- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Το ρατσιστικό πογκρόμ των ταγμάτων εφόδου

12/05/14 ΕΛΛΑΔΑ

Τέτοιες μέρες το 2011 χρυσαυγίτες χτυπούν και μαχαιρώνουν όποιον μετανάστη συναντούν. Ενας νεκρός και εκατό τραυματίες, οι 20 από τους οποίους σοβαρά, είναι ο απολογισμός της μανίας τους. Δικηγόροι της πρωτοβουλίας «JailGoldenDawn» καταθέτουν σήμερα στον Αρειο Πάγο στοιχεία για την υπόθεση

 

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

Μαύρη επέτειος η σημερινή, του πιο άγριου, του πιο εκτεταμένου και του πιο οργανωμένου ρατσιστικού πογκρόμ που έχουμε δει να εξελίσσεται στο κέντρο της Αθήνας. Το μεσημέρι της 12ης Μαΐου 2011, τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ξεχύνονται στα στενά γύρω από την πλατεία Κοτζιά και την Ομόνοια, χτυπώντας και μαχαιρώνοντας κάθε μετανάστη που βρίσκεται στον δρόμο τους. Ο συνολικός απολογισμός των ρατσιστικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο 10-13 Μαΐου 2011 είναι ένας νεκρός, πάνω από 100 τραυματίες και πάνω από 20 βαριά τραυματισμένοι μετανάστες στα νοσοκομεία.

 

Στον αρμόδιο εισαγγελέα

 

Αυτή είναι η εκτίμηση της πρωτοβουλίας δικηγόρων «JailGoldenDawn», μέλη της οποίας (Κώστας Σκαρμέας, Θανάσης Καμπαγιάννης, Τάκης Ζώτος) καταθέτουν σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στον αρμόδιο εισαγγελέα για τη ρατσιστική βία αναφορά με τα στοιχεία της υπόθεσης αυτής. Μιας υπόθεσης που, αν και χαρακτηριστική της δράσης των ρατσιστικών ταγμάτων, απουσιάζει από το ανακριτικό πόρισμα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

 

Αφορμή για το σκληρό αυτό πογκρόμ στάθηκε η δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στην οδό Ηπείρου και 3ης Σεπτεμβρίου στις 10 Μαΐου 2011, για την οποία συνελήφθησαν δύο άτομα από το Αφγανιστάν και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη, ενώ ένας τρίτος κατηγορούμενος από το Πακιστάν παραμένει φυγόδικος. Ηδη, από τη 10η Μαΐου τα ρατσιστικά τάγματα ξεχύνονται στους δρόμους των Πατησίων και του κέντρου της Αθήνας, χτυπώντας όποιον περαστικό έχει διαφορετικό χρώμα δέρματος.

 

Το βράδυ της 11ης Μαΐου, μετά τα μεσάνυχτα, στα Κάτω Πατήσια, δύο άντρες που επιβαίνουν σε μηχανή μαχαιρώνουν πολλές φορές και δολοφονούν νεαρό από το Μπανγκλαντές. Ονομαζόταν Αλίμ Αμπντούλ Μάναν και ήταν μόλις 21 ετών. Το μεσημέρι που ακολουθεί, το πογκρόμ παίρνει την πιο οργανωμένη του μορφή. Στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο σημείο της δολοφονίας του Μανώλη Καντάρη συμμετέχουν μέλη ακροδεξιών και παραθρησκευτικών οργανώσεων και βέβαια η Χρυσή Αυγή. Πρωταγωνιστικό ρόλο διεκδικεί, όπως βλέπουμε σε βίντεο, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος όταν λέει ότι εκπροσωπεί «την παράταξη της Χρυσής Αυγής», το πλήθος γύρω του ξεσπάει σε χειροκροτήματα. Εκείνος μιλάει μέσα από ντουντούκα και τους παρακινεί λέγοντας «να είστε στον δρόμο, να δώσετε τον αγώνα». Χαρακτηριστικός είναι ο λόγος άλλου ομιλητή νωρίτερα, ο οποίος λέει με πάθος: «Θα πρέπει να ανταποδίδουμε τη βία στη βία. Δεν είναι δυνατόν να μπει κάποιος μέσα στο σπίτι μου και να τον αφήσω να φύγει αλώβητος. Θα τον σκοτώσω!». Στην τελευταία αυτή λέξη το πλήθος ζητωκραυγάζει.

 

Από την 3ης Σεπτεμβρίου οι συγκεντρωμένοι πραγματοποιούν πορεία προς το δημαρχείο της πλατείας Κοτζιά. Πολλοί φορούν κράνη και πέρα από τις ελληνικές σημαίες κρατούν και σημαίες με τον νεοναζιστικό κέλτικο σταυρό.

 

Με συνοδεία της ΕΛ.ΑΣ.

 

Κατά τη διάρκεια της πορείας χτυπούν μετανάστες στους γύρω δρόμους με ρόπαλα, σιδηρολοστούς και μαχαίρια, σπάνε τα μαγαζιά τους, ενώ δεν διστάζουν να εισβάλουν ακόμα και στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Αστέγων του Δήμου Αθηναίων για να χτυπήσουν μετανάστες που περιμένουν στην ουρά για το συσσίτιο. Μόνο εκείνη την ημέρα το ΕΚΑΒ κάνει λόγο για 17 τραυματίες (οι 12 βαριά από μαχαίρι), η Πολυκλινική για 19 και το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» για 20.

 

Η πορεία πραγματοποιείται με τη συνοδεία της αστυνομίας, η οποία κατά τη διάρκεια του πογκρόμ προσάγει 40 ημεδαπούς και 7 αλλοδαπούς και τελικά συλλαμβάνει έναν αλλοδαπό! Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ότι σε κανένα από τα 40 άτομα που προσήγαγε η αστυνομία δεν βρέθηκαν όπλα. «Είναι εντυπωσιακό», απάντησε.

 

Διαβάστε σχετικά: http://jailgoldendawn.wordpress.com/

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=197007