09/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ξεκίνησε ο εκβιασμός μεταναστών

Σε επιστολή τους προς την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλστρομ, φορείς και οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το μέτρο της επ' αόριστον κράτησης αλλοδαπών μέχρι την «οικειοθελή» αποχώρησή τους.
      Pin It

Σε επιστολή τους προς την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε., Σεσίλια Μάλστρομ, φορείς και οργανώσεις καταγγέλλουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το μέτρο της επ' αόριστον κράτησης αλλοδαπών μέχρι την «οικειοθελή» αποχώρησή τους

 

Του Δημήτρη Αγγελίδη

 

Μέχρι στιγμής, γνωρίζαμε τις οδηγίες του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για το πώς θα εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση που θεσπίζει την επ' αόριστον παράταση της κράτησης των μεταναστών (έγγραφα των οδηγιών αυτών είχε αποκαλύψει πρόσφατα η «Εφ.Συν.»). Γνωρίζαμε επίσης ότι έχουν επιδοθεί σε μετανάστες που συμπληρώνουν 15 μήνες κράτηση έγγραφα που τους ειδοποιούν πως θα συνεχιστεί η κράτησή τους και πέραν των 18 μηνών -το ανώτατο όριο που προβλέπει ο νόμος για εξαιρετικές περιπτώσεις- μέχρι να «συναινέσουν» στην «οικειοθελή» απέλασή τους.

 

Τώρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο 82 οργανώσεων), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και το Αίτημα φέρνουν στο φως την πρώτη γνωστή περίπτωση, όπου ήδη εφαρμόζεται η παράταση της κράτησης. Με απόφαση του προϊσταμένου της υποδιεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, Ν. Παρασύρη, στις 13 Απριλίου επιβάλλεται σε μετανάστη που κρατείται από τις 13 Οκτωβρίου 2012 (!) «το μέτρο της υποχρεωτικής διαμονής του στο χώρο, όπου ήδη κρατείται (ή σε οποιοδήποτε άλλο απαιτηθεί), έως ότου συναινέσει και συνεργαστεί με τις αρμόδιες Αρχές για την έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απέλασης/επιστροφής στη χώρα καταγωγής του».

 

Καταγγελίες

 

Οι τρεις οργανώσεις αναδεικνύουν το ζήτημα σε εκτενή επιστολή τους προς την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Σ. Μάλμστρομ, κάνοντας λόγο για «ευθεία παραβίαση» της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Ζητούν από την επίτροπο να ξεκινήσει τη διαδικασία επιβολής κυρώσεων προς την Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν ανακληθεί άμεσα η υπουργική απόφαση και δεν σταματήσουν οι παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την κράτηση των μεταναστών χωρίς χαρτιά.

 

Οπως έχει αποφανθεί το Δικαστήριο της Ε.Ε., η Οδηγία για τις Επιστροφές που ρυθμίζει τη διάρκεια διοικητικής κράτησης των μεταναστών «σε καμιά περίπτωση δεν εγκρίνει την υπέρβαση του οριζόμενου ανώτατου ορίου κράτησης», ακόμη και όταν ο κρατούμενος «δεν διαθέτει έγκυρα έγγραφα, συμπεριφέρεται επιθετικά, δεν έχει μέσα να υποστηρίξει τον εαυτό του, ούτε στέγη ή μέσα που του παρέχει το κράτος για το σκοπό αυτό».

 

Η παραβίαση της Οδηγίας είναι εξόφθαλμη από την ίδια τη διατύπωση της υπουργικής απόφασης, που θεμελιώνεται -μεταξύ άλλων- στο επιχείρημα πως η απελευθέρωση των κρατουμένων μετά τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου κράτησης «θα οδηγήσει αναπόφευκτα στη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού των μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό, με τις εντεύθεν δυσμενείς συνέπειες στη δημόσια τάξη και ασφάλεια, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι οι μετανάστες αυτοί στερούνται πόρων για τη διαβίωσή τους».

 

Κανόνας οι εξαιρέσεις

 

Οι οργανώσεις επισημαίνουν την τεράστια ψυχολογική επιβάρυνση που έχει επιφέρει η απόφαση σε πολλούς έγκλειστους, με ήδη επιβαρυμένη υγεία, λόγω των νοσογόνων συνθηκών κράτησης, όπως επίσης τις πολλές καταδίκες της Ελλάδας για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατούμενων μεταναστών.

 

Υπενθυμίζουν επίσης πως, σύμφωνα με την Οδηγία για τις Επιστροφές, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. και τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα και τα προσφυγικά δικαιώματα, η κράτηση των μεταναστών πρέπει να εφαρμόζεται μόνο κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση που δεν μπορούν να εφαρμοστούν με αποτελεσματικότητα άλλα, λιγότερο βίαια μέτρα.

 

«Ζητάμε από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές να αναθεωρήσουν άμεσα την πολιτική της εκτεταμένης, συστηματικής και παρατεταμένης κράτησης, ευθυγραμμίζοντας την πολιτική και την πρακτική της με την ισχύουσα νομοθεσία που ορίζει τη διοικητική κράτηση ως έσχατο μέτρο, τόσο στο πλαίσιο της διαδικασίας επιστροφής όσο και στην εξέταση των αιτήσεων ασύλου», αναφέρουν.

 

Scroll to top