mitera-giatroi-xoris-sinora

11/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι Mαμάδες μάς έχουν ανάγκη

Με ένα συγκινητικό βίντεο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γιορτάζουν την φετινή Ημέρα της Μητέρας και μας καλούν να σκεφτούμε και να υποστηρίξουμε τις χιλιάδες μητέρες-ασθενείς, που δίνουν καθημερινά μάχη για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους.
      Pin It

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μας καλούν να σκεφτούμε τις χιλιάδες μητέρες-ασθενείς, που δίνουν καθημερινά μάχη για να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους με ασφάλεια, για να εξασφαλίσουν την επιβίωση τη δική τους και των παιδιών τους ενάντια στη φτώχεια, τον πόλεμο, τον εκτοπισμό, τις φυσικές καταστροφές.

«Όλοι εμείς, μικρά παιδιά, έφηβοι, ενήλικες. Ανεξαρτήτου ηλικίας, καταγωγής, φύλου, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Ενωμένοι με μια λέξη κοινή, πανανθρώπινη: «Μαμά!» Αυτήν φωνάζουμε όταν βρισκόμαστε σε ανάγκη. Αυτήν φέρνουμε στο μυαλό μας στις μικρές και μεγάλες χαρές και λύπες της ζωής. Σήμερα, ωστόσο, εκατομμύρια μαμάδες σε όλο τον κόσμο έχουν τη δική μας ανάγκη, φωνάζουν το δικό μας όνομα. Θα τις αφήσουμε μόνες και αβοήθητες;»

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, ο κίνδυνος μιας γυναίκας να πεθάνει κατά τη διάρκεια της κύησης και του τοκετού είναι τόσο μεγάλος που σε κάποιες περιοχές η κύηση θεωρείται εκ προοιμίου ασθένεια, ή άμεση απειλή για τη ζωή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 529.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο από επιπλοκές της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Αυτό σημαίνει μια γυναίκα κάθε μισό λεπτό και για κάθε γυναίκα που πεθαίνει, άλλες 30 υποφέρουν από επιπλοκές της κύησης και του τοκετού. Μάλιστα, οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε αιτίες που μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Το 95% των θανάτων συμβαίνουν στη Αφρική και την Ασία, 4% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ενώ μόνο 1% και λιγότερο στις περισσότερο ανεπτυγμένες χώρες. 19 από τις 20 χώρες με τον υψηλότερο δείκτη θνησιμότητας είναι στην υποσαχάρια Καραϊβική . Ο κίνδυνος θανάτου σε μία έγκυο στις περιοχές αυτές είναι 200 φορές μεγαλύτερος από τις ανεπτυγμένες χώρες.

Σε καθημερινή βάση, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα οργάνωσης έρχονται αντιμέτωπες με συνθήκες που επηρεάζουν την υγεία και τις ζωές των γυναικών και συχνά και των παιδιών τους. Είτε χρειάζεται να βελτιώσουν την μαιευτική φροντίδα βοηθώντας χιλιάδες γυναίκες να φέρουν με ασφάλεια στη ζωή τα παιδιά τους είτε να εμποδίσουν τη μετάδοση του ιού HIV από τη μητέρα στο παιδί, να περιθάλψουν γυναίκες-θύματα σεξουαλικής βίας ή εκτοπισμού λόγω συγκρούσεων.

Υποστηρίξτε τα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τις μητέρες:

Μέσω σταθερού τηλεφώνου ΟΤΕ, Καλώντας στο 901 11 153 153
(ΟΤΕ € 3,68 / κλήση, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α., ΟΤΕ Γραμμή βοήθειας : 801 11 16 500)
Μέσω του site

 

efsyn.gr

 

Scroll to top