12/05/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι ισχύει για ΙΚΑ – ΟΑΕΕ – ΟΓΑ

      Pin It

Στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας καθώς και σ’ αυτό των ελευθέρων επαγγελματιών, των εμπόρων και των αυτοκινητιστών ουσιαστικά έχει καταργηθεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας. Το ΙΚΑ, λοιπόν, δεν χορηγεί την κατώτατη σύνταξη (με τουλάχιστον 4.500 ένσημα ή 15 χρόνια ασφάλισης) πριν από το ηλικιακό όριο των 67 ετών. Από την άλλη, τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ για να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα πρέπει να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη, ώστε να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης προ το 62ου έτους.

 

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ασφαλιστική νομοθεσία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας από το ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ όσοι είχαν συμπληρώσει 11.100 ημερών ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 (37 χρόνια ασφάλισης). Ωστόσο, ακόμη και γι’ αυτούς τους τυχερούς (που το πιθανότερο είναι ότι άπαντες αυτής της κατηγορίας έχουν αποχωρήσει από την ασφάλιση και έχουν συνταξιοδοτηθεί), ο χρόνος ασφάλισης σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να είναι πραγματικός και να έχει διανυθεί στη μεν περίπτωση του ΙΚΑ σε Ταμεία ασφάλισης μισθωτών, στον δε ΟΑΕΕ μόνο στα τρία Ταμεία των ελευθέρων επαγγελματιών (ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΤΑΕ).

 

Για όσους δεν πρόλαβαν να θεμελιώσουν αυτές τις προϋποθέσεις από την 1η Ιανουαρίου 2011 με τον ν. 3863/2010 καταργήθηκε το δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας. Επομένως, δεν μπορεί να ανοίξει η πόρτα εξόδου χωρίς τη συμπλήρωση του απαιτούμενου ορίου. Από την άλλη, ο ΟΓΑ δεν δίνει καμία σύνταξη για το 2013-14, αφού μεταβλήθηκαν απότομα τα όρια στο 67ο από το 65ο έτος και ως εκ τούτου όσοι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν το 2013 θα περιμένουν μέχρι το 2015.

 

Scroll to top