Pin It

Του Τάσου Σαραντή

 

Την παράνομη αλιεία και την αφαίμαξη των αλιευτικών αποθεμάτων γύρω από το Αγιον Ορος καταγγέλλει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος». Οπως αναφέρει, συγκεκριμένα αλιευτικά σκάφη (κυρίως γρι-γρι), αν και είναι γνωστά πλέον στις αρχές, καθώς το «Αρχιπέλαγος» τις έχει ενημερώσει πολλές φορές για τα στοιχεία τους (όνομα, αρ. νηολογίου κ.λπ.), συνεχίζουν απροκάλυπτα και ασταμάτητα για περισσότερο από ένα χρόνο τις πρακτικές παράνομης αλιείας.

 

Στην περιοχή του Αγίου Ορους υπάρχει ένα ιδιαίτερο αλιευτικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο στη θαλάσσια ζώνη 500 μέτρα γύρω από την ακτή απαγορεύεται η αλιεία, με εξαίρεση τους αλιείς μοναχούς, οι οποίοι εδώ και αιώνες ψαρεύουν με τις ίδιες ήπιες και αειφορικές αλιευτικές πρακτικές, εξασφαλίζοντας έτσι την επάρκεια της τροφής τους. Παράλληλα, ωφελήθηκε και η ευρύτερη περιοχή του βορείου Αιγαίου, καθώς η συγκεκριμένη θαλάσσια ζώνη, λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της, είναι ο βασικός τροφοδότης των ιχθυαποθεμάτων της ευρύτερης θαλάσσια περιοχής.

 

Απειλές

 

Τα περιστατικά παράνομης αλιείας που καταγράφονται και καταγγέλλονται από το Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος», επικεντρώνονται στη θαλάσσια περιοχή γύρω από το νότιο άκρο του Αγίου Ορους, όπου βρίσκονται κυρίως οι μικρότερες και φτωχότερες μονές, μακριά δηλαδή από τα μοναστήρια, όπου προσεύχονται οι διάφοροι πολιτικοί και οι άλλοι επιφανείς. Οι παράνομοι αλιείς τρομοκρατούν τους μοναχούς, ώστε να μην τους καταγγείλουν, με την απειλή της φωτιάς!

 

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανοχή σε αυτές τις καταστρεπτικές αλιευτικές πρακτικές δεν οφείλεται μόνο σε συμφέροντα, αλλά σε έναν συνδυασμό αναποτελεσματικότητας και ανικανότητας των αρμόδιων κρατικών αρχών για θέματα αλιείας. Η αφαίμαξη των αλιευτικών αποθεμάτων που γίνεται ακόμα και στο Αγιον Ορος δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, αλλά είναι ενδεικτικό της ευρύτερης κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα.

 

Το «Αρχιπέλαγος» κατά τους τελευταίους μήνες κάνει συνεχείς αναφορές, σε πραγματικό χρόνο, για τα διάφορα περιστατικά παράνομης αλιείας στο Αγιον Ορος, τόσο προς το Λιμεναρχείο Δάφνης όσο και προς στο Κέντρο Παρακολούθησης Αλιείας στον Πειραιά, με στόχο να επιβεβαιωθούν τα συγκεκριμένα περιστατικά.

 

Ομως, έπειτα από όλη την κινητοποίηση που προκαλεί στις αρμόδιες αρχές, πέρα από κάποιο μικρό πρόστιμο που αποδίδεται, δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος, ώστε να μπει ένα τέλος στην καταλήστευση των ιχθυαποθεμάτων της περιοχής. Με βάση τον νόμο, επιβάλλονται σχετικά μικρά πρόστιμα που αντιστοιχούν σε ένα μικρό μόνο ποσοστό του κέρδους της παράνομης ψαριάς, ενώ δεν έχει ενεργοποιηθεί το point system που προβλέπεται, με αποτέλεσμα όλα αυτά -αντί να αποτρέπουν τους παράνομους αλιείς- να λειτουργούν σχεδόν ως κίνητρο.

 

Scroll to top