labetoutza

13/05/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τραγωδία με μετανάστες στη Λαμπεντούζα

Δεν έχουν τελειωμό τα ναυάγια στη Μεσόγειο. Τουλάχιστον 17 νεκροί και 150 αγνοούμενοι ο μέχρι τώρα απολογισμός της νέας τραγωδίας στα αόρατα τείχη του «Φρούριου Ευρώπη», ενώ άλλοι 240 διασώθηκαν από τις αρχές. Σε εξέλιξη γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης.
      Pin It

Σε υγρό τάφο έχει μετατραπεί η περιοχή της Μεσογείου νότια της Λαμπεντούζα. Χθες (Δευτέρα) το απόγευμα, η ιταλική πολεμική αεροπορία εντόπισε ακόμη ένα πλοιάριο που είχε βυθιστεί σχεδόν ολοκληρωτικά, περίπου εκατό ναυτικά μίλια νότια του νησιού Λαμπεντούζα.

 

labentouza

Το χθεσινό ναυάγιο ξύπνησε μνήμες από τον Οκτώβριο του 2013, όταν περισσότεροι από 300 μετανάστες χάθηκαν στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα – (Φωτ. αρχείου)

Στο σημείο του ναυαγίου έσπευσαν αμέσως δύο πλοία του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, το «Σίριο» και το «Γκρεκάλε», εμπορικά πλοία και ταχύπλοα της ακτοφυλακής. Μέχρι αργά χθες βράδυ οι διασωθέντες είχαν ξεπεράσει τους 240, οι νεκροί ήταν επισήμως δεκαεπτά, ενώ περίπου 150 ήταν οι αγνοούμενοι.

Διασωθέντες είπαν στους άνδρες του ιταλικού ναυτικού ότι στο πλοίο επέβαιναν, συνολικά, περισσότερα από τετρακόσια άτομα. Σε εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία επιχείρηση διάσωσης των αγνοουμένων.

 

«Δεχθείτε επιτέλους τους πρόσφυγες»

 

Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί, επιτέλους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδειχθεί το μεταναστευτικό σε κύριο θέμα της προεδρίας μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ξεκινά την πρώτη Ιουλίου», υπογράμμισε η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών, Φεντερίκα Μογκερίνι.

 

MATEO ΡΕΝΤΣΙ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ετοιμάζεται να μεταβεί στη Σικελία για να επισκεφθεί, πιθανότατα, τα κέντρα ταυτοποίησης και απέλασης μεταναστών, τα οποία είναι υπερπλήρη.

 

Η Ευρωπαία επίτροπος για εσωτερικά θέματα, Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε «σοκαρισμένη» και ζήτησε από όλες τις χώρες-μέλη της Ενωσης να δείξουν ουσιαστική αλληλεγγύη και να προσφέρουν την έμπρακτη βοήθειά τους στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Επέμεινε, μάλιστα, ότι μια νέα λύση θα πρέπει να αναζητηθεί και στην επόμενη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών, στις 5 και 6 Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο.

 

efsyn.gr

Scroll to top