συνδιοικήσουμε και θα είμαι δήμαρχος εγώ τα πρώτα 2,5 χρόνια και τα υπόλοιπα 2,5 χρόνια ο κ. Μπουρνούς. Ο κόσμος μάς ζήτησε να συμπράξουμε, μπορούμε να πάμε στη δεύτερη Κυριακή» λέει στην «Εφ.Συν» ο κ. Πιστικίδης.

 

Υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολιτικός μηχανικός Αμαλία Τόκα που διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην τοπική αυτοδιοίκηση και οικολογικές ευαισθησίες.

 

Το ΚΚΕ στηρίζει όπως και το 2010 τον Χρήστο Τσαλαπατάνη.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

ΠΑΙΑΝΙΑ

 

Κομματάκια η Κεντροδεξιά

 

Κατακερματισμός της Κεντροδεξιάς παρατηρείται στην Παιανία, χώρο από τον οποίο προέρχονται τέσσερις από τους επτά συνολικά υποψηφίους.

 

Ο δήμαρχος, Δημήτρης Δάβαρης, προέρχεται από τη Ν.Δ., αλλά, όπως και το 2010, κατεβαίνει ανεξάρτητος. Δυναμική αποκτούν και οι υποψηφιότητες των Ισίδωρου Μάδη και Σπύρου Στάμου, με τον κ. Μάδη να φέρεται ως ο εκλεκτός της Συγγρού. Τη στήριξη των ΑΝ.ΕΛΛ. έχει ο Κώστας Μπουλμέτης, που επίσης προέρχεται από την παράταξη Δάβαρη.

 

Στον πρώην ΠΑΣΟΚικό χώρο κινείται ο συνδυασμός του Γιώργου Σιώκου που έγινε υποψήφιος δήμαρχος ύστερα από… κλήρωση, καθώς ο συνδυασμός του συνενώθηκε με εκείνον του Κώστα Κατσίκη. Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Καποδίστριας που έχει και τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ: «Ο δήμος είναι παρατημένος με διαχρονικά προβλήματα και διαχρονικά αδιάφορες δημοτικές αρχές. Μέσα στο πλαίσιο των μνημονίων η κατάσταση έχει γίνει πιο δύσκολη και εφόσον εκλεγούμε θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε και τα διαχρονικά προβλήματα και αυτά του μνημονίου και του “Καλλικράτη”. Επίσης θα ενισχύσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες. Εκτιμούμε ότι θα είμαστε στο δεύτερο γύρο και από εκεί πέρα θα αλλάξουμε τα δεδομένα», σχολιάζει στην «Εφ.Συν.». Τέλος, το ΚΚΕ στηρίζει τον Κώστα Φιλιούση.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΠΑΛΛΗΝΗ

 

Οταν ο αντιδήμαρχος θέλει να γίνει δήμαρχος

 

Αν και το 2010 είχε κερδίσει τον δήμο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ο Θανάσης Ζούτσος δηλώνει πως αποτάσσεται τα κομματικά στηρίγματα και διεκδικεί τον δήμο ως ανεξάρτητος. Απέναντί του, ο πρώην αντιδήμαρχός του, Κώστας Μπάκας, ο Παναγιώτης Μερτύρης, ο οποίος λαμβάνει τις «ευχές» της τοπικής Ν.Δ., ο Απόστολος Βολιώτης, ο οποίος στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Νίκος Γαβράς, υποψήφιος με τη στήριξη του ΚΚΕ. Εκτιμάται πως τα ποσοστά των υποψηφίων θα καταγράψουν διακυμάνσεις μεταξύ Παλλήνης, Ανθούσας και Γέρακα.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

ΒΑΡΗ-ΒΟΥΛΑ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ

 

Οι ανήσυχοι και η «καλή κοινωνία»

 

Δύο υποψήφιοι που στηρίζονται από κόμματα της Αριστεράς και τέσσερις που, σύμφωνα με μερίδα της τοπικής κοινωνίας, λίγο-πολύ θα στηριχθούν από την τοπική «καλή κοινωνία», συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές. Ο Θάνος Ματόπουλος διεκδικεί τον δήμο με μια νέα σε ζωή ανεξάρτητη παράταξη, η οποία στηρίζεται από την τοπική του ΣΥΡΙΖΑ, την τοπική της ΔΗΜΑΡ, μέλη του χώρου της Οικολογίας και, όπως συμπληρώνει, ανθρώπους με κοινωνικές ανησυχίες. Με τη στήριξη του ΚΚΕ, κατεβαίνει στις εκλογές ο Κώστας Πασακυριάκος. Ο δήμαρχος, Σπύρος Πανάς, θέλει ακόμα μια θητεία, την οποία επιδιώκει να του «στερήσει» ο Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Στην εκλογική αναμέτρηση «ρίχνονται» επίσης ο Δημήτρης Δαβάκης και ο νεαρός, Δημοσθένης Δόγκας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to top