12/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα ευγενή Ταμεία

      Pin It

Η συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας ισχύει και στην περίπτωση των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ αλλά και στα Ταμεία των τραπεζών. Οπως και στην περίπτωση του Δημοσίου «τυχεροί» είναι όσοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1983 με τις διατάξεις που ισχύουν γι’ αυτούς να χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ευνοϊκές. Ετσι όσοι έχουν έστω μία ημέρα ασφάλισης σε φορέα κύριας ασφάλισης μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 1982 μπορούν να βγουν στη σύνταξη με 35ετία και μάλιστα χωρίς να απαιτούνται επιπρόσθετες προϋποθέσεις.

 

Στα ευγενή Ταμεία (ΔΕΚΟ, Τραπεζών) λοιπόν αρκεί οποιαδήποτε ασφάλιση προ του 1983 (σ.σ. όχι κατ’ ανάγκην στα Ταμεία της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ, των τραπεζών ή το ΤΣΠΕΑΘ των δημοσιογράφων), για να υπολογιστεί κάποιος ως παλαιός ασφαλισμένος και να δικαιωθεί σύνταξης χωρίς ηλικιακό όριο. Και μάλιστα με 35ετία.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνδρες ασφαλισμένοι σ’ αυτά τα Ταμεία μπορεί μεν να εξαγοράσουν τη στρατιωτική τους θητεία, αλλά για να το πράξουν και εφόσον το επιλέξουν πρέπει να συμπληρώσουν το 58ο έτος της ηλικίας τους που σημαίνει πρόσθετη καθυστέρηση και ένα φίλτρο που περιορίζει την έξοδο ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

 

Αντίστοιχα για τις γυναίκες με τρία τέκνα μπορεί μεν να ισχύει συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας με τη συμπλήρωση των 20 ετών εργασίας πριν από την 31-12-2010 αλλά τίθεται περιορισμός που αφορά τους πλασματικούς χρόνους (δεν μπορούν να εξαγοράσουν τον χρόνο των τέκνων).

 

Σε κάθε περίπτωση στα πάλαι ποτέ ευγενή Ταμεία (ΔΕΚΟ-Τράπεζες) ισχύει η διαδοχική ασφάλιση (ο χρόνος δηλαδή που διανύθηκε σε άλλα ταμεία κύριας ασφάλισης) για τη συμπλήρωση των ετών εργασίας και δεν πρέπει ο ασφαλισμένος να εξαγοράσει τα χρόνια αυτά όπως συμβαίνει για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Scroll to top